Малюк розповів послам країн G7 про ситуацію, пов’язану зі стеженням за командою Bihus.Іnfo

Малюк розповів послам країн G7 про ситуацію, пов’язану зі стеженням за командою Bihus.Іnfo

7 Лютого 2024
5407
7 Лютого 2024
15:16

Малюк розповів послам країн G7 про ситуацію, пов’язану зі стеженням за командою Bihus.Іnfo

5407
Глава СБУ наголосив, що вже звільнено керівника департаменту, співробітники якого слідили за журналістами, та відбувається переформатування цього підрозділу.
Малюк розповів послам країн G7 про ситуацію, пов’язану зі стеженням за командою Bihus.Іnfo
Малюк розповів послам країн G7 про ситуацію, пов’язану зі стеженням за командою Bihus.Іnfo

Голова Служби безпеки України Василь Малюк обговорив з послами країн «Великої сімки» ситуацію, яка склалась навколо редакції Bihus.Іnfo. Зустріч ініціювала СБУ, як повідомляє сайт відомства, і в ній взяли участь посли П’єр Франческо Дзадзо (Італія), Гаель Вейсьєр (Франція), Мартін Єґер (Німеччина), Наталка Цмоць (Канада), Кунінорі Мацуда (Японія), а також заступник посла Ніколас Гаррокс (Велика Британія), виконуючий обов’язки посла Джеймс Хоуп (США) та Азієр Сантіллан (представник ЄС в Україні).

Василь Малюк повідомив своїм співрозмовникам про готовність Служби безпеки «захищати демократичні цінності, одним з ключових стовпів яких є свобода слова». Посли отримали відповіді щодо ситуації, яка склалася навколо редакції проєкту журналістських розслідувань Bihus.Іnfo. Глава СБУ наголосив, що вже звільнено керівника ДЗНД та відбувається переформатування роботи тих підрозділів департаменту, «які потребують змін та підсилення».

«Незалежність в роботі ЗМІ має бути забезпечена на 100%. Це той стандарт, який ми маємо високо тримати, особливо під час війни. Я не допущу жодних порушень цього надважливого принципу демократії у діяльності СБУ», — цитує пресслужба СБУ очільника відомства.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про реакцію голови СБУ Василя Малюка на інформацію про стеження за журналістами Bihus.Info.

Також ми писали про те, що 29 січня 2024 року відбулася зустріч українських журналістів з послами країн «Великої сімки». Тоді група послів G7 у дописі в соцмережі X зазначила, що свобода медіа є «фундаментальною основою успішної демократії». 

Нагадаємо, 16 січня 2024 року на одному з маловідомих ютуб-каналів був опублікований відеоролик із фрагментами телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також відеозапис із прихованих камер з моментом нібито вживання цих наркотиків під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info, хоча команда Bihus.Info не є у провадженні потерпілими.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

5 лютого 2024 року Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ

Увечері 5 лютого СБУ оприлюднила коментар, у якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

У вівторок, 6 лютого 2024 року, Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bigus.info.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5407
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду