Денис Бігус: За командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Денис Бігус: За командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

16 Січня 2024
3734
16 Січня 2024
22:43

Денис Бігус: За командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

3734
За словами керівника проєкту, під час новорічного виїзду Bihus.Info «представники поки не встановленої служби» інсталювали приховані камери в номері дівчат з команди.
Денис Бігус: За командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців
Денис Бігус: За командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

За командою проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців. Про це повідомив засновник і керівник Bihus.Info Денис Бігус у новому відео, опублікованому на ютуб-каналі видання.  

За його словами, під час новорічного виїзду Bihus.Info «представники поки не встановленої служби» інсталювали приховані камери в номері дівчат з команди.

Окрім цього, редакція з'ясувала, що опубліковане сьогодні відео в тій частині, що стосується телефонних розмов, було змонтоване з декількох фрагментів, аналіз яких дає підстави для висновку про місяці систематичних стежень і прослуховувань: «Це не виглядає як спонтанна акція помсти за якийсь конкретний матеріал. Це системне, тривале слідкування і переслідування для дискредитації роботи команди, яку вона робила протягом років».

«Мені незручно за те, що я побачив на відео, але по-справжньому мені соромно все ж таки за виконавців цього шоу. (...) Ми дізналися напевно, залізобетонно, що у спецслужб є час, натхнення і бюджети вести системне стеження за приватним життям членів команди розслідувань», — резюмував Бігус та додав, що юристи команди вже готують подальший план дій.

У коментарі  Суспільному заступник головного редактора Bihus.Info Максим Опанасенко розповів, що члени команди вже помічали за собою стеження, а також бачили людей біля будівлі офісу, «зовнішність яких не викликає сумнівів у приналежності їх до того чи іншого правоохоронного органу», та отримували повідомлення про те, що в офісі встановлено пристрій для прослуховування.

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з’явилось відео під заголовком «Зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули “фєну”, закинулись MDMA, курнули трави і погнали розслідувати», до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов нібито деяких працівників Bihus.Info, що обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу в заміському комплексі. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив, який проводила редакція проєкту, «декілька персонажів (дякувати Богу, не з журналістів), оператори, притягли трави». У своєму коментарі він також наголосив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені.

У коментарі «Детектору медіа» Бігус повідомив, що наразі редакція не ухвалила остаточного рішення, чи буде звертатись до поліції, але він як керівник проєкту не відкидає такої можливості.

Юрист ІМІ Володимир Зеленчук у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що відео має ознаки кримінального правопорушення: «Головне в цій ситуації — це те, що відбулося порушення права на приватне життя працівників медіа з імовірною метою тиску на це медіа. Тут два варіанти: це або законне втручання (на підставі ухвали суду) — з подальшим незаконним розголошенням таємниці досудового розслідування, або незаконне втручання (сторонніми особами чи працівниками правоохоронного органу). В будь-якому разі, всі ці дії є злочинами, на відміну від вживання наркотиків працівниками медіа».

Денис Бігус із початку повномасштабного вторгнення приєднався до лав ЗСУ. Зараз він перебуває в Києві, «в процесі зміни напряму своєї діяльності». Редакцією керують Аліса Юрченко та Максим Опанасенко. 

Bihus.Info — проєкт журналістських розслідувань, заснований у 2013 році. За час його існування команда зробила сотні розслідувань, серед яких — серія матеріалів про корупційні схеми в оборонній сфері, до яких був причетний син ексзаступника голови РНБО Олега Гладковського Ігор;  серія матеріалів про статки депутата Миколи Тищенка, який влаштовував івенти у власному ресторані «Велюр» під час карантину; публікація так званих плівок Медведчука з аналізом зв'язків Медведчука з Порошенком та Путіним тощо. Останнє розслідування, яке  зробила редакція, — аналіз медіазвітів, які надають президенту Зеленському, котрий свідчить про те, що будь-яку критику на адресу влади голові держави подають як «замовну атаку», а медіа, які критикують владу, представляють «опозиційними». 

Фото: скриншот відео / Bihus.Info

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3734
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
105 дн. тому
І бігус теж хай зробить тест "на камеру", бо виглядає, як наркоман.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду