Юрій Ніколов: Мою справу зливають в унітаз, щоб не було ніякого покарання тим, хто організував цю історію

Юрій Ніколов: Мою справу зливають в унітаз, щоб не було ніякого покарання тим, хто організував цю історію

10 Травня 2024
546
10 Травня 2024
13:59

Юрій Ніколов: Мою справу зливають в унітаз, щоб не було ніякого покарання тим, хто організував цю історію

546
Керівник слідства Дарницького ГУНП ознайомився з матеріалами справи і вважає, що це справа про хуліганство, а не про перешкоджання журналістській діяльності, розповів Ніколов.
Юрій Ніколов: Мою справу зливають в унітаз, щоб не було ніякого покарання тим, хто організував цю історію
Юрій Ніколов: Мою справу зливають в унітаз, щоб не було ніякого покарання тим, хто організував цю історію

Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив, що справу про залякування та перешкоджання законній професійній діяльності «зливають в унітаз, щоб не було ніякого покарання тим, хто організував цю історію».

Про це він розповів у коментарі «Детектору медіа» під час Bucha Journalism Conference.

«Під час спілкування з керівником слідства Дарницького ГУНП, в розмові з головою слідчого управління він сказав мені, що ознайомився з матеріалами справи і не бачить там нічого більше, ніж справи про хуліганство, хуліганські дії. Навіть не перешкоджання журналістській діяльності. Провадження відкрите за перешкоджання журналістській діяльності, стаття 171 частина 2, а зараз він каже про хуліганку. Це вже просто пов'язане з адміністративним покаранням у найкращому випадку», — розповів Ніколов.

Він також повідомив, що з адвокатами ознайомилися з матеріалами справи, точно розуміють, що в тих матеріалах було достатньо інформації про те, що це була оплачена історія, навіть фігурувала сума на 1000 доларів.

«З якої, я так розумію, до виконавців дійшло кілька тисяч гривень. Але зі спілкування з поліцією ми зрозуміли, що слідчих дій у цьому плані не ведеться, тому адвокат написав прохання про те, щоб вчинити певні слідчі дії, пов’язані з пошуками (прослідкували за грошима) і після того чекаємо, куди вони добіжать», — сказав Ніколов. 

«Були реально затримані хлопці, які виконували цю історію, але їх опитали і відпустили. Єдине, що було ще, коли вони дали інтерв'ю житомирському медіа, то їх тягали на поліграф СБУ, оскільки вони згадали, що там був причетний фахівець СБУ якийсь, то СБУ їх перевірила, отримала від них зізнання, що про СБУ вони придумали, і це все.

Справу зливають в унітаз просто, щоб не було ніякого покарання тим, хто організував цю історію», — підкреслив журналіст.

Читайте також:

Нагадаємо, ввечері 14 січня 2024 року зловмисники прийшли до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до його помешкання, вимагали, щоб той «ішов служити», налякали його матір та сусідів. Перед тим, як піти, нападники залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

15 січня поліція Києва повідомила, що почала перевірку за фактом погроз журналісту-розслідувачу, а через кілька днів після цього прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків та переслідування у зв’язку з його професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

21 січня пресслужба Нацполіції повідомила, що встановила особи п'ятьох нападників, які 14 січня намагалися ввірватися до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова. Ними виявилися мешканці Київської, Житомирської та Черкаської областей. Їх відпустили.

28 січня сайт Zhitomir.city опублікував новину про те, що до редакції звернулися двоє місцевих мешканців, які наполягають, що нібито саме вони вчинили напад на квартиру журналіста Юрія Ніколова 14 січня. За їхніми словами, їх найняв знайомий на ім’я Олексій, який стверджував, що начебто погоджував ці дії з СБУ.

Юрій Ніколов у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що передав своєму адвокату інформацію, яку опублікувало Zhitomir.city. Він зазначив, що не може поки що оцінювати достовірність цих даних, а також додав, що вважає доцільним розслідувати у провокації проти нього ймовірний російський слід. 

Служба безпеки України заявила, що жодним чином не причетна до нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова. Пізніше Нацполіція повідомила, що виявила особу, яка стверджує, що є замовником.

Фото: Максим Полищук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
546
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду