КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни

КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни

18 Січня 2024
921
18 Січня 2024
16:06

КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни

921
Провокації проти медійників, на думку КЖЕ, спрямовані на знищення їхньої репутації та формування в суспільстві недовіри до журналістських розслідувань в Україні.
КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни
КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) обурена випадками атак на українських журналістів-розслідувачів і вважає це небезпечною загрозою для демократії і майбутнього країни. На цьому КЖЕ наголосила у своїй заяві щодо кампанії тиску і залякування медійників.

«Прослуховування, прихована зйомка, непрохані візити за адресою проживання, цькування в соціальних мережах, звинувачення у нібито порушенні законодавства — усе це ми розцінюємо як залякування журналістів-розслідувачів та їхніх команд. Останні атаки на Юрія Ніколова і Дениса Бігуса виглядають як заздалегідь сплановані кампанії з дискредитації медійників в очах суспільства. Метою таких атак є знищення репутації відомих журналістів і провокування недовіри до журналістських розслідувань в Україні», — ідеться в заяві організації.

Наслідком втручання у приватне життя медійників може бути розкриття конфіденційних джерел, зауважують у КЖЕ. Це може становити загрозу для джерел і в майбутньому ускладнить пошук інформації для всіх журналістів. 

На переконання Комісії, розслідувальна журналістика в Україні відіграє значну роль в умовах воєнного стану, закритих реєстрів та обмежених можливостей суспільства проконтролювати дії влади. Тому КЖЕ вважає неприпустимим, щоб на тлі погроз і тиску журналісти вдавалися до самоцензури й відмовлялися від гострих тем.

«Тільки притягнення винних до реальної відповідальності зможе зупинити ганебну кампанію із залякування журналістів та знецінення їхньої роботи», — вважає Комісія з журналістської етики і нагадує, що гарантом дотримання конституційних прав громадян є Президент України. 

КЖЕ вимагає від глави держави продемонструвати спроможність захищати демократію і свободу слова та закликає правоохоронні органи всебічно й незаангажовано розслідувати зазначені випадки тиску. 

Також, з огляду на серйозні загрози демократії та парламентаризму в Україні, КЖЕ закликає Верховну Раду до незалежного нагляду за розслідуванням атак проти журналістів. 

«Такі злочини не повинні залишитися безкарними», — наголошує Комісія з журналістської етики. 

Нагадаємо, 16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Наразі сайт «Народна правда», який оприлюднив на своєму каналі провокативне відео зі співробітниками Bihus.Info, видалив на сторінці у фейсбуку коментарі під цим відео. До того ж редакція обмежила можливість залишати під дописом нові коментарі. 

Служба безпеки України повідомила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати. 

17 січня 2024 року Президент України Володимир Зеленський обговорив з правоохоронцями стеження за Bihus.Info та ситуацію з медійниками й у своєму вечірньому відеозверненні заявив: «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий»

Читайте також:

Фото: КЖЕ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кайф
100 дн. тому
Розробка правоохоронними органами наркоманського кубла то не справа одного дня. І не треба на це напирати. Якщо у вас є інші методи боротьби з наркоманської мерзотою - ідіть і покажіть всім як треба це робити.
Ґґґ
100 дн. тому
З яких це пір викриття наркоманів стало тиском на журнашлюх ? Що, Бігус то священна корова?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду