Головний редактор Руху «Чесно» Олександр Саліженко заявив про тиск з боку низки інтернет-ресурсів і телеграм-каналів

Головний редактор Руху «Чесно» Олександр Саліженко заявив про тиск з боку низки інтернет-ресурсів і телеграм-каналів

2 Квітня 2024
1950
2 Квітня 2024
20:07

Головний редактор Руху «Чесно» Олександр Саліженко заявив про тиск з боку низки інтернет-ресурсів і телеграм-каналів

1950
Упродовж кількох тижнів у мережі поширюють дезінформацію про те, що Олександр Саліженко нібито ухиляється від мобілізації. ДБР також ініціювало перевірку «бездіяльності» ТЦК щодо його військової служби на підставі звернення неназваного громадянина.
Головний редактор Руху «Чесно» Олександр Саліженко заявив про тиск з боку низки інтернет-ресурсів і телеграм-каналів
Головний редактор Руху «Чесно» Олександр Саліженко заявив про тиск з боку низки інтернет-ресурсів і телеграм-каналів

Низка інтернет-ресурсів та анонімних телеграм-каналів поширює дезінформацію про те, що головний редактор Руху «Чесно» Олександр Саліженко нібито ухиляється від мобілізації. Про це він заявив на своїй фейсбук-сторінці. 

«Кілька інтернет-помийок та анонімних телеграм-каналів нещодавно згадали про мене — начебто я ухиляюсь від мобілізації. Паралельно особи, які за стилем діяльності дуже нагадують адвокатів Медведчука, надіслали звернення в ДБР з вимогою перевірити роботу Вінницького ОТЦКСП. Нібито вони недопрацьовують, бо ж я досі не мобілізований», — написав головний редактор Руху «Чесно».

В коментарі «Детектору медіа» Олександр Саліженко розповів, що кілька разів помічав у медіамоніторингу Руху «Чесно», що інтернет-ресурс «Закон і бізнес» згадує його разом із представниками інших організацій у контексті нібито ухилення від військової служби. Інформаційна атака проти нього розпочалася кілька тижнів тому. 

«Детектор медіа» помітив однакові матеріали, зокрема, на сайтах «Закон і медіа», «Комсомольська правда» (нині «Коротко про»), «Знай.ua» та uanews.net. Окрім Олександра Саліженка, ресурси також згадують журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, голову правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, очільника «Фундації DEJURE» Михайла Жернакова та інших представників антикорупційних організацій.

Скриншот матеріалу на сайті «Знай.ua» за 1 квітня 2024 року

Скриншот матеріалу на сайті «Комсомольської правди» (нині «Коротко про») за 1 квітня 2024 року

Олександр Саліженко розповів, що також дізнався від військкомату про звернення неназваного громадянина в ДБР з проханням провести перевірку «бездіяльності» ТЦК щодо його мобілізації. Наступного дня головний редактор Руху «Чесно» прибув у військкомат для уточнення даних і пройшов ВЛК. За його словами, наразі невідомо, хто написав заяву, однак команда «Чесно» це зʼясовує.

На своїй фейсбук-сторінці Олександр Саліженко опублікував світлину біля 4 відділу Вінницького РТЦК та СП та зазначив, що комісія рекомендувала визнати його непридатним із виключенням з військового обліку. 

«З 2020 року я публічно і неодноразово писав про своє лікування раку, давав інтерв’ю про це та є амбасадором підтримки дорослих онкопацієнтів. У 2020 році мені встановили діагноз: неходжкінська первинна медіастинальна В-великоклітинна лімфома з метастазами в низці лімфовузлів та кістках (IV стадія). Перебуваю під наглядом в Національному інституті раку та маю групу інвалідності», — написав Саліженко.

Лідерка Руху «Чесно» Віта Думанська в колонці для «Української правди» зауважила, що Бюро відразу взяло це звернення в роботу, «хоча часто держоргани громадянам відправляють відписки, або ж не вчиняють ніяких дій». Команда організації вважає переслідування з боку ДБР тиском на роботу Руху.   

Думанська нагадує, що це не єдиний випадок, коли роботі громадських організацій перешкоджають шляхом погроз мобілізацією.

Зокрема, нещодавно співзасновник Центру протидії корупції Віталій Шабунін також повідомив про те, що Держбюро розслідувань зареєструвало проти нього два кримінальних провадження за нібито ухилення від військової служби та підробку документів від НАЗК. Обидві справи відкрили за скаргою голови ГО «Громадська рада доброчесності», адвоката Ростислава Кравця.

На світлині — головний редактор Руху «Чесно» Олександр Саліженко

Фото: Рух «Чесно» / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1950
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду