У справі Bihus.Info відкрили нове кримінальне провадження — про перешкоджання журналістській діяльності

У справі Bihus.Info відкрили нове кримінальне провадження — про перешкоджання журналістській діяльності

13 Лютого 2024
1173
13 Лютого 2024
17:59

У справі Bihus.Info відкрили нове кримінальне провадження — про перешкоджання журналістській діяльності

1173
В Офісі генпрокурора виявили, що незаконно зібрана інформація про журналістів Bihus.Info «могла бути використана для подальшого впливу на них».
У справі Bihus.Info відкрили нове кримінальне провадження — про перешкоджання журналістській діяльності
У справі Bihus.Info відкрили нове кримінальне провадження — про перешкоджання журналістській діяльності

Правоохоронці відкрили нове кримінальне провадження у справі незаконного стеження за командою Bihus.Info — про перешкоджання журналістській діяльності, скоєне службовою особою або за попередньою змовою. Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Нове провадження розпочали за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає штраф від 3400 до 8500 гривень або обмеження волі до 5 років, з можливим позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.

В Офісі генпрокурора повідомили, що під час досудового розслідування за фактами порушення приватності життя та використання спецзасобів для отримання інформації були встановлені факти, які можуть свідчити про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

«На території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info. Дані могли бути використані для подальшого впливу на них», — ідеться в повідомленні.

Досудове розслідування здійснює Держбюро розслідувань. Наразі правоохоронці встановлюють коло причетних до скоєння злочину.  

Нагадаємо, 16 січня 2024 року на одному з маловідомих ютуб-каналів був опублікований відеоролик із фрагментами телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також відеозапис із прихованих камер з моментом нібито вживання цих наркотиків під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали наркотики, звільнені, і запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

Крім того, 17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info, хоча команда Bihus.Info не є у провадженні потерпілими.

Того ж дня представники СБУ приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. Спецслужба не дала змоги журналістам зняти копії із записів. Згодом СБУ у письмовому коментарі Bihus.Info заявила, що її співробітники 17 січня не виявили при огляді комплексу ознак встановлення прихованої техніки.

5 лютого Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ. Того ж дня СБУ дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

6 лютого Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bihus.info.

Фото: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1173
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду