Співробітники «Народної правди» вказують у резюме назви медіа, пов’язані з Дмитром Бабінчуком

Співробітники «Народної правди» вказують у резюме назви медіа, пов’язані з Дмитром Бабінчуком

19 Січня 2024
2082

Співробітники «Народної правди» вказують у резюме назви медіа, пов’язані з Дмитром Бабінчуком

2082
Він також є власником торговельної марки «Народна правда».
Співробітники «Народної правди» вказують у резюме назви медіа, пов’язані з Дмитром Бабінчуком
Співробітники «Народної правди» вказують у резюме назви медіа, пов’язані з Дмитром Бабінчуком

Ресурс «Народна правда», який спочатку оприлюднив, а потім видалив відео прослуховування та стеження за командою  проєкту журналістських розслідувань Bihus.info, не вказує даних про власників. Але торговельна марка «Народна правда», згідно з даними реєстрів, належить Дмитру Бабінчуку. У коментарі «Детектору медіа» він сказав, що не має стосунку до  ресурсу. Але джерело «ДМ» на умовах анонімності підтверджує, що після продажу ресурсу у 2017 році саме Бабінчук став новим власником або керівником «Народної правди».

Альона Романюк, керівниця проєкту «НотаЄнота», аналізуючи дані, які вказували співробітники «Народної правди» про себе на сайті, виявила, що вони мають створені за допомогою штучного інтелекту фотографії та схожі на вигадані біографії. Зокрема, вони вказували неіснуючі медіа  як попередні місця роботи.

Так, редактор стрічки новин Станіслав Кравченко писав, що працював на ресурсі  «Інфо-ван», як і спецкор Олександр Желізняк, який був автором матеріалу про Bihus.info. Ще одна співробітниця «Народної правди» на ім’я Марі Романова вказала як попереднє місце роботи видання «Столичное время». Головною редакторкою «Народної правди» вказано Марію Швецову, яка в минулому працювала, зокрема, на ресурсі «Антикорупціонер». Журналістка Катерина Гранатова раніше начебто працювала у виданні «Аграрна Правда» та «Агродей» (обидва ресурса існують).

Як з'ясував «Детектор медіа», торговельні марки «Інфо-ван», «Столичное время», «Антикорупція ТБ», «Агродей», «Аграрна Правда», як і «Народна правда», належать Дмитру Бабінчуку.

На сайті «Народної правди» є численні публікації про Дмитра Бабінчука, а також його біографія. У ній вказано, що Дмитро Бабінчук — медіаменеджер, експерт із кризових комунікацій та управління репутацією. На сайті також написано, що у 2002 році він був начальником передвиборчого штабу не названого кандидата в депутати на парламентських виборах, у 2003–2004 роках працював програмним директором радіостанції «Українська Хвиля», у 2004 –2007 роках  був директор рекламного агентства «D.O.C.H.I.». У 2007 році працював менеджером відділу маркетингу мобільного оператора «life», у 2011-2013 році працював директором відділу маркетингових комунікацій та брендингу  кабельного оператора «Volia». З 2016-го по 2020 рік був керуючим партнером медіахолдингу «P.P.M».

«Детектор медіа» ще раз звернувся до Дмитра Бабінчука по коментар, але не отримав його на момент публікації новини.  

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом він також заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Кримінальне провадження відкрите за ст. 359 Кримінального кодексу України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Цього ж дня ввечері представники Служби безпеки України приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 

18 січня Київська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за заявою журналістки Bihus.Info Марії Землянської за фактом порушення недоторканності приватного життя. Як писав «ДМ», журналістка подала заяву за трьома статтями: втручання в особисте життя, перешкоджання журналістській діяльності та порушення таємниці листування. Однак, як видно, провадження порушено тільки за однією статтею.

Після інцидентів із Bihus.Info та Юрієм Ніколовим учасники Медіаруху заявили про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликали президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Увечері 17 січня президент Володимир Зеленський повідомив, що обговорив з правоохоронцями, зокрема з головою СБУ Василем Малюком, стеження за журналістами Bihus.Info. «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий», — сказав Зеленський. 

Читайте також:




Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2082
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду