СБУ взялася розслідувати незаконне прослуховування журналістів Bihus.Info

СБУ взялася розслідувати незаконне прослуховування журналістів Bihus.Info

17 Січня 2024
1106
17 Січня 2024
15:34

СБУ взялася розслідувати незаконне прослуховування журналістів Bihus.Info

1106
Кримінальне провадження відкрите за ст. 359 Кримінального кодексу — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.
СБУ взялася розслідувати незаконне прослуховування журналістів Bihus.Info
СБУ взялася розслідувати незаконне прослуховування журналістів Bihus.Info

Служба безпеки України повідомила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Заяву про це оприлюднила пресслужба СБУ.

Повідомляється, що за фактом прослуховування відкрите кримінальне провадження за ст. 359 Кримінального кодексу України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

«На переконання СБУ, прозора і безперешкодна робота незалежних і фахових ЗМІ є важливою умовою розвитку України як демократичної держави. Подібним фактам стеження слід дати правову оцінку, незалежно від того, були чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин.

Оцінку цьому можуть дати виключно правоохоронні органи згідно своєї підслідності», — йдеться в заяві спецслужби.

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Медіаюрист ІМІ Володимир Зеленчук зазначив, що відео має ознаки кримінального правопорушення, адже «відбулося порушення права на приватне життя працівників медіа з імовірною метою тиску на це медіа». «Тут два варіанти: це або законне втручання (на підставі ухвали суду) — з подальшим незаконним розголошенням таємниці досудового розслідування, або незаконне втручання (сторонніми особами чи працівниками правоохоронного органу). В будь-якому разі, всі ці дії є злочинами, на відміну від вживання наркотиків працівниками медіа», — сказав юрист.

Після цього, а також низки інших інцидентів журналісти та медіа — учасники Медіаруху заявили про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликали президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Медіаюристка, виконавча директорка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова вважає стеження за членами команди Bihus.Info явним і грубим втручанням у приватність. На її думку, мета організаторів стеження та оприлюднення запису новорічного корпоративу Bihus.Info — домогтися охолоджувального ефекту: щоб журналісти тричі подумали про наслідки, перш ніж робити чергове розслідування або критичний матеріал. 

Читайте також:

Фото: СБУ / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1106
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду