Нацполіція не бачить зв'язку між стеженням за Bihus.Іnfo та погрозами Юрію Ніколову, — голова слідчого управління

Нацполіція не бачить зв'язку між стеженням за Bihus.Іnfo та погрозами Юрію Ніколову, — голова слідчого управління

31 Січня 2024
1156
31 Січня 2024
13:23

Нацполіція не бачить зв'язку між стеженням за Bihus.Іnfo та погрозами Юрію Ніколову, — голова слідчого управління

1156
Перший заступник голови Нацполіції пообіцяв, що поліція об'єктивно розслідуватиме обидва випадки і встановить, чи відбувалися вони на чиєсь замовлення і чи причетні до цього правоохоронці.
Нацполіція не бачить зв'язку між стеженням за Bihus.Іnfo та погрозами Юрію Ніколову, — голова слідчого управління
Нацполіція не бачить зв'язку між стеженням за Bihus.Іnfo та погрозами Юрію Ніколову, — голова слідчого управління

Перший заступник голови Національної поліції та начальник її Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе заявив, що Нацполіція не вважає злочин щодо журналіста Юрія Ніколова та прослуховування команди розслідувачів Bihus.Info пов'язаними між собою інцидентами. Про це Цуцрікідзе сказав в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

«Чи пов'язаний цей злочин [щодо Ніколова] із стеженням за командою Бігуса? Я не бачу зв'язку: способи злочинів різні, мотиви різні», — сказав перший заступник голови Нацполіції. Він додав, що частина команди Bihus.Info не є журналістами, але водночас їхні права були порушені.

Цуцрікідзе повідомив, що у справі нападу на квартиру Ніколова слідство вже встановило причетних і наразі питання стоїть у їхньому мотиві: встановити, що саме спонукало цих людей вчинити такі дії, чи був цей злочин замовним і пов'язаним з журналістською діяльністю. В цьому контексті, за його словами, важлива також позиція самого Ніколова щодо можливих мотивів учиненого щодо нього злочину.

Коментуючи версію, яка поширена в інформаційному просторі, начебто до стеження за командою Bihus.Info можуть бути причетні самі правоохоронці, Цуцкірідзе сказав: «На цьому етапі розслідування підстав для подібних тверджень у нас немає. Насправді це не так складно встановити. Своїм розслідуванням ми і відповімо на це питання».

Він пообіцяв, що поліція об'єктивно розслідуватиме обидва випадки і встановить, чи відбувалися вони на чиєсь замовлення і чи причетні до цього правоохоронці. 

«Результати розслідування будуть — про них я обов'язково проінформую. Прямо зараз, до повідомлення про підозру, не можу говорити, що та чи інша людина є потенційним злочинцем. Не хочеться поспішати з висновками щодо цього провадження, щоб не було звинувачень у тому, що відповідатимуть непричетні», — сказав представник поліції.

Нагадаємо, ввечері 14 січня цього року зловмисники прийшли до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до його помешкання, вимагали, щоб той «ішов служити», налякали його матір та сусідів. Перед тим, як піти, нападники залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

15 січня поліція Києва повідомила, що почала перевірку за фактом погроз журналісту-розслідувачу, а за кілька днів після цього прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

21 січня пресслужба Нацполіції повідомила, що встановила особи п'ятьох нападників, які 14 січня намагалися ввірватися до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова. Ними виявилися мешканці Київської, Житомирської та Черкаської областей. 

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила підтримку Юрію Ніколову у зв’язку з погрозами, які він отримав, у тому числі в соцмережах.

16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом він також заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Цього ж дня ввечері представники СБУ приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

19 січня Денис Бігус у черговому відео поділився новими подробицями, які він разом із колегами встановив під час проведення власного розслідування щодо спецоперації зі стеження за командою Bihus.Info.

19 січня стало відомо, що ресурс «Народна правда», який опублікував відео з прихованою зйомкою і прослуховуванням команди Bihus.Info, видалив новину про це зі свого сайту та заблокував доступ до свого ютуб-каналу.

Читайте також:

Фото: Максим Цуцкірідзе / МВС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1156
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду