У Верховній Раді поки що не визначили дату, коли буде запрошений голова СБУ щодо стеження за Bihus.Info

У Верховній Раді поки що не визначили дату, коли буде запрошений голова СБУ щодо стеження за Bihus.Info

19 Лютого 2024
862
19 Лютого 2024
19:59

У Верховній Раді поки що не визначили дату, коли буде запрошений голова СБУ щодо стеження за Bihus.Info

862
За словами голови Комітету ВР з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, наразі це питання перенесли на нараду керівників фракцій та груп.
У Верховній Раді поки що не визначили дату, коли буде запрошений голова СБУ щодо стеження за Bihus.Info
У Верховній Раді поки що не визначили дату, коли буде запрошений голова СБУ щодо стеження за Bihus.Info

Погоджувальна рада фракцій та комітетів Верховної Ради України розглянула питання запрошення голови СБУ Василя Малюка через незаконне стеження за працівниками Bihus.Info, однак поки не визначила дату. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

За його словами, наразі питання перенеслося на нараду керівників фракцій та груп.

«Дуже сподіваюся, що керівництво парламенту, фракцій і груп втілять рішення 159 депутатів, і ми таки почуємо звіт по цьому гострому питанню на наступному засіданні парламенту в 20-тих числах лютого», — написав Юрчишин.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова також зазначив, що нещодавнє заслуховування голови СБУ на Комітеті з питань національної безпеки та оборони не є звітом перед парламентом.

Нагадаємо, 16 січня ютуб-канал «Народна правда» опублікував відеоролик із фрагментами телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також відеозапис із прихованих камер з моментом нібито вживання цих наркотиків під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус повідомив, що ті працівники, які вживали наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом Бігус заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За його словами, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Команда Bihus.Info не є в ньому потерпілими.

Того ж дня представники СБУ приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. Спецслужба не дала змоги журналістам зняти копії із записів. Згодом СБУ у письмовому коментарі Bihus.Info заявила, що її співробітники 17 січня 2024 року не виявили при огляді комплексу ознак встановлення прихованої техніки.

Національна поліція відкрила за зверненнями представників Bihus.Info чотири кримінальні провадження за статтею 182 КК України про порушення недоторканності приватного життя (хоча журналісти подавали заяву за трьома статтями — також про перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування).

5 лютого Денис Бігус заявив, що стеження за його командою проводив Департамент захисту національної державності СБУ. Увечері того ж дня СБУ оприлюднила коментар, в якому дала зрозуміти, що стеження за журналістами відбувалося в рамках «протидії організованій наркозлочинності», і повідомила, що серед клієнтів наркодилерів виявилися також окремі співробітники Bihus.Info.

6 лютого Верховна Рада проголосувала за те, щоб викликати до парламенту голову СБУ Василя Малюка з доповіддю щодо стеження за командою журналістів Bihus.info.

На світлині — голова СБУ Василь Малюк

Фото: СБУ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду