СБУ відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками Bihus.Info

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками Bihus.Info

5 Лютого 2024
1655
5 Лютого 2024
22:54

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками Bihus.Info

1655
Кримінальне провадження, в рамках якого вже проводяться відповідні процесуальні дії, відкрито за статтею 359 КК України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.
СБУ відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками Bihus.Info
СБУ відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками Bihus.Info

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо незаконного стеження за співробітниками проєкту журналістських розслідувань Bihus.InfoПро це йдеться у коментарі пресслужби СБУ.  

«СБУ відкрила  кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації), у зв’язку з чим проводяться відповідні процесуальні дії», — повідомляють у відомстві. 

Зазначається, що керівництвом СБУ також прийнято «відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи»

У заяві пресслужби не уточнюється, які саме кадрові рішення було прийнято, але, як уже відомо, йдеться про звільнення керівника ДЗНД Романа Семенченка.  

Водночас у Службі безпеки дали зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомили, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info:

«За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.Info.  

Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів».  

При цьому в заяві наголошується, що «незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом», а всі співробітники СБУ повинні діяти «виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу».  

Нагадаємо, що сьогодні, 5 лютого, керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус заявив, що за його командою стежив Департамент захисту національної державності СБУ

«Саме Департамент захисту національної державності СБУ нагнав сюди 30 людей, щоб встановити камери в наші готельні номери і навіть в лазню», — сказав він. 

СБУ у письмовому коментарі Bihus.Info зазначила, що проведений її співробітниками огляд комплексу 17 січня 2024 року не виявив ознак встановлення прихованої техніки. Як нагадали журналісти, того дня правоохоронці приїжджали в комплекс, щоб вилучити сервер з доказами щодо тих, хто встановив камери. 

СБУ проігнорувала питання про те, чи отримувались ухвали суду на встановлення прихованої техніки в спальні кімнати, а також про те, як матеріали телефонного прослуховування та відео з прихованих камер опинились на сайтах-сміттярках. У коментарі також чітко не відповіли на запитання, чи існує якесь чинне кримінальне провадження щодо будь-кого з колишніх або нинішніх членів редакційного колективу. 

Звільнений 31 січня 2024 року керівник Департаменту захисту національної державності Роман Семенченко в розмові з Bihus.Info не спростовував участь в операції та рекомендував звертатись із запитаннями до голови або пресцентру СБУ. 

Раніше ми повідомляли, що 16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести.

Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

18 січня стало відомо, що Національна поліція вже зареєструвала заяву редакції Bihus.Info про перешкоджання журналістській діяльності та втручання в особисте життя. 

19 січня Денис Бігус у черговому відео поділився новими подробицями, які він разом із колегами встановив під час проведення власного розслідування щодо спецоперації зі стеження за командою Bihus.Info.

Крім цього, 19 січня стало відомо, що ресурс «Народна правда», який 16 січня опублікував відео з прихованою зйомкою і прослуховуванням команди Bihus.Info, видалив новину про це зі свого сайту та заблокував доступ до свого ютуб-каналу. 

22 січня голова Нацполіції Іван Вигівський повідомив, що правоохоронці зареєстрували чотири кримінальних провадження у справі, що стосується стеження за членами проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1655
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду