Міністр юстиції закликав владу оперативно відреагувати на стеження СБУ за Bihus.Info: «Сором за "роботу" спецслужби»

Міністр юстиції закликав владу оперативно відреагувати на стеження СБУ за Bihus.Info: «Сором за "роботу" спецслужби»

6 Лютого 2024
1710
6 Лютого 2024
11:03

Міністр юстиції закликав владу оперативно відреагувати на стеження СБУ за Bihus.Info: «Сором за "роботу" спецслужби»

1710
На думку Дениса Малюськи, враховуючи увагу міжнародних медіа до цієї справи, Україна має не більше доби, щоб «показати правильну реакцію та зробити правильні меседжі».
Міністр юстиції закликав владу оперативно відреагувати на стеження СБУ за Bihus.Info: «Сором за "роботу" спецслужби»
Міністр юстиції закликав владу оперативно відреагувати на стеження СБУ за Bihus.Info: «Сором за "роботу" спецслужби»

Міністр юстиції Денис Малюська закликав усі гілки влади оперативно відреагувати на заяву журналістів Bihus.Info про те, що стеження за ними проводила Служба безпеки України. Він вважає, що в Україні потрібно посилити контроль за діями спецслужб.

«Передивився сюжет Bihus.Info. Пишаюсь якістю розслідування журналістів. Сором за "роботу" спецслужби…», — написав міністр у фейсбуці.

На думку Малюськи, враховуючи увагу міжнародних медіа до цієї справи, Україна має не більше доби, щоб «показати правильну реакцію та зробити правильні меседжі».

Він написав, що згідно із законом про СБУ контроль над спецслужбою здійснюють Верховна Рада, президент і прокуратура. «Президент перший крок зробив раніше, звільнивши керівника департаменту. Думаю, потрібна оперативна реакція і комунікація УСІХ гілок влади. Імхо, нам потрібно більше контролю за діями спецслужб всередині країни», — написав Малюська.

Водночас міністр вважає, що у роботі на фронті та за кордоном, в Росії зокрема, СБУ — «красавчики»: «там все добре і чіпати їх не варто».

Нагадаємо, напередодні, 5 лютого, керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ

СБУ у письмовому коментарі Bihus.Info зазначила, що проведений її співробітниками огляд комплексу 17 січня 2024 року не виявив ознак встановлення прихованої техніки. Того дня представники СБУ приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 

СБУ проігнорувала питання про те, чи існували ухвали суду на встановлення прихованої техніки в спальні кімнати, а також про те, як матеріали телефонного прослуховування та відео з прихованих камер опинились на сайтах-сміттярках. У коментарі також чітко не відповіли на запитання, чи існує якесь чинне кримінальне провадження щодо будь-кого з колишніх або нинішніх членів редакційного колективу. 

Звільнений 31 січня 2024 року керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info не спростовував участі в операції та рекомендував звертатись із запитаннями до голови або пресцентру СБУ.

Ввечері 5 лютого СБУ оприлюднила коментар, в якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести.

Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Команда Bihus.Info не є в ньому потерпілими.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

19 січня Денис Бігус у черговому відео поділився новими подробицями, які він разом із колегами встановив під час проведення власного розслідування щодо спецоперації зі стеження за командою Bihus.Info.

Читайте також:

Фото: Денис Малюська / hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1710
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду