СБУ повідомила, що її співробітники, які брали участь у стеженні за журналістами Bihus.Info, переміщені в зону бойових дій

СБУ повідомила, що її співробітники, які брали участь у стеженні за журналістами Bihus.Info, переміщені в зону бойових дій

15 Лютого 2024
827
15 Лютого 2024
15:59

СБУ повідомила, що її співробітники, які брали участь у стеженні за журналістами Bihus.Info, переміщені в зону бойових дій

827
Таку відповідь редакція Bihus.Info отримала на свій запит.
СБУ повідомила, що її співробітники, які брали участь у стеженні за журналістами Bihus.Info, переміщені в зону бойових дій
СБУ повідомила, що її співробітники, які брали участь у стеженні за журналістами Bihus.Info, переміщені в зону бойових дій

Співробітники Служби безпеки, які брали участь у стеженні за журналістами Bihus.Info, наразі перебувають у зоні бойових дій. Таку інформацію редакція Bihus.Info отримала у відповідь на свій запит, адресований СБУ. Керівник проєкту журналістських розслідувань Денис Бігус підтвердив нашій редакції цей факт. 

У своїй відповіді СБУ нагадала, що після розголосу, спричиненого викриттям співробітників СБУ, які приховано стежили за журналістами-розслідувачами, був звільнений керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко.

Крім того, зазначили у відповіді журналістам, «з метою кардинальної зміни підходів до роботи одного з управлінь у структурі ДЗНД СБУ, наразі триває робота з переформатування його діяльності».

Джерело ілюстрації: фейсбук-сторінка Bihus.Info

«Зазначені у Вашому запиті співробітники СБУ, згідно із наказом Голови Служби безпеки України, переміщені для виконання оперативно-бойових завдань у зону проведення бойових дій, зокрема на території Донецької та Луганської областей», — повідомили в СБУ.

Там також додали, що тимчасовим виконувачем обов'язків керівника ДЗНД обрано Андрія Іщука.

У коментарі «Детектору медіа» Денис Бігус дав зрозуміти, що редакція не має наміру перевіряти правдивість інформації, яку СБУ надала у відповіді на запит щодо подальшої долі своїх співробітників, причетних до стеження за журналістами.

«Мені самому дуже цікаво, що буде далі», — відповів нам Денис Бігус, маючи на увазі, що за фактом стеження за командою Bihus.Info відкрили провадження в СБУ та Нацполіції, тож можливість допитів «переміщених» співробітників тепер виглядає малоймовірною.

Нагадаємо,  16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести.

Згодом він також заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

Наразі сайт «Народна правда», який оприлюднив на своєму каналі провокативне відео зі співробітниками Bihus.Info, видалив на сторінці у фейсбуку коментарі під цим відео. До того ж редакція обмежила можливість залишати під дописом нові коментарі. 

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

18 січня стало відомо, що Національна поліція вже зареєструвала заяву редакції Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя. 

19 січня Денис Бігус у черговому відео поділився новими подробицями, які він разом із колегами встановив під час проведення власного розслідування щодо спецоперації зі стеження за командою Bihus.Info.

Крім цього, 19 січня стало відомо, що ресурс «Народна правда», який 16 січня опублікував відео з прихованою зйомкою і прослуховуванням команди Bihus.Info, видалив новину про це зі свого сайту та заблокував доступ до свого ютуб-каналу. 

5 лютого Служба безпеки повідомила, що відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info

Читайте також:

 Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
827
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
72 дн. тому
У загранотряди?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду