Невідомі влаштували провокацію проти журналіста-розслідувача Юрія Ніколова — ломились до квартири, вимагаючи «йти служити»

Невідомі влаштували провокацію проти журналіста-розслідувача Юрія Ніколова — ломились до квартири, вимагаючи «йти служити»

15 Січня 2024
4155
15 Січня 2024
12:51

Невідомі влаштували провокацію проти журналіста-розслідувача Юрія Ніколова — ломились до квартири, вимагаючи «йти служити»

4155
Ніколов повідомив «ДМ», що керівнику Нацполу вже відомо про ситуацію, і найближчим часом може бути відкрито кримінальне провадження щодо перешкоджання законній журналістській діяльності.
Невідомі влаштували провокацію проти журналіста-розслідувача Юрія Ніколова — ломились до квартири, вимагаючи «йти служити»
Невідомі влаштували провокацію проти журналіста-розслідувача Юрія Ніколова — ломились до квартири, вимагаючи «йти служити»

Невідомі прийшли до квартири журналіста-розслідувача, співзасновника та редактора «Наших грошей» Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до помешкання, налякали матір журналіста та сусідів, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником». Про це Ніколов написав у фейсбуку і розповів у коментарі «Детектору медіа».  

За його словами, напад трапився ввечері 14 січня, коли самого журналіста не було вдома. Йому зателефонувала мати, яка була сама в квартирі, і розповіла про те, що якісь люди вимагали відчинити двері, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити».  

«Ці уроди лише налякали мою стареньку маму, що після онкології живе зі мною, бо більше ні з ким — другий син в Авдіївці, дорослий онук — на Куп’янському напрямку», — написав Юрій на своїй сторінці у фейсбуку.

За 15 хвилин після нападу на квартиру журналіста телеграм-канал «Карточний офіс» опублікував пост, у якому стверджувалося, що невідомі — нібито військові, які «приїхали з нуля на ротацію, щоб передати повістку журналісту».

Провокативні пости про Ніколова опублікували майже одночасно ще два телеграм-канали — «Вертикаль» та «Джокер». 

«Я навіть не знаю, якому дегенерату прийшла в голову така ідея по залякуванню журналіста. Рік тому Резніков просив СБУ відкрити справу по підриву обороноздатності за мою статтю по корупції на військових закупівлях. В усіх інтерв’ю всередині України і закордонним ЗМІ я постійно говорив, що під час вторгнення це був єдиний випадок тиску. Зрештою Резнікова звільнили, а мене не посадили. Але, як я бачу, хтось вирішив змінити цей розклад», — написав Ніколов, додавши, що не припинить роботи з викриття корупції.

Ніколов розповів «ДМ», що йому вже телефонувала людина, пов’язана з керівництвом Національної поліції, повідомивши, що керівнику Нацполу вже відомо про ситуацію, і найближчим часом може бути відкрито кримінальне провадження щодо перешкоджання законній журналістській діяльності. Як відомо, таке правопорушення передбачено статтею 171 Кримінального кодексу України

Про те, що провокація біля квартири Юрія Ніколова чітко вкладається у перешкоджання діяльності журналіста, заявив і голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин«Стежимо, діятимемо за обставинами», — пообіцяв народний депутат.

Голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін припустив, що швидкість, з якою «інформація з’явилася на лояльному Банковій каналі, може свідчити про причетність ОПУ».

«ОП може дуже легко спростувати це припущення — достатньо затримати провокаторів, а через них — організаторів та замовників», — написав він у фейсбуку.

На одному з ефірів, організованих «Українською правдою», Юрій Ніколов назвав президента Зеленського ухилянтом, заявивши, що як Верховний Головнокомандувач той «ухилився від свого обов’язку очолювати країну, яка воює». «А чим він у цьому плані відрізняється від ухилянта? Мало чим», — зазначив тоді журналіст. На запитання «ДМ», чи не пов’язує він інцидент під дверима його квартири з цими словами, Ніколов відповів: «Я не виключаю, мені колеги відразу після того ефіру сказали — чекай відповіді».  

 

Це відео 15 січня оприлюднив телеграм-канал «Джокер» та пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про президента.

Юрій Ніколов — відомий журналіст-розслідувач, який на 11-му місяці великої війни опублікував розслідування про масштабну корупцію у Міністерстві оборони України. Як ішлося в розслідуванні, тамтешні посадовці купували харчі для війська за цінами, у два-три рази вищими за ринкові. Журналіст відомий й іншими своїми матеріалами, в яких він викриває корупційні схеми  у вищих ешелонах української влади та в регіонах.

 Читайте також:

Фото: Юрій Ніколов / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4155
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гість
104 дн. тому
Проти Зеленського справді ведуть себе грязно деякі експерти журналісти і депутати і це в час війни. Зленський поки робить корисні речі добивається зброї для України. Та даний інцедент може бути спробою "розкачки", а не помсти чи подібного. Будьмо чесні. журналісти отримують інсайди спецслужб чи подібного і опубліковують. Звідки у них контракти і саме ці з сотні? А після вони чомусь стають "експертами" з усього. Накололись уже на Лещенку, який тусить по нічних клубах Києва і захищав брехнею Кирила Тимошенка, який првиласнив авто для фронту. Лещенко ж теж антикорупціонер був доки не почав отримувати сотні тис в наглядовій раді Укроборонпрому донаглядавшись до банкротства. "Джокер" - це хіба не з Дубінським повязаний телеграмканал? Це не вони валили уряд Гончарука на початку каденції Зеленського? Тож цілком може бути що проросмережі використовують неприпустимі наклепи і "мочилово" Зеленського під час війни для створення конфліктів. Україснька правда ще за Денісову не відповіла, оскільки факти про згвалутвання тисяч жінок підтвердились. І хто знав про цей ефір Ніколова крім них самих? Ото ж думаю росіяни граються в ігри в які вміють - розділяти і сіяти хаос. І журналістам і "експертам" треба тсулити рота на Зеленського якщо це не по ділу не по конкретну факту, а Зеленському подумат на своїм оточенням і чому українці їм не довіряють. Одне ясно вестись на провокації не варто.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду