Юрчишин звернувся до Нацполіції щодо розслідування тиску на Юрія Ніколова

Юрчишин звернувся до Нацполіції щодо розслідування тиску на Юрія Ніколова

12 Червня 2024
980
12 Червня 2024
15:49

Юрчишин звернувся до Нацполіції щодо розслідування тиску на Юрія Ніколова

980
Голова Комітету свободи слова прагне не допустити, щоб справу «перекваліфікували в банальну хуліганку, аби швидко впаяти адміністративні стягнення виконавцям і не перейматися встановленням замовників».
Юрчишин звернувся до Нацполіції щодо розслідування тиску на Юрія Ніколова
Юрчишин звернувся до Нацполіції щодо розслідування тиску на Юрія Ніколова

Голова парламентського Комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин звернувся до Головного управління Національної поліції України в місті Києві з проханням проінформувати про перебіг розслідування щодо тиску на журналіста Юрія Ніколова. Про це він повідомив у фейсбуці.

«Пригадуєте тиск на Юрія Ніколова з обклеюванням дверей образливими листівками та намаганням відірватися до помешкання? З розмов зі слідчим у Юрія є підстави стверджувати що справу намагаються перекваліфікувати на банальну хуліганку. Щоб швидко впаяти адміністративні стягнення виконавцям і не перейматися встановленням замовників. Формально — справа вирішена, вирок є. Реально — про справедливість не йдеться», — написав Юрчишин.

Він повідомив, що звернувся до управління Нацполіції в Києві з проханням проінформувати про перебіг розслідування в межах, які не шкодять слідчим діям, і пообіцяв повідомити про відповідь.

Як повідомляв «ДМ», у травні журналіст Юрій Ніколов розповів, що керівник слідства Дарницького ГУНП трактує напад на його квартиру як справу про хуліганство, а не про перешкоджання журналістській діяльності. Ніколов вважає, що цю справу «зливають в унітаз, щоб не було ніякого покарання організаторам».

Нагадаємо, ввечері 14 січня 2024 року зловмисники прийшли до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до його помешкання, вимагали, щоб той «ішов служити», налякали його матір та сусідів. Перед тим, як піти, нападники залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

Поліція Києва повідомила, що почала перевірку за фактом погроз журналісту-розслідувачу, а прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання виконанню журналістських обов’язків та переслідування журналіста у зв’язку з професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

21 січня пресслужба Нацполіції повідомила, що встановила особи п’ятьох нападників, які 14 січня намагалися ввірватися до квартири Ніколова. Їх відпустили.

28 січня сайт Zhitomir.city повідомив, що до редакції звернулися двоє місцевих мешканців, які наполягають, нібито саме вони вчинили напад на квартиру Юрія Ніколова 14 січня. За їхніми словами, їх найняв знайомий на ім’я Олексій, який стверджував, що начебто погоджував ці дії з СБУ.

Юрій Ніколов у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що передав своєму адвокату інформацію від Zhitomir.city. Він зазначив, що не може поки що оцінювати достовірність цих даних, і додав, що вважає доцільним розслідувати у провокації проти нього ймовірний російський слід. 

Служба безпеки України заявила, що жодним чином не причетна до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Пізніше Нацполіція повідомила, що виявила особу, яка стверджує, що є замовником.

Фото: Ярослав Юрчишин / пресслужба ВРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
980
Читайте також
13.08.2024 17:30
Валерія Буняк
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
701
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду