Ресурс «Народна правда», який опублікував відео стеження за Bihus.Info, видалив цю новину та заблокував ютуб-канал

Ресурс «Народна правда», який опублікував відео стеження за Bihus.Info, видалив цю новину та заблокував ютуб-канал

19 Січня 2024
2908
19 Січня 2024
15:01

Ресурс «Народна правда», який опублікував відео стеження за Bihus.Info, видалив цю новину та заблокував ютуб-канал

2908
Раніше фактчекерка Альона Романюк виявила, що люди, вказані на сайті працівниками та керівниками редакції, — вигадані особи, а їхні фотографії згенеровані штучним інтелектом.
Ресурс «Народна правда», який опублікував відео стеження за Bihus.Info, видалив цю новину та заблокував ютуб-канал
Ресурс «Народна правда», який опублікував відео стеження за Bihus.Info, видалив цю новину та заблокував ютуб-канал

Ресурс «Народна правда», який 16 січня опублікував відео з прихованою зйомкою і прослуховуванням команди журналістських розслідувань Bihus.Info, видалив новину про це зі свого сайту та заблокував доступ до свого ютуб-каналу. Про це повідомили Bihus.Info.

Як пише Bihus.Info, матеріали видалили після повідомлення про те, що поліція розпочала розслідування у справі за заявою редакції.

Наразі сторінка, де була розміщена новина, вже недоступна, а за лінком на ютубі вказано, що користувач закрив свій обліковий запис.

Як повідомляв «ДМ», раніше редакція «Народної правди» видалила на своїй фейсбук-сторінці коментарі під відео про Bihus.Info та обмежила можливість залишати під дописом нові коментарі. 

Фактчекерка Альона Романюк у колонці на «Детекторі медіа» написала, що люди, вказані на сайті «Народна правда» як працівники редакції, включно з головною редакторкою медіа, — вигадані особи, а їхні фотографії згенеровані штучним інтелектом.

Нагадаємо,  16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом він також заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Кримінальне провадження відкрите за ст. 359 Кримінального кодексу України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Цього ж дня ввечері представники Служби безпеки України приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 

18 січня Київська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за заявою журналістки Bihus.Info Марії Землянської за фактом порушення недоторканності приватного життя. Як писав «ДМ», журналістка подала таку заяву за трьома статтями: втручання в особисте життя, перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування. Однак, як видно, провадження порушено тільки за однією статтею.

Після інцидентів із Bihus.Info та Юрієм Ніколовим учасники Медіаруху заявили про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликали президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Ввечері 17 січня президент Володимир Зеленський повідомив, що обговорив з правоохоронцями, зокрема з головою СБУ Василем Малюком, стеження за журналістами Bihus.Info. «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий», — сказав Зеленський. 

Читайте також:

Скриншоти: Bihus.Info, «ДМ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2908
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
101 дн. тому
Узурповані божим народом споживають наслідки. Це тільки початок. Спитайте у палестинців вчить історії гітлеровської Германії нацистських гулагів - все попереду. У вас юдеї віджали Україну - звикайте!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду