Журналісти Bihus.Info заявили, що кураторів стеження за ними хотіли відзначити орденами. В СБУ заперечили

Журналісти Bihus.Info заявили, що кураторів стеження за ними хотіли відзначити орденами. В СБУ заперечили

11 Лютого 2024
1273
11 Лютого 2024
10:43

Журналісти Bihus.Info заявили, що кураторів стеження за ними хотіли відзначити орденами. В СБУ заперечили

1273
За даними Bihus.Info, в січні, після проведення операції зі стеження за їхніми співробітниками, тодішнього керівника департаменту захисту національної державності Романа Семенченка і співробітника СБУ Ігоря Кравченка подали на нагородження орденом Данила Галицького. Натомість у Службі безпеки стверджують, що в них немає таких нагород.
Журналісти Bihus.Info заявили, що кураторів стеження за ними хотіли відзначити орденами. В СБУ заперечили
Журналісти Bihus.Info заявили, що кураторів стеження за ними хотіли відзначити орденами. В СБУ заперечили

Журналісти Bihus.Info в новому розслідуванні, опублікованому 10 лютого, виявили, що вже колишнього керівника департаменту захисту національної державності Романа Семенченка та працівника СБУ Ігоря Кравченка, причетного до стеження за редакцією, хотіли нагородити орденами Данила Галицького. 

Цю відзнаку присвоюють указом президента за «значний особистий внесок у розбудову України, сумлінне та бездоганне служіння українському народові». 

За даними Bihus.Info, Семенченка та Кравченка подали на нагородження в січні після проведення операції зі стеження за співробітниками редакції, але до того, як інформація про це набула розголосу. Журналісти подали запит щодо цих даних, однак зазначили, що не мають підстав сумніватися в їхній правдивості.

Натомість пресслужба СБУ в коментарі «Українській правді» заявила, що такої нагороди в них немає: «Інформуємо про відсутність державної нагороди Орден Данила Галицького у колишнього керівника ДЗНД СБУ Романа Семенченка та Ігоря Кравченка».

Окрім цього, в новому сюжеті журналісти Bihus.Info з'ясували, що після публікації розслідування щодо причетності СБУ до стеження співробітникам спецслужби заборонили використовувати брендовий одяг, дорогі годинники й елітні автомобілі.

«До уваги керівників! Прошу виключити використання оперативним складом під час службової діяльності (в робочий час) брендового одягу, дорогих годинників, елітних авто, тощо. Виключно тактичний одяг! Виконання вказівки під особисту відповідальність керівників підрозділів… Передайте особовому складу про недопущення наразі ходити в брендовому одязі, їздити на дорогих авто і т.д. (в тому числі і особливо в вихідні дні), оскільки Бігуси активно працюватимуть. Без жодних виключень! Тактична форма і т.д.», — цитують розслідувачі повідомлення з внутрішніх чатів спецслужби.

За словами журналістів, після публікації розслідування колеги з різних редакцій також почали повідомляти в соцмережах, що вже знайомі з куратором стеження Ігорем Кравченком: «Деякі — тому що він витягував їх на зустріч, деякі — тому що він приходив до них у редакцію. Згадали і те, що, за словами Ігоря, йому доручили займатися всіма журналістами».

Нагадаємо, 16 січня 2024 року на одному з маловідомих ютуб-каналів був опублікований відеоролик із фрагментами телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також відеозапис із прихованих камер з моментом нібито вживання цих наркотиків під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info, хоча команда Bihus.Info не є у провадженні потерпілими.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

5 лютого 2024 року Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ

Увечері 5 лютого СБУ оприлюднила коментар, у якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

У 6 лютого 2024 року Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bihus.info.

Наступного дня Малюк також обговорив з послами країн «Великої сімки» ситуацію, яка склалась навколо редакції Bihus.Іnfo. Під час зустрічі глава СБУ наголосив, що вже звільнено керівника ДЗНД та відбувається переформатування роботи тих підрозділів департаменту, «які потребують змін та підсилення».

На світлині — Роман Cеменченко у вересні 2013 року

Фото: Zhitomir.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1273
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
76 дн. тому
Вони одразу героя України заслуговують від найкривавішого Комі вояжера у світі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду