Ярослав Юрчишин направив депутатське звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

Ярослав Юрчишин направив депутатське звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

17 Січня 2024
689
17 Січня 2024
22:07

Ярослав Юрчишин направив депутатське звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

689
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова очікує отримати відповіді правоохоронних органів упродовж 10 днів.
Ярослав Юрчишин направив депутатське звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова
Ярослав Юрчишин направив депутатське звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників Bihus.Info та погроз журналісту видання «Наші гроші» Юрію Ніколову. Про це Юрчишин написав у фейсбуці.

«Подав депутатські звернення до Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників Bihus.Info. Мають бути активні дії від правоохоронних органів, аби встановити, хто замовив, хто виконав це завдання та з якою ціллю. Є ознаки порушення законодавства — значить, має бути відкрито кримінальне провадження», — зазначив очільник Комітету з питань свободи слова.

Фото: телеграм-канал Ярослава Юрчишина

Він також направив депутатське звернення до ОГП щодо погрози Юрію Ніколову, щоб дізнатися, чи відкрили кримінальне провадження щодо складу злочину проти працівника медіа.

Окрім цього, Юрчишин подякував СБУ, яка офіційно заявила про відкриття кримінального провадження у справі Bihus.Info, за оперативність: «Це дає надію на те, що ми таки дізнаємося замовників, не лише виконавців. Наразі чекаю відповіді на мої звернення, які мають надійти протягом 10 днів».

Фото: телеграм-канал Ярослава Юрчишина

Нагадаємо, 16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Наразі сайт «Народна правда», який оприлюднив на своєму каналі провокативне відео зі співробітниками Bihus.Info, видалив на сторінці у фейсбуку коментарі під цим відео. До того ж редакція обмежила можливість залишати під дописом нові коментарі. 

Служба безпеки України повідомила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати. 

Фото: Ярослав Юрчишин / Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
689
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду