Справа про стеження за журналістами Bihus.Info: Проводити досудове розслідування буде не СБУ, а ДБР

Справа про стеження за журналістами Bihus.Info: Проводити досудове розслідування буде не СБУ, а ДБР

6 Лютого 2024
732
6 Лютого 2024
16:42

Справа про стеження за журналістами Bihus.Info: Проводити досудове розслідування буде не СБУ, а ДБР

732
В Офісі генпрокурора це пояснили тим, що оскільки до стеження можуть бути причетні працівники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань.
Справа про стеження за журналістами Bihus.Info: Проводити досудове розслідування буде не СБУ, а ДБР
Справа про стеження за журналістами Bihus.Info: Проводити досудове розслідування буде не СБУ, а ДБР

Кримінальне провадження про стеження за журналістами проєкту Bihus.Info вестиме Державне бюро розслідувань (ДБР). Про це повідомив Офіс Генерального прокурора.

Там пояснили, що до стеження за журналістами можуть бути причетні працівники правоохоронного органу, тому досудове розслідування стосується виключно підслідності ДБР. Як відомо, керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус заявив, що за його командою стежив Департамент захисту національної державності СБУ.

«Офіс Генерального прокурора доручив слідчим головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за заявою представника журналістської редакції Bihus.Іnfо щодо незаконного встановлення та використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації у приміщенні заміського комплексу на території Київської області (ч. 1 ст. 359 КК України)», — йдеться у повідомленні ОГП.

Крім того, в Офісі генпрокурора нагадали про те, що в його складі діє спеціальний підрозділ, який на постійній основі працює над вивченням усіх порушень проти журналістів і забезпечує належне вжиття заходів з метою захисту їхніх прав та інтересів. «У відповідності до підписаного меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю Офісу генпрокурора та медійних і правозахисних організацій відбуваються робочі зустрічі з представниками медіа, на яких ретельно розглядаються усі такі випадки та вживаються необхідні заходи для забезпечення справедливого розслідування та покарання винних осіб», — запевнили в ОГП.

Як повідомлялось раніше, 16 січня 2024 року на одному з маловідомих ютуб-каналів був опублікований відеоролик із фрагментами телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також відеозапис із прихованих камер з моментом нібито вживання цих наркотиків під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info, хоча команда Bihus.Info не є у провадженні потерпілими.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

5 лютого 2024 року Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ

Увечері 5 лютого СБУ оприлюднила коментар, в якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

У вівторок, 6 лютого 2024 року, Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bigus.Іnfo.

 Читайте також:

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду