СБУ вилучила записи камер спостереження у приміщенні, де таємно знімали журналістів Bihus.Info

СБУ вилучила записи камер спостереження у приміщенні, де таємно знімали журналістів Bihus.Info

18 Січня 2024
762
18 Січня 2024
09:22

СБУ вилучила записи камер спостереження у приміщенні, де таємно знімали журналістів Bihus.Info

762
Спецслужба не дала змоги журналістам зняти копії із записів. Кримінальне провадження відкрите за незаконне використання технічних спецзасобів, а команда Bihus.Info не є в ньому потерпілими.
СБУ вилучила записи камер спостереження у приміщенні, де таємно знімали журналістів Bihus.Info
СБУ вилучила записи камер спостереження у приміщенні, де таємно знімали журналістів Bihus.Info

Представники Служби безпеки України приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. Про це повідомляє Bihus.Info.

Журналісти повідомили, що коли приїхали на місце, слідчі дії з носіями відео вже були завершені, а самі жорсткі диски і реєстратор вилучені. Представник СБУ сказав журналістам, що не може дати можливості зробити копії, адже, за його словами, жорсткі диски «вже вилучені і запаковані в сейф-пакет». Він порадив журналістам звернутись по копії до СБУ наступного дня.

Як зазначають у виданні, обшук провели в рамках відкритого кримінального провадження за ст. 359 ККУ — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Як стверджує видання, СБУ відкрила це провадження за власною ініціативою, а члени команди Bihus.Info не є в ньому потерпілими.

Представники редакції звертались із заявами про відкриття кримінального провадження за іншими статтями до Національної поліції, однак наразі поліція не встигла зареєструвати своє провадження.

Редакторка Bihus.Info Аліса Юрченко уточнила у фейсбуці, що редакція зверталась до Нацполіції із заявами про перешкоджання журналістській діяльності, втручання в приватне життя і порушення таємниці телефонних розмов.

«СБУ сама зареєструвалась і першою приїхала вилучати носії з записами камер, на яких найімовірніше зафіксовані ті, хто встановлював приховане відеоспостереження за нами. І вже вилучила носії з відео», — написала Юрченко.

На офіційних ресурсах Служби безпеки повідомлень про обшук та вилучення техніки на цей момент не було.

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. 

Невдовзі керівник проєкту Денис Бігус опублікував відеозвернення, у якому повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені, а також запевнив, що всі співробітники здадуть тести. Згодом він заявив про незаконне спостереження та прослуховування. За словами Бігуса, за його командою стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України офіційно заявила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Повідомляється, що за фактом прослуховування відкрите кримінальне провадження за ст. 359 Кримінального кодексу України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Після цього, а також низки інших інцидентів журналісти та медіа — учасники Медіаруху заявили про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликали президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до Служби безпеки України та Офісу Генерального прокурора щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників Bihus.Info, а також погроз журналісту видання «Наші гроші» Юрію Ніколову

Ввечері 17 січня Президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів нараду з правоохоронцями, зокрема з головою СБУ Василем Малюком, на якій обговорили стеження за журналістами Bihus.Info. За словами президента, СБУ вже розпочала розслідування щодо факту стеження за журналістами і з’ясовує всі обставини цієї справи. «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий», — сказав Зеленський.    

Читайте також:

Фото: Аліса Юрченко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
762
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду