Журналісти вінницького видання «20 хвилин» заявили про незаконне стеження за ними

Журналісти вінницького видання «20 хвилин» заявили про незаконне стеження за ними

29 Лютого 2024
1610
29 Лютого 2024
15:06

Журналісти вінницького видання «20 хвилин» заявили про незаконне стеження за ними

1610
Вони провели кілька розслідувань, зокрема викрили підпільний цех із виготовлення цигарок, і пов’язують стеження зі своєю професійною діяльністю.
Журналісти вінницького видання «20 хвилин» заявили про незаконне стеження за ними
Журналісти вінницького видання «20 хвилин» заявили про незаконне стеження за ними

Журналісти вінницького видання «20 хвилин» заявили про те, що з осені 2023 року почали помічати, що за ними стежать невідомі, які часом змінюють автомобілі та номерні знаки, даних про які немає в базах. У понеділок, 26 лютого, головний редактор видання Вадим Павлов та журналіст Віталій Павловський звернулись із заявою про незаконне стеження до Нацполіції, а 27 лютого їхню заяву зареєстрували в Службі безпеки України. Про це «Детектору медіа» повідомив у коментарі Павлов.

У публікації від 28 лютого журналісти «20 хвилин» розповіли, що вони провели кілька розслідувань, зокрема викрили підпільний цех із виготовлення цигарок. Після цього, «приблизно з осені 2023 року», вони стали помічати, що за ними хтось стежить. Це стеження вони пов’язують зі своєю професійною діяльністю.

«Ми почали помічати одні й ті самі авто на різних номерах, помічати затемнені мікроавтобуси біля місць зустрічі з колегами і друзями. З якою ціллю за нами стежили? Ми не знаємо. Але ми знали, що стежать. Але хто?» — розповіли журналісти.

26 лютого Павловський помітив автомобіль Fiat Tipo, який припаркувався, після чого з нього вийшов один чоловік, а інший пасажир переліз на заднє сидіння. Невідомий, що залишився в машині, ховав обличчя під капюшоном і відмовився від спілкування.

Журналіст не зміг виявити інформації щодо цього авто в жодній із баз, а наряд поліції, який прибув за викликом Павловського, заявив, що не має права проникати в авто. Після цього журналіст викликав СБУ, а чоловік, що раніше вийшов з авто, повернувся і сів за кермо. На вимогу поліцейських надати для перевірки водійські права, він показав «щось схоже на оперативний талон», після чого правоохоронці сказали, що «машина не підлягає перевірці».   

«Після цього ми зрозуміли — це оперативне авто і всередині силовики, які здійснювали стеження. Вони їдуть, а інші поліцейські блокують наші авто, щоб ми не переслідували тих, хто до цього переслідував нас. Таке собі поліцейське прикриття», — написали журналісти «20 хвилин». 

У коментарі «Детектору медіа» головний редактор вінницького видання Вадим Павлов пояснив, чому вони разом із журналістом Віталієм Павловським подали заяви не лише до поліції, але й до СБУ.

«Юристи нам порадили написати заяву не лише в поліцію, а й в СБУ, бо інакше є небезпека, що у поліції наше звернення “поховають”, — сказав Павлов. — Ми впевнені на 99%, навіть на 100, що це машина Головного управління Нацполіції у Вінницькій області, але офіційних доказів цього на цей момент немає».

Він також зазначив, що від своїх джерел у правоохоронних органах чув, «що дехто вже дуже занепокоєний». Павлов каже, що в контексті нещодавньої історії зі стеженням за журналістами Bihus.Info чергова заява журналістів про подібне стеження — «це найгірше, що може статися», тому, на його думку, правоохоронці робитимуть все, щоб уберегти свою репутацію.

Читайте також:

Фото: скриншот / «20 хвилин»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1610
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду