Нацполіція зареєструвала заяву Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності. Редакція планує звернутись до СБУ

Нацполіція зареєструвала заяву Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності. Редакція планує звернутись до СБУ

18 Січня 2024
1139
18 Січня 2024
11:47

Нацполіція зареєструвала заяву Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності. Редакція планує звернутись до СБУ

1139
Редакція звернеться до СБУ, яка вже розслідує справу за іншою статтею, з проханням визнати себе потерпілою стороною і надати їй копії вилучених відеозаписів. Крім того, Bihus.Info вже звернулись до правоохоронців із запитом, чи здійснювались щодо членів команди негласні слідчі дії.
Нацполіція зареєструвала заяву Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності. Редакція планує звернутись до СБУ
Нацполіція зареєструвала заяву Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності. Редакція планує звернутись до СБУ

Національна поліція вже зареєструвала заяву редакції Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя. Команда також планує подати заяву до Служби безпеки України, яка вже розслідує справу за іншою статтею, з проханням визнати себе потерпілою стороною та надати їй копії вилучених відеозаписів. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповіла адвокатка проєктів Bihus.Info Марія Музичка.

Ще вчора редакція подала заяву до Національної поліції у Київській області від журналістки Марії Землянської.

Заяву подали за трьома статтями: ч. 2 ст. 182 (втручання в особисте життя), ч. 2  ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності), ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер).

Як уточнила адвокатка, заяву подали вчора о п’ятій годині вечора, коли канцелярія поліції вже не працювала, тому ввечері представники редакції повідомляли, що заяву ще не зареєстрували. Проте станом на сьогодні заява вже зареєстрована, про це є відповідна відмітка.

Сьогодні редакція планує подати заяви до Нацполіції від інших представників редакції, які були на корпоративі: від журналістів заяву подаватимуть за статтею про перешкоджання журналістській діяльності, від інших членів редакції — за втручання в особисте життя.

Крім того, як повідомила Марія Музичка, редакція сьогодні планує подати заяву до Служби безпеки України про визнання представників колективу потерпілими.

Адвокатка уточнила, що статті про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя, за якими команда звернулась до Нацполіції, не є підслідними СБУ. 

Марія Музичка пояснила, що наразі члени Bihus.Info не є потерпілою стороною, оскільки провадження, за яким учора пройшли обшуки, відкрила СБУ за власною ініціативою, а отже, воно не мало суб’єкта подання.

Також редакція подасть заяву з метою отримати копії матеріалів з камер відеоспостереження, які вчора СБУ вилучила під час обшуку.

Також, як розповіла адвокатка, редакція Bihus.Info вже направила запити до Служби безпеки, Національної поліції та районної прокуратури щодо того, чи здійснювались щодо представників редакції, які зафіксовані на оприлюднених записах, негласні слідчі дії і, якщо так, на підставі чого відбувалось прослуховування.

«З оприлюдненого відео очевидно, що протягом довгого часу за членами редакції проводилось стеження, прослуховувались розмови. А щоб прослуховувати телефони і проводити стеження, повинна бути санкція суду на це. А отже, хтось мав звертатись до суду з відповідним клопотанням», — каже адвокатка.

«Наша редакція робить зараз власне велике розслідування — хто це робив, як це робив і для чого. Думаю, найближчим часом ми всі зможемо дізнатись деталі цієї справи», — резюмувала Музичка.

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Повідомляється, що кримінальне провадження відкрите за ст. 359 Кримінального кодексу України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Цього ж дня ввечері представники Служби безпеки України приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. Представник СБУ сказав журналістам, що не може дати можливості зробити копії цих записів, адже жорсткі диски «вже вилучені і запаковані в сейф-пакет». Він порадив журналістам звернутись по копії до СБУ наступного дня.

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом він заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

Ввечері 17 січня Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів нараду з правоохоронцями, зокрема з головою СБУ Василем Малюком, на якій обговорили стеження за журналістами Bihus.Info. За словами президента, СБУ вже розпочала розслідування щодо факту стеження за журналістами і з’ясовує всі обставини цієї справи. «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий», — сказав Зеленський.    

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин 17 січня подав депутатські звернення до Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників Bihus.Info, а також погроз журналісту видання «Наші гроші» Юрію Ніколову

18 січня парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішив звернутися до Служби безпеки України, Національної поліції та Офісу Генерального прокурора щодо ситуації, яка склалася з Bihus.Info, та Юрія Ніколова.

Після інцидентів із Bihus.Info та Юрієм Ніколовим учасники Медіаруху заявили про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликали президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду