Медведчук перетягує ковдру на себе. Про що говорили й кого піарили теленовини в січні 2021 року

Медведчук перетягує ковдру на себе. Про що говорили й кого піарили теленовини в січні 2021 року

13 Лютого 2021
11337

Медведчук перетягує ковдру на себе. Про що говорили й кого піарили теленовини в січні 2021 року

11337
Канал «112» наздоганяє «Інтер» за кількістю піару «ОПЗЖ», а 5 канал стахановськими темпами збільшив виробництво хвалебних од «Європейській солідарності».
Медведчук перетягує ковдру на себе. Про що говорили й кого піарили теленовини в січні 2021 року
Медведчук перетягує ковдру на себе. Про що говорили й кого піарили теленовини в січні 2021 року

Попередні випуски: грудень, листопад, жовтень, вересень, серпень, липень, червень, травень, квітень, березень, лютий, січень 2020 року.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів із порушенням стандартів, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли різним політикам та різним темам.

Тематична структура

На січень припадає низка свят, важливих для українців, тож тематична структура новин змінилась у «святковий» бік: зросла кількість новин про надзвичайні події (в тому числі погоду — снігопади та інше «вхурделило»), поменшало політики й культури. Найполітизованіший у січні був канал «112», тоді як найменше — лише в 15 % матеріалів — про політику говорить «1+1».

Також у січні почастішали порушення «режиму тиші» на лінії фронту на Донеччині та Луганщині, тому новин про війну теж стало більше: в середньому 6 %, тоді як у грудні було 4 %. Цього разу — вперше за багато місяців — найбільше матеріалів про війну (8 % від загальної кількості новин) було у 5 каналу. ICTV, який зазвичай на першому місці за цим показником, має 2 %. Суспільне, яке й раніше було серед перших за активністю висвітлення бойових дій, тримає марку із 7 %. Натомість канал «112», який у грудні взагалі не приділяв уваги війні, дещо виправив ситуацію: в новинах каналу 5 % матеріалів присвячені бойовим діям. На «Інтері», як на ICTV, лише 2 %.

Важливою темою залишається міжнародна політика: теленовини відстежували, зокрема, ситуацію довкола американського президента, штурму Капітолія тощо. Якщо «112», «Інтер», 5 канал і Суспільне приділяли міжнародці багато уваги, то СТБ — зовсім мало: 8 % від загальної кількості матеріалів. Практично на нулі увага до подій у Криму.

Популярність політичних сил у новинах

Політичне життя й увага до політиків у новинах під час свят вщухає, тому загалом про всі парламентські партії в січні згадували менше, ніж у порівняно спокійному грудні. На першому місці — партія монобільшості. Згадок про «Слугу народу» поменшало із грудневих 129 до 91, із них абсолютна більшість нейтральна. По одному негативному матеріалу про партію вийшло на «112» та 5 каналі, по одному позитивному — на «Україні», «1+1» і ICTV. Показово, що якщо 5 канал вважав за необхідне згадати про партію влади аж у 25 матеріалах, то СТБ — лише у трьох.

Матеріалів про «Опозиційну платформу — За життя» поменшало, хоча не змінилося головне: дві третини з них — позитивні, себто піар. Натомість змінився їхній розподіл між каналами. Із 53 позитивних матеріалів 29 вийшло на «Інтері», 24 — на каналі «112». Зазвичай на «Інтері» ми фіксували удвічі більше матеріалів із піаром «ОПЗЖ», ніж на каналі «112», натомість у січні тенденція змінилася. Негативних матеріалів про «ОПЗЖ» в січні не було, а єдиним каналом, який жодного разу не згадав про існування цієї партії, став «1+1». «Україна», яка повністю бойкотувала партію Медведчука у грудні, за січень згадала «ОПЗЖ» один раз; такий самий показник і в кожного з каналів Пінчука.

Матеріалів про «Європейську солідарність» у новинах у січні поменшало, а ось частка позитиву про цю партію різко зросла. На грудневі 73 матеріали припадало 7 позитивних, а на січневі 58 — 17. Майже весь позитив вийшов на 5 каналі, окрім двох сюжетів на «Україні» та ICTV. Два негативні матеріали про цю партію вийшли на «Україні» та «1+1».

«Голос» за кількістю згадок знов обігнав «Батьківщину», вийшовши на четверте місце із 38 матеріалами. П’ять із них — позитивні, й весь цей позитив уже традиційно зосереджений на каналах Віктора Пінчука. А ось «112» і «1+1» майже цілком проігнорували цю партію в січні.

Про «Батьківщину» в січні в новинах згадали 32 рази, з них п’ять позитивно. Чотири з цих позитивних матеріали вийшло на «Україні», один — на ICTV. СТБ не згадував «Батьківщину» у праймових новинах узагалі.

Про партію «За майбутнє» поодинокі згадки траплялися на всіх каналах, крім Суспільного. Але лише «1+1» додав до поодинокої згадки чотири позитивні сюжети про партію, чиїм патроном є власник каналу Ігор Коломойський.

Матеріали з ознаками замовності

166 із 3058 проаналізованих матеріалів, або 5,4 %, були визнані такими, що мають ознаки замовності. Це менше, ніж у грудні, і в абсолютному, й у відсотковому показниках. Найбільше таких матеріалів на «Україні» та «Інтері», на третьому місці знову «112». 5 канал через посилений піар свого власника та його партії піднявся з передостанньої на четверту позицію. Зовсім без матеріалів з ознаками замовності обійшовся «UA: Перший».

У рейтингу гаданих замовників лідери ті самі, що у грудні: на першому місці «ОПЗЖ», далі Рінат Ахметов, третій — Володимир Зеленський. На четверте місце стрибнула «Європейська солідарність» із 13 підозрілими матеріалами, всі вони вийшли на 5 каналі. По шість матеріалів на «Україні» просували Арсенія Яценюка та саму групу «Україна». «Голос», який посідав четверте місце у грудні, впав на десяте, поступившись партії «За майбутнє» й Віталію Кличку (київського мера піарили СТБ, «Україна» та «Інтер».

Вгамував свої піар-апетити Віктор Пінчук; також, на відміну від грудня, в січні моніторинг не зафіксував піару Андрія Єрмака й Олени Зеленської. Серед гаданих замовників бачимо, зокрема, умовну «російську вакцину від коронавірусу», хоча, ймовірно, матеріали замовляли не її виробники, а середовище «ОПЗЖ», що просуває препарат в Україні.

Дотримання стандартів

Починаючи з листопада ми підбиваємо підсумки дотримання шести стандартів інформаційної журналістики каналами, які входять до моніторингової вибірки «Детектора медіа». Раніше ми робили такі підсумки щопівроку. Нагадаємо, що ці підрахунки — результат експертної оцінки, яка є суб’єктивною, хоча методологія моніторингу «Детектора медіа» дає нам змогу робити це максимально неупереджено.

Узагальнені показники стандартів для восьми каналів — це щось на кшталт «середньої температури по палаті», однак, зіставляючи їх, можна намагатись аналізувати, чому змінилося дотримання того чи іншого стандарту. Наприклад, 10 % матеріалів із порушенням стандарту балансу думок у порівнянні з грудневими 12 % вочевидь пов’язані зі зниженням кількості матеріалів з ознаками замовності. Адже саме у джинсових матеріалах зазвичай немає балансу. Про це ж може свідчити покращення (себто зниження) показника дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів — іще одного найчастіше порушуваного в піар-матеріалах стандарту. Натомість показник повноти не змінився, як і практично нульові показники порушення стандартів точності й оперативності. Хай там які українські теленовини, а інформацію вони подають вчасно й без видимих перекручень. На один відсотковий пункт зріс показник порушення стандарту достовірності (посилання на джерела).

Найбільше проблем із дотриманням стандарту відокремлення фактів від коментарів у січні виявилося в «України» та СТБ — понад половина їхніх матеріалів містить порушення. Не набагато краща ситуація і в «1+1» та «Інтера». Менше (але все одно понад 30 %) емоційних матеріалів у 5 каналу та ICTV, 29% — у каналу «112».

Найбільше проблем із балансом — у каналів, де найбільше матеріалів з ознаками замовності: «України», «Інтера» і «112». Найкраще ж із-поміж комерційних каналів дотримуються цього стандарту на «1+1».

Із посиланням на джерела найгірше в «1+1», ICTV та «112», натомість 5 канал має кращий показник.

І нарешті Суспільне в січні дотримувалося стандартів майже ідеально: лише 7 % матеріалів із порушеннями стандарту відокремлення фактів від коментарів, по 3 % повноти й достовірності, 2 % — балансу, решта — нулі.

Географія

У січні через бурхливі політичні події в Америці та інші важливі світові теми частка новин із-поза України збільшилася до рекордних 26 %. Харківська область залишається в центрі уваги новинарів тепер уже через похорон Геннадія Кернеса, невизначене майбутнє виборів його наступника і трагічну подію — пожежу в будинку для літніх людей. Багато матеріалів було і про Одесу: до цього регіону привернула увагу негода та резонансне вбивство із жахливими подробицями. Порівняно популярними були також Львівщина і Дніпропетровщина, а також Черкащина, яка зацікавила новинарів своїм новим головою облдержадміністрації — шоуменом Олександром Скічком. «Білі плями» — Хмельницька, Чернігівська та Херсонська область, а також Крим: про події на окупованому півострові протягом місяця вийшло лише п’ять матеріалів.

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11337
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду