ДБР і СБУ провели обшук у військовослужбовця, керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха

ДБР і СБУ провели обшук у військовослужбовця, керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха

10 Квітня 2024
2583
10 Квітня 2024
23:58

ДБР і СБУ провели обшук у військовослужбовця, керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха

2583
Сам Булах, який добровільно мобілізувався навесні 2023 року, такі дії правоохоронців вважає замовленням. Ще восени 2023-го він помітив за собою стеження: по різних маршрутах його пересування за ним слідувало близько десятка машин з оперативними номерами.
ДБР і СБУ провели обшук у військовослужбовця, керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха
ДБР і СБУ провели обшук у військовослужбовця, керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха

ДБР та оперативники СБУ провели обшук у будинку  керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха, який зараз є військовослужбовцем Національної гвардії України. Обшук проводився на підставі відповідного рішення суду. Інформацію про це оприлюднено на фейсбук-сторінці Харківського антикорупційного центру.

«Маючи на руках ухвалу суду про проведення обшуків, вони з'явилися за місцем проживання та вимагали надати відомості, пов'язані з проходженням військової служби. Так, не у командування військової частини, а саме вдома», — йдеться у повідомленні Центру.

Дмитро Булах, який добровільно мобілізувався до лав ЗСУ навесні 2023 року, проходить службу в одній з частин Нацгвардії, але, як зазначають харківські активісти, «з літа 2022 року відбувалися дивні події, які він не робив публічними, аби не дизморалити суспільство. Вони про зловживання системою мобілізації і рекрутингу, мобілізацією "на замовлення", якщо хочете».

Активісти Центру наводять розповідь Дмитра Булаха про те, як у червні 2022 року, коли російська армія майже впритул підійшла до Харкова, він під час поїздки по місту помітив машину, яка слідувала за ним. З машини вийшло «три людини. 2 ДСРівця (так, ДСРівці на крузаку вручали повістку))) і один представник ТЦК. ТЦК Київського району, хоча я і зареєстрований, і стою на обліку в ТЦК, і події відбуваються у Слобідському районі. Вони виписують мені повістку на наступний день в Київський РТЦК. Я, звісно, був дещо спантеличений цим ексклюзивним підходом. М'яко кажучи. Але вирішив не виносити це, щоб не дизморалити. (ДСР — Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції)», — розповів Булах.

Він додав, що наступного дня пішов до ТЦК і почав проходити медичну комісію, але тоді його мобілізації завадила тривала хвороба. Після одужання він мобілізувався добровільно. Посилаючись на свій приклад і зазначаючи, що «по своєму місту» він знає декілька таких ситуацій від інших людей, Дмитро Булах підсумовує: «Я розумію, дивлячись на історії Євгена (журналіст-розслідувач «Слідства.Інфо» Євген Шульгат. — Ред.), “Бігусів, Віталія Шабуніна, Юрія Ніколова і т.д., що ми повернули кудись не туди і треба повертатись на нормальний шлях. Виправлення цих зловживань буде найкращим маркером змін у підходах до мобілізації, замість тисяч слів і законів».

Читайте також: 

У Харківському антикорупційному центрі також повідомили, що восени 2023 року Дмитро Булах помітив за собою стеження: «Близько десятка різних машин на оперативних номерах "вигулькували" за різними адресами, де він з'являвся».

Зазначимо, що Дмитро Булах також є депутатом Харківської міської ради та співголовою Ради Харківської Реформаторської Коаліції. Раніше він був депутатом Харківської обласної ради.

Про обшук у своїй оселі повідомив і сам Дмитро Булах.

«Отже, друзі. Так, обшук. Я без телефону, його вилучили. Більше нічого не знайшли. Та і не могли знайти, власне.

Ухвала — дічь. Це очевидне замовлення. Рили, хлопці, рили і нарили одне велике ніх*я.

До того мені вручали "політичну" повістку у 2022-му, не хотів всіх дизморалити. Промовчав про те, очевидно тепер — дарма.

Потім стеження, тепер обшук, де від початку було зрозуміло, що нічого не знайдуть, а передати "привіт". Далі не знаю, що на черзі. Скажуть, що я не служив, взагалі? Що я дезертир? Яких спецефектів чекати?)

пс. "Бойову" зп не отримував, УБД не маю, щоб не було зайвих питань», — написав голова правління Харківського антикорупційного центру у своєму фейсбуці.

Ситуацію з обшуком у Дмитра Булаха прокоментував журналіст-розслідувач проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов, який у січні цього року отримав погрози від не встановлених на той момент осіб (зловмисники прийшли до його квартири, намагалися ввірватися до його помешкання, вимагали, щоб він «ішов служити»).

«Друзі, сорян, але все йде по сценарію малоросів. Тепер репресії пішли з Києва в регіони і торкнулися одного з найкращих антикор-центрів України — харківського. Я особисто і багато років знаю і співпрацюю з “ХАЦиками”. І ось тепер взялись за них. Далі хто? NGL.media?» — поділився своєю реакцією Юрій Ніколов.

«Детектор медіа» звернеться по коментар до Служби безпеки України з приводу ситуації, що склалася навколо голови правління Харківського антикорупційного центру.

На фото — Дмитро Булах

Фото: фейсбук-сторінка Дмитра Булаха

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2583
Читайте також
09.04.2024 20:46
Валерія Буняк
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
1 056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду