Денис Бігус сподівається, що історія зі стеженням за журналістами, «як мінімум найближчим часом», не повториться

Денис Бігус сподівається, що історія зі стеженням за журналістами, «як мінімум найближчим часом», не повториться

27 Лютого 2024
1705
27 Лютого 2024
11:20

Денис Бігус сподівається, що історія зі стеженням за журналістами, «як мінімум найближчим часом», не повториться

1705
Керівник Bihus.Іnfo вважає за необхідне встановити не лише виконавців, а й тих, хто був замовником прослуховування, у чому полягав їхній план і на що був розрахований.
Денис Бігус сподівається, що історія зі стеженням за журналістами, «як мінімум найближчим часом», не повториться
Денис Бігус сподівається, що історія зі стеженням за журналістами, «як мінімум найближчим часом», не повториться

Керівник і головний редактор проєкту журналістських розслідувань Bihus.Іnfo в інтерв’ю «Українській правді» прокоментував слова Володимира Зеленського про замовників стеження за командою медіа. Як повідомлялось, президент, відповідаючи на запитання про це під час пресконференції 25 лютого, зауважив: «Мені все одно, хто був замовником. Звільнено людину, а далі слідство розбереться. Якщо там було замовлення».

Денис Бігус назвав реакцію глави держави «протокольно-загальною відповіддю, яка зводиться до виконавців». «На мою думку, найцікавіше — це саме хто був замовником, як це планувалось, у чому цей план полягав і на що розраховували. Бо виконання ми бачили і так у похвилинній розкадровці», — сказав Бігус.

Що стосується реакцій інших представників влади на скандал з прослуховуванням команди Bihus.Іnfo, то вони, за словами Бігуса, дають обережні підстави припускати, що, як мінімум найближчим часом, подібного з медіа не повториться. 

«Тобто це реакція, яка ніби говорить нам: “Ок, факап враховано”, і це відчуття врахованості факапу, я сподіваюся, якийсь час протримається», — прокоментував керівник Bihus.Іnfo.

На запитання, чи запрошували його до СБУ після виходу розслідування Bihus.Іnfo про те, хто і як стежив за співробітниками медіа, щоб пояснити, що відбулося, Бігус відповів: «Давайте в загальному скажу, що внаслідок всіх цих подій у нас була обширна комунікація зі Службою. Сам факт того, що вона була, мені здається, є правильним. Але не те щоб ця комунікація якось перевернула мій світ чи моє бачення цієї ситуації»

За словами медійника, завдяки власному розслідуванню Bihus.Info подробиць спецоперації зі стеження за командою проєкту вона стала однією з найбільш всебічно задокументованих журналістами операцій СБУ. «І буквально за кілька тижнів вилізла така кількість інформації і нюансів, що дуже складно знайти якісь альтернативні точки зору на ситуацію. Воно настільки вже прозоро, що всі подивилися і всі все побачили», — переконаний Денис Бігус.

Нагадаємо, 5 лютого 2024 року Денис Бігус заявив, що стеження за його командою здійснював Департамент захисту національної державності СБУ. Увечері того ж дня СБУ оприлюднила коментар, у якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк зробив офіційну заяву щодо інциденту, пов’язаного зі стеженням за представниками проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info. За словами очільника СБУ, дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності викликають обурення. Керівника ДЗНД вже звільнено, а співробітники, які проводили стеження, перебувають у зоні бойових дій

6 лютого Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bihus.Іnfo. Але час і дату для доповіді поки не визначили.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

Читайте також:

Фото: Альона Рубель / «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1705
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду