Денис Бігус про скандал у Bihus.Info: «У мене питання, наскільки раціонально спецслужби витратили свій ресурс»

Денис Бігус про скандал у Bihus.Info: «У мене питання, наскільки раціонально спецслужби витратили свій ресурс»

16 Січня 2024
7305
16 Січня 2024
16:28

Денис Бігус про скандал у Bihus.Info: «У мене питання, наскільки раціонально спецслужби витратили свій ресурс»

7305
За словами керівника проєкту журналістських розслідувань, спецслужби прослуховували телефони його нині вже колишніх колег протягом не одного місяця.
Денис Бігус про скандал у Bihus.Info: «У мене питання, наскільки раціонально спецслужби витратили свій ресурс»
Денис Бігус про скандал у Bihus.Info: «У мене питання, наскільки раціонально спецслужби витратили свій ресурс»

У вівторок, 16 січня, у мережі на ютуб-каналі «Народна правда» з’явилось відео під заголовком «Зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули “фєну”, закинулись MDMA, курнули трави і погнали розслідувати». Відео поширив сайт «ОРД».

До відео ввійшли фрагменти телефонних розмов нібито деяких працівників Bihus.Info, які обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу в заміському комплексі. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

«Вони спеціально виїхали у заміський комплекс за Києвом, бо, як і герої своїх сюжетів, хотіли лишитись непоміченими. Але наші джерела надали відео їх справжніх дорослих розваг. Цікаво, як відреагують на це самі журналісти, які так люблять слідкувати за іншими та робити із себе “святих і принципових”, але забувають про свої наркогрішки? Та чи можна після такого довіряти розслідуванням, наприклад, Марії Землянської та інших, якщо вони зроблені під кайфом?» — йдеться у тексті, яким «ОРД» супроводив публікацію отриманого від джерел відео.

Денис Бігус, засновник і керівник Bihus.Info, висловився щодо злитого в мережу відео, опублікувавши свій коментар на ютуб-каналі проєкту журналістських розслідувань.

Серед іншого, він підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив, який проводила редакція Bihus.Info, «декілька персонажів (дякувати Богу, не з журналістів), оператори, притягли трави і якоїсь ще х**ні».

У своєму коментарі Бігус також наголосив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені.

«Команда усвідомлює всю жесть ситуації. Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео — а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами. Ми маємо бути чесними, адже вимагаємо чесності від інших. На жаль, частина команди порушила наші принципи і цінності, наслідком будуть жорсткі кадрові зміни. Така поведінка — вибір дорослих людей, проте за цей вибір у свідомій команді відповідає кожен. Зазначимо також, що у заголовку відео, яке поширюється, крім неприємної правди, є і маніпуляція. Йдеться про буцімто вживання саме журналістами. Це неправда і з самого відео це видно. Сьогодні усі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків. Про результати ми повідомимо глядачів у нашому телеграм-каналі. Приносимо щирі вибачення аудиторії», — йдеться у тексті до відеокоментаря Дениса Бігуса.

«Детектор медіа» зв’язався з керівником Bihus.Info й уточнив у нього особисто кілька моментів, зокрема те, чи має намір редакція звертатися до поліції у зв’язку з незаконним прослуховуванням та стеженням за його співробітниками.

«Ми ще остаточно не розібрались у відео, яке сьогодні злили в мережу, але за попередніми оцінками до нього ввійшли фрагменти телефонних розмов піврічної давнини. Тобто це не історія двох днів, велася тривала робота, — сказав Денис Бігус. — У мене питання, наскільки раціонально спецслужби витратили свій ресурс. Я так розумію, що ідіотизм, у який втрапила наша редакція, є продовженням більш масштабного ідіотизму, який у владі розвивають щодо журналістів. Як довго це триває, не знаю, у мене не було можливості стежити за цим. Я прийшов на свій епізод цього “серіалу”».

Він також повідомив, що наразі немає підстав стверджувати, що сьогоднішній «злив» слід розцінювати як «покарання» Bihus.Info за якесь конкретне розслідування. «Думаю, що це медалька за сумою наших досягнень», — сказав у коментарі «ДМ» Денис Бігус.

Він додав, що наразі редакція не ухвалила остаточного рішення, чи буде звертатись до поліції, але Бігус як керівник проєкту не відкидає такої можливості.

Нагадаємо, що Денис Бігус із початку повномасштабного вторгнення приєднався до лав ЗСУ. Зараз він перебуває в Києві, «в процесі зміни напряму своєї діяльності». Редакцією керують Аліса Юрченко та Максим Опанасенко. 

Bihus.Info — проєкт журналістських розслідувань, заснований у 2013 році. За час його існування команда зробила сотні розслідувань, серед яких — серія матеріалів про корупційні схеми в оборонній сфері, до яких був причетний син ексзаступника голови РНБО Олега Гладковського Ігор;  серія матеріалів про статки депутата Миколи Тищенка, який влаштовував івенти у власному ресторані «Велюр» під час карантину; публікація так званих плівок Медведчука з аналізом зв'язків Медведчука з Порошенком та Путіним тощо. Останнє розслідування, яке  зробила редакція, — аналіз медіазвітів, які надають президенту Зеленському, котрий свідчить про те, що будь-яку критику на адресу влади голові держави подають як «замовну атаку», а медіа, які критикують владу, представляють «опозиційними». 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7305
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду