Ярослав Юрчишин: Тиск на журналістів та медіа може вплинути на підтримку України

Ярослав Юрчишин: Тиск на журналістів та медіа може вплинути на підтримку України

21 Січня 2024
1089
21 Січня 2024
10:43

Ярослав Юрчишин: Тиск на журналістів та медіа може вплинути на підтримку України

1089
Очільник Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова також вважає, що відсутність результатів розслідування в історії з переслідуванням працівників Bihus.Info може сприяти суттєвому погіршенню ситуації зі свободою медіа в регіонах.
Ярослав Юрчишин: Тиск на журналістів та медіа може вплинути на підтримку України
Ярослав Юрчишин: Тиск на журналістів та медіа може вплинути на підтримку України

Опоненти чи вороги нашої держави використають у своїй цілях ситуацію з тиском на журналістів, зокрема інциденти зі стеженням за командою Bihus.Info та залякуванням журналіста-розслідувача Юрія Ніколова. Це може негативно вплинути на підтримку України. Таку думку висловив очільник Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у випуску «УП. Чат».

«Я повністю погоджуюся з тим, що можуть використати (тиск на медіа вороги чи опоненти. — Ред.). Не те, що можуть, використають. Я просто чекаю, коли зараз почнуться знову дебати про надання допомоги Україні. І просто вийдуть і скажуть: "Так а там журналістів щемлять, кому ми будемо давати допомогу?”. І це проблема. Це не можна не розуміти», — наголосив нардеп.

Він також зазначив, що відсутність результатів розслідування в історії з переслідуванням працівників Bihus.Info може стати поганим сигналом та сприяти суттєвому погіршенню ситуації зі свободою медіа в регіонах.

«Якщо ми зараз отримаємо в результаті величезну кількість набагато жорсткіших реакцій в регіонах … ми втратимо єдиний просто стовідсотковий аргумент, чому ми є представниками західного світу, чому ми можемо бути в Європейському Союзі, воюючи з тоталітарною Росією. Бо для нас це цінність», — додав Юрчишин.

Окрім цього, він відзначає важливість оперативної реакції правоохоронних органів та суспільства на факти тиску на медіа.  

«Ми пам'ятаємо про напад на Михайла Ткача. І не скажу, що було дуже оперативне розгортання справи. Станом на кінець минулого року була лише вручена підозра виконавцям. Наразі ми не можемо говорити про те, що встановлені ті, хто спонукав фізично впливати і перешкоджати роботі знімальної групи "Української правди". Перед тим були перешкоджання на місцевому рівні журналістам в Миколаєві і, слава Богу, ця справа зараз в суді. Але лише завдяки активній позиції медіаекспертів та адвокатів у цій справі. 

І тому Медіарух вийшов з достатньо логічною заявою з питанням про те, а чи не є це (інциденти з журналістами. — Ред.) системним тиском. Хоча одразу почали кричати: "В чиїх інтересах ви працюєте, які ви козирі даєте російській пропаганді?". Щоб не давати козирі російській пропаганді, треба боротися з будь-якими фактами впливу на журналістів», — сказав голова Комітету з питань свободи слова.

За словами нардепа, невдовзі планується спільне засідання Комітету з питань свободи слова та Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, де правоохоронців попросять прозвітувати про розслідування тиску на журналістів. На зустріч також запросять медійників та журналістські асоціації, щоб налагодити «нормальний механізм взаємодії».

Нагадаємо, 16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Служба безпеки України повідомила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову. Згодом про розпочате кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста також повідомив Офіс генпрокурора.  

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

17 січня 2024 року Зеленський обговорив з правоохоронцями стеження за Bihus.Info та ситуацію з медійниками й у своєму вечірньому відеозверненні заявив: «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий»

Фото: скриншот з відео / «УП. Чат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1089
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду