Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом тиску на журналіста-розслідувача Юрія Ніколова

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом тиску на журналіста-розслідувача Юрія Ніколова

19 Січня 2024
696
19 Січня 2024
17:52

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом тиску на журналіста-розслідувача Юрія Ніколова

696
Група невідомих намагалась увірватись у квартиру Ніколова та залишила повідомлення на його дверях, де журналіста назвали «зрадником».
Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом тиску на журналіста-розслідувача Юрія Ніколова
Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом тиску на журналіста-розслідувача Юрія Ніколова

Пресслужба Офісу Генерального прокурора повідомила, що за процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури міста Києва було розпочато кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

У повідомленні ОГП ім'я журналіста не названо, однак на підставі викладеної там інформації можна дійти висновку, що йдеться про журналіста-розслідувача, співзасновника та редактора «Наших грошей» Юрія Ніколова.

«За даними слідства, 15 січня 2024 року група осіб прибула до багатоквартирного будинку в Дарницькому районі, в якому проживає спецкореспондент одного з видань. Перебуваючи на міжквартирному ходовому майданчику біля квартири журналіста, вони вчиняли протиправні дії», — йдеться у повідомленні ОГП.

Наразі правоохоронці докладають зусиль, щоб встановити особи тих, хто брав участь у провокації.

Генпрокуратура також нагадує, що за вплив у будь-якій формі на журналіста, що має на меті перешкоджання його професійній діяльності, передбачено покарання у вигляді штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до чотирьох років.

Як повідомляв «Детектор медіа», ввечері 14 січня невідомі прийшли до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до його помешкання, вимагали, щоб той «ішов служити», налякали його матір та сусідів. Перед тим, як піти, нападники залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

Фото з фейсбук-сторінки Юрія Ніколова

За 15 хвилин після нападу на квартиру журналіста телеграм-канал «Карточный Офис» опублікував пост, у якому стверджувалося, що невідомі — нібито військові, які «приїхали з «нуля» на ротацію, щоб передати повістку журналісту». Провокативні пости про Ніколова опублікували майже одночасно ще два телеграм-канали — «Вертикаль» та «Джокер». 

Раніше на одному з ефірів «Української правди» Юрій Ніколов назвав президента Володимира Зеленського «ухилянтом», заявивши, що як Верховний головнокомандувач той «ухилився від свого обов’язку очолювати країну, яка воює». На запитання «ДМ», чи не пов’язує він інцидент під дверима його квартири з цими словами, Ніколов відповів: «Я не виключаю, мені колеги відразу після того ефіру сказали — чекай відповіді».  

15 січня Поліція Києва повідомила, що почала перевірку за фактом погроз журналісту-розслідувачу.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила підтримку Юрію Ніколову у зв’язку з погрозами, які він отримав, у тому числі в соцмережах.

Читайте також:

Фото: скриншот / ютуб

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
696
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду