Севгіль Мусаєва: Стеження за Bihus.Info свідчить про повну деградацію правоохоронної системи

Севгіль Мусаєва: Стеження за Bihus.Info свідчить про повну деградацію правоохоронної системи

9 Лютого 2024
653
9 Лютого 2024
11:50

Севгіль Мусаєва: Стеження за Bihus.Info свідчить про повну деградацію правоохоронної системи

653
Звітувати перед парламентом мають не тільки голова СБУ, але й генеральний прокурор, керівники ДБР і Нацполіції, а також «людина, яка призвела правоохоронну систему до такого колапсу» — Олег Татаров, вважає редакторка «УП».
Севгіль Мусаєва: Стеження за Bihus.Info свідчить про повну деградацію правоохоронної системи
Севгіль Мусаєва: Стеження за Bihus.Info свідчить про повну деградацію правоохоронної системи

Історія про стеження за редакцією Bihus.Info свідчить про повну деградацію та непрофесіоналізм усієї української правоохоронної системи,  або «радше про вседозволеність та безкарність її кураторів», вважає головна редакторка інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва. Аргументами вона поділилася на «УП» в авторській колонці «Стеження за редакцією Bihus.Info. Чому ця історія набагато ганебніша, ніж здається навіть на перший погляд?».

Через ганебний факт стеження за журналістами весь силовий блок дискредитовано і в очах суспільства, і в очах міжнародних партнерів. Тому кадрові рішення, на думку Севгіль Мусаєвої, мають торкнутися не тільки  Романа Семенченка (керівника Департаменту захисту нацдержавності СБУ), але й прокурорів, а також кураторів правоохоронної системи.

Головну проблему Мусаєва вбачає в тому, що у фокусі уваги постали тільки працівники Служби безпеки України. Проте вони «фактично виконували лише механічну роль», наголошує редакторка «Української правди». Керівна та координаційна роль у кримінальних провадженнях належить прокурору: без його участі не погоджуються спостереження за людьми, в тому числі за журналістами. Водночас здійснення оперативно-розшукової діяльності відбувається лише за ухвалою слідчого судді.

«Злиття в мережу відео вживань наркотиків командою Бігуса свідчить про те, що провадження по торгівцях наркотиків або а) було реалізовано, або б) працівники СБУ вчинили кримінальний злочин із розголошення державної таємниці», — підкреслює Мусаєва.

На її думку, абсолютно очевидним є те, що прокуратура або ДБР одразу після заяв команди Бігуса мали зареєструвати кримінальне провадження щодо працівників правоохоронних органів: або за незаконне стеження, або за розголошення державної таємниці. Але цього не було зроблено. Така бездіяльність, вважає Севгіль Мусаєва, може свідчити про те, що прокуратура могла бути залучена до незаконного стеження за журналістами. Нагляд за додержанням законів під час проведення контррозвідувальної діяльності має здійснювати генеральний прокурор або його уповноважені заступники.

«Завданнями Служби безпеки України — і це також прописано у законодавстві — є контррозвідувальна діяльність, а аж ніяк не пошук злочинів, пов’язаних із торгівлею наркотиками!» — нагадує редакторка «УП».

Тому, на її переконання, звітувати перед парламентом мають також генеральний прокурор, керівник ДБР, керівник Національної поліції, а ще людина, яка призвела правоохоронну систему до такого колапсу — заступник голови Офісу президента Олег Татаров. А суспільство має зробити все можливе, щоб цю показову справу не зам'яли та не поховали.

Читайте також:

Фото: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
653
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду