Справа щодо погроз журналісту Ніколову: Нацполіція виявила особу, яка стверджує, що є замовником

Справа щодо погроз журналісту Ніколову: Нацполіція виявила особу, яка стверджує, що є замовником

13 Лютого 2024
2209
13 Лютого 2024
13:36

Справа щодо погроз журналісту Ніколову: Нацполіція виявила особу, яка стверджує, що є замовником

2209
Поліція розслідує справу щодо Юрія Ніколова за статтею про перешкоджання професійній діяльності, але факт такого перешкоджання поліція ще має довести.
Справа щодо погроз журналісту Ніколову: Нацполіція виявила особу, яка стверджує, що є замовником
Справа щодо погроз журналісту Ніколову: Нацполіція виявила особу, яка стверджує, що є замовником

У процесі розслідування справи щодо залякування журналіста Юрія Ніколова поліція отримала свідчення особи, яка заявила, що є замовником. Про це в інтерв’ю «Цензор.НЕТ» сказав перший заступник голови Національної поліції, керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе

«Є особа, яка стверджує, що є замовником. Але навіть ці покази потребують ретельної перевірки», — сказав Цуцкірідзе у відповідь на запитання, чи поліції вже відомий імовірний замовник. 

Посадовець також зазначив, що провадження розслідується за статтею 171 Кримінального кодексу про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, тож Нацполіція має зібрати докази, що все, що трапилось 14 січня, коли зловмисники намагались увірватися до квартири Ніколова, було саме перешкоджанням його професійній діяльності.

«…для того, щоб довести умисел саме по цій статті (171 ККУ. — “ДМ”), треба зібрати докази того, що вони дійсно перешкоджали його діяльності як журналіста, чи впливали на його майбутню діяльність, чи хотіли покарати за попередню. Ми повинні чітко це довести і закріпити в матеріалах кримінального провадження», — сказав Цуцкірідзе.

Він також розповів, що одною з вимог замовника, за завданням якого діяли зловмисники, було зафіксувати свої дії на відео. За словами Цуцкірідзе, виконавці отримали за успішне виконання поставленого завдання винагороду в розмірі тисячі доларів.

«Тисяча доларів на всіх. Це попередньо», — сказав Цуцкірідзе.

Нагадаємо, ввечері 14 січня цього року зловмисники прийшли до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до його помешкання, вимагали, щоб той «ішов служити», налякали його матір та сусідів. Перед тим, як піти, нападники залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

15 січня поліція Києва повідомила, що почала перевірку за фактом погроз журналісту-розслідувачу, а через кілька днів після цього прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

21 січня пресслужба Нацполіції повідомила, що встановила особи п'ятьох нападників, які 14 січня намагалися ввірватися до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова. Ними виявилися мешканці Київської, Житомирської та Черкаської областей. Їх відпустили.

28 січня сайт Zhitomir.city опублікував новину про те, що до редакції звернулися двоє місцевих мешканців, які наполягають, що нібито саме вони вчинили напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова 14 січня. За їхніми словами, їх найняв знайомий на ім’я Олексій, який стверджував, що начебто погоджував ці дії з СБУ.

Юрій Ніколов у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що передав своєму адвокату інформацію, яку опублікував Zhitomir.city. Він зазначив, що не може поки що оцінювати достовірність цих даних, а також додав, що вважає доцільним розслідувати у провокації проти нього ймовірний російський слід. 

Служба безпеки України заявила, що жодним чином не причетна до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова.

Фото: Юрій Ніколов / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2209
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Qwer
74 дн. тому
шапіто
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду