Медіаскандал в Україні: чи причетний Офіс президента до тиску на ЗМІ

Медіаскандал в Україні: чи причетний Офіс президента до тиску на ЗМІ

22 Січня 2024
1587

Медіаскандал в Україні: чи причетний Офіс президента до тиску на ЗМІ

Святослав Хоменко, «BBC»
1587
Протягом кількох останніх днів журналісти одразу двох українських розслідувальницьких проєктів стикнулися з інцидентами, які вони розцінили як тиск на свою роботу.
Медіаскандал в Україні: чи причетний Офіс президента до тиску на ЗМІ
Медіаскандал в Україні: чи причетний Офіс президента до тиску на ЗМІ

Формально не пов'язані між собою випадки дали спостерігачам підстави говорити про системне переслідування незалежних ЗМІ в Україні, а деяким журналістам – згадати практики часів президентства Віктора Януковича.

Президент Володимир Зеленський заявив, що тиск на журналістів є неприпустимим. Проблема полягає в тому, що серед можливих причетних до цього самого тиску називають членів його команди.

Скандал навколо тиску на журналістів – борців з корупцією - може послабити позиції Києва, який зараз прагне переконати своїх західних партнерів у тому, що вони мають продовжувати підтримувати Україну.

Що трапилося?

16 січня маловідомий Youtube-канал "Народна правда" розмістив відео під назвою "Зворотна сторона Bihus.info: нюхнули "фєну", закинулись MDMA, курнули трави і погнали розслідувати".

У п'ятихвилинному ролику на тлі музики у стилі регі звучали записи телефонних розмов між кількома працівниками редакції Bihus.info – одного з провідних розслідувальницьких проєктів України.

У двох розмовах молоді люди обговорювали між собою купівлю нелегальних речовин та ціни на них. Окремо в ролику показували кадри компанії молодих людей, які курили щось з маленьких люльок на ґанку дерев'яного будиночка, а також трьох дівчат, які перебувають усередині приміщення та вдихають якусь речовину зі столу носом.

Як виявилося пізніше, зйомки велися в останні дні минулого року під час корпоративу цього видання, а фігурували на відео оператори Bihus.info.

Скрін з відео

АВТОР ФОТО,YOUTUBE-КАНАЛ "НАРОДНА ПРАВДА", Скрін з відео

Ролик інтенсивно розповсюджували анонімні телеграм-канали, і вже незабаром він набрав понад сто тисяч переглядів, у рази більше, ніж інші відео на цьому ж Youtube-каналі. Станом на ранок 19 січня канал "Народна правда" закритий, відео з працівниками Bihus.info недоступне.

"Злив" відео з прихованими зйомками та прослуховуванням співробітників Bihus.info був опублікований лише за два дні після інциденту, пов'язаного з іншим відомим журналістом-розслідувачем.

Увечері 14 січня кілька людей у військовій формі прийшли під двері квартири Юрія Ніколова, редактора проєкту "Наші гроші". Судячи з відеозапису, який невдовзі з'явився на анонімних телеграм-каналах, вони тарабанили у двері квартири та вимагали від журналіста "йти на фронт".

Зрештою вони обклеїли двері квартири Ніколова папірцями з написами "Зрадник", "Провокатор", "Йди служити в армію" і пішли геть, налякавши його маму. Самого журналіста на цей час вдома не було.

На кого напали?

Bihus.info та "Наші гроші" - одні з найвідоміших проєктів журналістських розслідувань в Україні.

Bihus.info був заснований командою журналістів на чолі з Денисом Бігусом понад десять років тому. Серед його найрезонансніших матеріалів за останній час – розслідування про бізнес, який брат заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми веде на окупованих територіях України, матеріали про незадеклароване майно кількох депутатів Верховної Ради, аналіз досить суб'єктивних моніторингів соцмереж та ЗМІ, які за бюджетні гроші готуються для органів української влади.

Минулого року проєкт Bihus.info реалізовувався за підтримки Internews, Національного фонду підтримки демократії та Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Видання "Наші гроші", засноване за підтримки міжнародного фонду "Відродження", спеціалізується на аналізі держзакупівель. Вважається, що матеріали авторства Юрія Ніколова про зловживання при закупівлі харчових продуктів для української армії стали однією з головних причин тогорічної відставки міністра оборони Олексія Резнікова.

"Певна лінійка"

На сьогодні немає підстав стверджувати, що інциденти з Ніколовим та співробітниками Bihus.info пов'язані між собою, погоджуються самі журналісти.

Проте обидва вони спрямовані на дискредитацію проєктів, які виявляють корупцію у верхніх ешелонах української влади. В обох випадках "розганяли" ці історії анонімні телеграм-канали, які демонструють свою лояльність до Офісу президента (у відомстві категорично відкидають зв'язок з цими каналами).

Скандал навколо журналістів розгорнувся у розпал Всесвітнього економічного форуму у Давосі, гостем якого цього року був Володимир Зеленський

АВТОР ФОТО,FABRICE COFFRINI/AFP VIA GETTY IMAGES

Скандал навколо журналістів розгорнувся у розпал Всесвітнього економічного форуму у Давосі, гостем якого цього року був Володимир Зеленський

Редактор Bihus.info Максим Опанасенко в ефірі Радіо NV сказав, що зв'язок між цими інцидентами зараз довести неможливо, але "хронологічно, тематично, інструментально це все складається у певну лінійку, яка починає нагадувати не дуже хорошу кампанію".

Засновник проєкту Bihus.info Денис Бігус, який зараз перебуває у лавах ЗСУ, заявив: опитування працівників редакції, чиї голоси звучали у скандальному ролику, показало, що автори відео використали фрагменти двох реальних телефонних розмов, які відбулися з інтервалом у "місяці".

"Маємо підстави стверджувати, що вже тривалий період за членами команди тупо слідкують - вперто, системно і довго", - сказав він.

"Це не виглядає як спонтанна акція помсти за якийсь матеріал. Це системне тривале слідкування, переслідування для дискредитації роботи команди, яку вона робила протягом років. Я не знаю, яким чином ця історія може дискредитувати наш контент. Але вона є", – додав Бігус.

У випадку з Ніколовим конкретна причина атаки на журналіста так само не зрозуміла. Один з анонімних телеграм-каналів, який пов'язують з Офісом президента, опублікував фрагмент виступу Ніколова у передноворічному Youtube-ефірі "Української правди": у ньому журналіст критикував пасивну позицію Володимира Зеленського у роботі над проєктом нового закону про мобілізацію та називав президента "ухилянтом" від своїх прямих обов'язків.

Автор цього анонімного каналу стверджував, що інцидент перед квартирою Ніколова – це реакція небайдужих військових на образу верховного головнокомандувача.

"Така совість не потрібна"

Реакція українських політиків на ці інциденти була неоднозначною.

Депутат Микола Тищенко (якого формально виключили з партії "Слуга народу", але він з нею тісно співпрацює) записав короткий відеоролик, у якому затаврував розслідувачів. "Ганьба! І це журналісти, які претендують на совість нації! Нам така совість нації не потрібна! В смітник історії! Ви – пляма на серці усієї української журналістики!" - промовляв він.

Українським журналістам доводилося протестувати і за нинішньої влади, і під час війни з Росією (знімок 2021 року)

АВТОР ФОТО,FUTURE PUBLISHING/GETTY IMAGES

Українським журналістам доводилося протестувати і за нинішньої влади, і навіть під час війни з Росією (знімок 2021 року)

Утім, близький друг всемогутнього глави Офісу президента Андрія Єрмака, ресторатор Микола Тищенко навряд чи може бути індикатором ставлення до цієї історії з боку усієї "Слуги народу". Тим більше, що сам Тищенко неодноразово ставав об'єктом розслідувань Bihus.info, а в грудні Національне агентство з запобігання корупції розпочало моніторинг способу життя депутата за результатами однієї з таких публікацій.

"Подобаються нам журналісти чи ні, ми маємо розуміти, що це - так звана четверта влада. Тому використовувати проти них державну систему стеження (чи ще щось) є цілком неприпустимим. Тому в ситуації з Бігусом чи Ніколовим (попри, мабуть, взаємну нелюбов) я 100% – на їхньому боці", - написав у фейсбуці мер Дніпра Борис Філатов, який також не раз фігурував у розслідуваннях цих проєктів.

Одразу два парламентські комітети – з питань свободи слова та гуманітарної політики – засудили тиск на незалежних журналістів та закликали правоохоронні органи провести всеосяжне розслідування інцидентів.

"Ми завжди перемагали"

У журналістів України є ціла історія опору тиску влади (на знімку — акція на захист українських журналістів, лютий 2014 року)

АВТОР ФОТО,SERGEI SUPINSKY/AFP VIA GETTY IMAGES

У журналістів України є ціла історія опору тиску влади (на знімку — акція на захист українських журналістів, лютий 2014 року)

Активніше відреагували на ці події українські журналісти. Авторитетне журналістське об'єднання "Медіарух" заявило про системне переслідування незалежних ЗМІ та журналістів-розслідувачів, перерахувавши у своїй заяві й попередні випадки тиску на медіа, які залишилися безкарними.

Деякі журналісти, висловлюючи солідарність з Юрієм Ніколовим та колективом Bihus.info, не могли утриматися від того, аби провести паралелі між нинішніми подіями та тиском, який українські ЗМІ відчували під час президентства Віктора Януковича.

"Все це вже було. Ходимо по колу. Були стеження, прослуховування, тиск, цензура, хамство, ігнор і, на жаль, навіть вбивства… Але от чого ніколи не було – це, щоб українські журналісти проковтнули і замовкли… Ми завжди вигравали подібні війни. І цього разу так буде", - написала у фейсбуці головний редактор порталу "Ліга" Юлія Банкова.

"Це в Україні відбувається циклічно. Кожні десять років влада починає бути незадоволеною тим, що роблять журналісти. Це може призвести до дуже поганих наслідків", - заявила в ефірі Радіо NV Мирослава Гонгадзе, голова офісу "Голосу Америки" у Східній Європі, вдова вбитого у часи президентства Леоніда Кучми журналіста Георгія Гонгадзе.

Чи причетна влада?

На тлі такої різкої тональності заяв членів журналістської спільноти маргінально виглядають умиротворювальні заяви про те, що влада може бути непричетною до нещодавніх інцидентів.

Більшість українських коментаторів впевнені, що тиск на розслідувачів – особливо у випадку з працівниками Bihus.info, де втручання у приватне життя співробітників було найбільш явним та очевидно протизаконним – було неможливим без активної участі у цьому стеженні правоохоронних органів.

От і виходить ситуація: з одного боку, заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної політики, одна з основних спікерів партії влади Євгенія Кравчук стверджує, що обладнання, за допомогою якого прослуховували працівників Bihus.info, можуть мати у своєму розпорядженні і якісь "приватні структури". З іншого боку – той же Ніколов, який пише: "Судячи зі зливу, за бігусами слідкували з прослушкою не менше року. На таке в Україні здатні не багато служб, і всі вони підконтрольні Татарову (заступник глави Офісу президента, який курує правоохоронні органи – Ред.)".

17 січня у своєму щоденному зверненні про цю ситуацію згадав Володимир Зеленський. "Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів неприпустимий", - сказав він.

Справді, розставити всі крапки над і могло б оперативне та результативне розслідування інцидентів з боку українських правоохоронців.

Водночас Юрій Ніколов повідомив ВВС, що звернувся з заявою щодо подій біля своєї квартири до поліції, проте станом на 18 січня провадження так і не відкрили. Тільки ввечері 19 січня київська прокуратура повідомила, що розпочате кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків. Правоохронці встановлюють причетних осіб.

У ситуації з Bihus.info ситуація дещо інша: напередодні СБУ прозвітувала про проведення обшуків у заміському комплексі, в якому видання проводило корпоратив.

"За це величезне спасибі… єдине, що якось весь попередній досвід подібних ситуацій і подібних відкритих проваджень і розслідувань нічим не закінчувався", - резюмував у розмові з Радіо NV журналіст Bihus.info Максим Опанасенко.

Денис Бігус заявив, що його видання проводить власне розслідування, спираючись на "деякі зачіпки", і незабаром повідомить про його результати.

Удар по Україні

Складно назвати будь-який час вдалим для тиску на незалежних журналістів-антикорупціонерів, але з огляду на зовнішньополітичний контекст гірший момент, ніж зараз, для нього було б складно вигадати.

Київ сьогодні відчайдушно бореться за збереження підтримки Заходу у великій війні, розв'язаній проти нього Росією. При цьому один з головних аргументів у риториці противників такої підтримки на обох берегах Атлантичного океану – від угорського прем'єра Віктора Орбана до екскандидата у президенти США від Республіканської партії Вівека Рамасвамі – це невідповідність України західним стандартам демократії.

Будь-який скандал, який дає критикам Києва докази для тез про те, що в Україні знищують вільну пресу, що об'єктами тиску стають борці з корупцією, прямо чи опосередковано грає на руку Москві, каже в ефірі Радіо NV Юрій Ніколов.

Саме тому, продовжує він, низка активістів свідомо не виносили у публічну площину факти тиску, з якими вони стикалися протягом останнього часу.

І саме в такому ключі варто розглядати інциденти навколо журналістів – незалежно від того, стали вони результатом банальної "комерційної заказухи" чи боротьби між "під'їздами Банкової", вони б'ють насамперед по іміджу України.

Скандал навколо журналістів вибухнув у розпал Світового економічного форуму в Давосі, гостем якого цього року був особисто Володимир Зеленський, і ця історія явно не додала переконливості його словам про те, що підтримка Заходом України – вільної, демократичної держави, яка кардинально відрізняється від авторитарної та невільної. Росії, - має лише посилюватися.

Зараз Зеленський повернувся до Києва. Складно сказати, чи справді він візьме на особистий контроль розслідування випадків тиску на ЗМІ, і навіть якщо так, то чи завершиться воно покаранням їхніх організаторів та виконавців.

Так само важко сказати, чи зміниться щось у роботі анонімних пропрезидентських телеграм-каналів, які часто є інструментом цькування незалежних медіа, а зараз відкрито пишуть, що продовжуватимуть "мочити" критиків Володимира Зеленського.

Зате просто відповісти на запитання, чи продовжать свою роботу журналісти, які стали жертвами недавніх нападів. Принаймні Денис Бігус у своєму відеозверненні заявив про жорсткі кадрові рішення в Bihus.info і оголосив про набір нових операторів. Разом з резюме претенденти мають надіслати довідку від нарколога, додав він.

Головне фото: Двері квартири Юрія Ніколова, редактора проєкту "Наші гроші", невідомі обклеїли папірцями з написами "Зрадник", "Провокатор", "Іди служити в армію", налякавши матір журналіста

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Святослав Хоменко, «BBC»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1587
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду