Голова СБУ про стеження за журналістами Bihus.Info: «За будь-які незаконні дії має бути покарання»

Голова СБУ про стеження за журналістами Bihus.Info: «За будь-які незаконні дії має бути покарання»

6 Лютого 2024
798
6 Лютого 2024
15:32

Голова СБУ про стеження за журналістами Bihus.Info: «За будь-які незаконні дії має бути покарання»

798
Малюк висловив жаль з приводу того, що проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації «про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин», а й до публічного поширення відеоматеріалів.
Голова СБУ про стеження за журналістами Bihus.Info: «За будь-які незаконні дії має бути покарання»
Голова СБУ про стеження за журналістами Bihus.Info: «За будь-які незаконні дії має бути покарання»

Голова Служби безпеки України Василь Малюк зробив офіційну заяву щодо інциденту, пов’язаного зі стеженням за представниками проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info. Вона опублікована на сайті відомства.

За словами очільника СБУ, за обставин, коли Служба безпеки України робить надважливий внесок у захист країни, дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності викликають обурення. 

«Наголошую — такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень. Серед іншого, я направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а президент України ще 31 січня підписав відповідний указ», — ідеться в заяві очільника силового відомства.

При цьому Малюк висловив жаль з приводу того, що проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації «про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин», а й до публічного поширення відеоматеріалів.

«Моя позиція однозначна — не можуть вчинки окремих співробітників перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни, і кидати тінь на кожного представника Служби: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів з СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання», — цитує пресслужба СБУ Василя Малюка.

За його словами, розбудова оновленої СБУ сьогодні відбувається одночасно із захистом демократичних цінностей, серед яких — свобода слова і незалежність медіа. «Для мене особисто віднині це надпріоритет», — запевнив Малюк.

Нагадаємо, 16 січня 2024 року на одному з маловідомих ютуб-каналів був опублікований відеоролик із фрагментами телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також відеозапис із прихованих камер з моментом нібито вживання цих наркотиків під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info, хоча команда Bihus.Info не є у провадженні потерпілими.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

5 лютого 2024 року Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ

Увечері 5 лютого СБУ оприлюднила коментар, у якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

У вівторок, 6 лютого 2024 року, Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bigus.info.

 Читайте також:

Фото: сайт СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
798
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду