Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність

Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність

17 Січня 2024
2451
17 Січня 2024
11:06

Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність

2451
Мають бути названі правомірні підстави для стеження за медійниками, а якщо стежили не спецслужби — розслідування повинно встановити, хто це робив, та покарати їх, вважає правниця.
Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність
Медіаюристка Людмила Панкратова: Стеження за членами команди Bihus.Info — це явне і грубе втручання у приватність

Мета організаторів стеження та оприлюднення запису новорічного корпоративу Bihus.Info — домогтися охолоджувального ефекту: щоб журналісти тричі подумали про наслідки, перш ніж робити чергове розслідування або критичний матеріал. Таку думку в коментарі «Детектору медіа» висловила медіаюристка, виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

Вона переконана: з урахуванням того, що це не перший випадок атаки на журналістів, ситуація постає загрозливою для свободи слова. «У відповідь на критику журналістів-розслідувачів влада має виправляти недоліки, але аж ніяк не влаштовувати стеження за журналістами та мовчки спостерігати за погрозами на їхню адресу і спробами дискредитувати», — каже Панкратова.

При цьому, за її словами, спостерігається ситуація, яку можна витлумачити як дискримінацію фахових журналістів порівняно з дописувачами анонімних телеграм-каналів: «Регулярні напади в анонімних ТГ на відомих журналістів здійснюються явно з метою їхньої дискредитації, з тим, щоб змусити журналістів боятися або зменшити свою активність»

Випадок з Bihus.Info, на думку медіаюристки, особливо небезпечний, оскільки це явне та грубе втручання у приватне життя і, можливо, у професійну діяльність журналістів. У своєму відеозверненні керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус сказав, що впевнений у «системному стеженні спецслужб», тобто телефони членів його команди прослуховували тривалий період, зауважує правниця. За її словами, це порушення прав медійників, оскільки могло бути втручання у джерела журналістів. Виникають питання: хто проводив стеження за журналістами та робив записи розмов? Як довго тривали такі дії? Які підстави для стеження? 

«Влада має пояснити: з якою метою це робилось, назвати правомірні підстави для стеження і фіксації того, що відбувалось, на відео. Якщо це робили не спецслужби — провести розслідування та встановити, хто це робив, і покарати їх», — вважає Панкратова.

За її словами, влада має реагувати на критику журналістів не дискредитацією, а виправленням недоліків, на які вони вказують. «В українському законодавстві та юридичній практиці існує достатньо ефективних інструментів захисту. Якщо ви вважаєте, що журналісти подали недостовірну інформацію — будь ласка, заперечте це. Для цього є цивілізований спосіб — йти до суду і спростовувати. Суд є нормальною, цивілізованою платформою для з’ясування суперечок. Якщо ж журналістів ось таким чином “замовляють”, тоді це геть погано, і ми відкочуємось у своєму демократичному розвитку далеко назад», — додала юристка.   

Нагадаємо, за попередні два дні українські медійники двічі піддалися атакам.

У вівторок, 16 січня,  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

За 15 хвилин після нападу на квартиру журналіста телеграм-канал «Карточный Офис» опублікував пост, у якому стверджувалося, що невідомі — нібито військові, які «приїхали з нуля на ротацію, щоб передати повістку журналісту». Провокативні пости про Ніколова опублікували майже одночасно ще два телеграм-канали — «Вертикаль» та «Джокер». Голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін припустив, що швидкість, з якою «інформація з’явилася на лояльному Банковій каналі, може свідчити про причетність ОПУ».

Сам Ніколов у коментарі «ДМ» сказав, що «не виключає», що напад на його квартиру може бути пов'язаний з його нещодавніми словами про те, що президент Володимир Зеленський є «ухилянтом», який «ухилився від свого обов’язку очолювати країну, яка воює».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати. 

Фото: Інститут розвитку регіональної преси

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2451
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
102 дн. тому
Впевнений / не впевнений, це не доказ. І юристка має це розуміти…
Здивований
102 дн. тому
Тобто, коли журналіст суне ніс в приватне життя, хай і корупціонерів, то це норм. А коли відпрацьовують стійкі, стабільні канали збуту і місця вживання ганджубасу - так це щось порушує. Двойні стандарти, панове журналісти.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду