Біцепси Зеленського і хворий Путін. Моніторинг теленовин 25‒30 січня 2021 року

Біцепси Зеленського і хворий Путін. Моніторинг теленовин 25‒30 січня 2021 року

6 Лютого 2021
6208

Біцепси Зеленського і хворий Путін. Моніторинг теленовин 25‒30 січня 2021 року

6208
На день народження канали подарували Зеленському піар. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Біцепси Зеленського і хворий Путін. Моніторинг теленовин 25‒30 січня 2021 року
Біцепси Зеленського і хворий Путін. Моніторинг теленовин 25‒30 січня 2021 року

З активізацією роботи парламенту в новинах побільшало політичних тем. Поки на «1+1» обговорювали новий образ Юлії Тимошенко, на 5 каналі звертали увагу на її спілкування з Андрієм Єрмаком, підозрюючи «таємну співпрацю» влади й опозиції. Також поки одна частина каналів хвалила Зеленського за спортивну форму на його фото в день народження, інші приділяли увагу святковим тарифним протестам під його офісом.

Повернення до адаптивного карантину, відновлення роботи парламенту, розслідування трагічної пожежі у Харкові, наслідки негоди в різних регіонах країни, нові політичні рейтинги та нові політичні об’єднання — такими були головні новини тижня.

День народження Зеленського

25 січня Володимиру Зеленському виповнилося 43 роки. І хоча особливих приводів для новин це не принесло (принаймні до розслідування про те, як і з ким президент святкував), у новинах все ж приділили цьому увагу. На каналі «Україна» розповіли, що ранок президент почав у спортзалі, голова Верховної Ради Дмитро Разумков обрав на подарунок Зеленському книжки, подбавши, аби вони не порушували антикорупційних вимог: «Голова Верховної Ради Дмитро Разумков планує подарувати президенту книги. Та зауважив, що їхня вартість не перевищуватиме передбаченої законодавством, а це близько двох тисяч гривень». На «1+1» також взяли фото Зеленського зі спортзалу із соцмереж, доповнивши власними коментарями: «У спортзалі та з голими біцепсами. Так президент Зеленський розпочав свій День народження. Гаранту сьогодні виповнилося 43 роки. Попри свято, о сьомій ранку він уже був на тренуванні, поруч із гантелями зробив селфі в майці, похизувався своєю фізичною підготовкою і написав, що хоч за паспортом йому 43, але в душі досі 30».

На 5 каналі День народження президента став приводом для критики. Спершу у випуску розповідали про тарифний протест: «У День народження Володимира Зеленського на Банкову прийшли близько сотні протестувальників. Привітати президента вирішили платіжками за газ і його транспортування». А згодом розповіли, як вітали президента прихильники та опоненти. У сюжеті Юрія Жупанова іронізували, як багато уваги на офіційній сторінці президента приділяють його святковому дню поміж новин до Дня служби зовнішньої розвідки, міжнародних угод та питань вакцинації. У сюжеті зібрали вітання із соцмереж від доброзичливців та опонентів: нардеп Олексій Гончаренко «забронював Зеленському місце для нового відпочинку» — в Ростові, а перехожі на вулиці бажали президентові розуму та змінити свою команду.

 

Про тарифний протест «Подаруй платіжку президенту» також розповідали новини «UA:Першого» та «112». Але, як ми бачимо, на критику влади в цей святковий день звернули увагу далеко не всі редакції центральних каналів. Загалом у новинах про президента переважають позитивні приводи та незбалансована подача, а критика концентрується здебільшого на 5 каналі. Наприкінці тижня «Україна, «Інтер», ICTV та СТБ однобоко висвітлювали звіт президента про виконання виборчих обіцянок. Оцінку своїм обіцянкам давав у цих повідомленнях лише Зеленський, звітуючи про зроблене.

Повернення до парламенту після канікул

Таблоїдизація політики позначилася не лише на новинах про день народження президента. 25 січня «1+1» цілий сюжет присвятив новому образу Юлії Тимошенко: «Зникла і повернулася свіжішою і гарнішою»; «змінила зачіску і змінилася на обличчі». Про те, які процедури до цього призвели, кореспондентка Наталія Гончарова говорила із пластичними хірургами. У сюжеті лунали припущення, що й інші політики молодшають завдяки операціям: зокрема йшлося про нардепів Миколу Тищенка та Петра Порошенка. А на завершення отримали офіційний коментар від команди Тимошенко: «Юлія Володимирівна 20 днів відпочивала зі своїм чоловіком на морі, ось і весь секрет».

Зі стартом нового сезону роботи парламенту та повернення нардепів до роботи після різдвяно-новорічних канікул та локдауну в новини повернулися репортажі з Верховної Ради. В них парламентарі торкалися теми вакцинації, тарифів на газ, обговорювали нові законопроєкти, зокрема про референдум, та кадрові питання в уряді, зокрема провальне голосування за кандидатуру Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики.

Завдяки парламентським сюжетам «Слуга народу» повернула собі лідерство за кількістю згадок у політичних новинах. Представників партії влади, а також «Європейської солідарності» та «Голос» від опозиції згадували на всіх головних каналах. Також усі, крім СТБ, включали в парламентські сюжети коментарі від представників «Батьківщини». «Опозиційна платформа — За життя» подавалася як головний рупор опозиції лише на «Інтері» та «112».

Один із найбільш обговорюваних законів тижня —  про референдум. Не всі канали повноцінно висвітлили його ухвалення та суперечки, що точаться довкола нього.

26 січня, коли парламент ухвалив закон, сюжети будували довкола цього ключового інформаційного приводу. На підтримку закону переважно висловлювалися представники «Слуги народу», а з його критикою подавали коментарі представників «Європейської солідарності» та «Голосу». На «1+1» та «Інтері» сюжети з парламенту того дня були оглядовими і не фокусувалися на одному законопроєкті. Найбільш детально на неоднозначних аспектах закону про референдум зупинилися в сюжеті Суспільного, надавши слово не лише представникам різних політичних сил, а й експертці Центру політико-правових реформи Юлії Кириченко. У наступні дні новини каналів, що входять до вибірки «Детектора медіа», не намагалися поговорити з експертами  про перспективи нового закону.

Політичні рейтинги

26 січня Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив результати опитування щодо рейтингів політичних сил. На різних каналах ці дані інтерпретували по-різному. На 5 каналі акцентували: «Президентська партія "Слуга народу" втрачає лідерство серед політсил». На «Інтері» та «112» наголошували на лідерстві «ОПЗЖ»: «Лідирує "Опозиційна платформа — за життя", за неї проголосував би майже 21 % опитаних»; «"Опозиційна платформа — За життя" перемагає на парламентських виборах, якби вони відбулися наприкінці січня». Також це опитування висвітлювали на «UA: Першому», почавши з лідерських позицій президента Зеленського. А далі повідомивши: «Пропрезидентська партія "Слуга народу", за даними опитування КМІСу, зараз четверта в рейтингу уподобань українців. [...] На першому місці — "Опозиційна платформа За життя"». Коментував цифри заступник виконавчого директора КМІС Антон Грушецький, який пояснив: «Спочатку отримає на горіхи уряд і партія, яка його представляє в парламенті, а потім це потроху перетікає і до президента. Це тарифне питання, що розізлило велику кількість людей. Це, можливо, локдаун, можливо, це питання, пов'язане з вакцинами. І для частини проросійськи налаштованого сектора це, можливо, набуття чинності закону про українську в сфері обслуговування».

Тим часом на «Інтері» 25 січня представники «ОПЗЖ» скаржилися на нібито затягування з оголошенням місцевих виборів у Харкові після смерті мера Геннадія Кернеса. Можна припустити, що партія має амбіції висунути свого кандидата, хоча в матеріалі про це не йшлося. Клопотання про призначення виборів Верховна Рада отримала.

Майже третину новин у випусках тижня становили політичні теми. Цей показник зріс порівняно з попереднім тижнем, і це можна пояснити активізацією парламентарів та політичних дискусій.

Серед нових явищ — поява згадок про новоутворений «Центр національної стійкості», до якого входять колишні генеральний прокурор Руслан Рябошапка, міністр закордонних справ Павло Клімкін та міністр фінансів Олександр Данилюк. 25 січня на каналі «Україна» повідомили про їхню заяву з вимогами перезапустити процес обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Найбільше політичних новин було на 5 каналі. Тут найактивніше висвітлювали скандал в СБУ, на який не звертала увагу більшість каналів. Також у кількох матеріалах ішлося про чергову судову провокацію заступника керівника Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова: «Річницю дня народження письменника Уласа Самчука та низки інших українських історичних діячів заборонив відзначати Окружний адмінсуд Києва. Рішення ухвалили після позову Андрія Портнова»; «Андрій Портнов змусив Міносвіти переглянути підручники з історії в частині про події Революції гідності»; «Нинішня діяльність Андрія Портнова стала можлива завдяки байдужості теперішньої влади до подій Революції Гідності. Про це у коментарі 5 каналу заявив екс глава інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович».

Також на 5 каналі 26 та 27 січня обговорювали не зачіску Юлії Тимошенко, а її спілкування з керівником офісу президента Андрієм Єрмаком. Висновки такі: «Прихована дружба опозиції і влади — принаймні, так виглядає листування лідерки опозиційної "Батьківщини" з головою Офісу президента». Серед інших каналів у 5-го найбільш проактивна позиція щодо підбору тем. Тут частіше з’являються немейнстримні події та проблемні матеріали на актуальні політичні теми. Щоправда, здебільшого їх використовують як привід показати владу з гіршого боку.

Хворий Путіни

Порівняно з попередніми тижнями у випусках новин зменшилася увага до подій у Росії. Про опозиційні протести, справу Навального й реакцію з Кремля на розслідування щодо палацу Путіна розповідали тільки в новинах «України», ICTV, «Інтера» та 5 каналу.

Цього тижня інфопростором прокотилася новина про нібито хворобу Путіна, що ставить низку питань щодо стабільності влади у Росії. На каналі «Україна» випустили сюжет про чутки в західних таблоїдах, що Путін серйозно хворий і тому не може керувати державою. У матеріалі про це також посилаються на відповідь речника Кремля Дмитра Пєскова, який ще в листопаді минулого року як міг спростовував ці чутки агентству Bloomberg. Коротко аналогічне повідомлення дали й на СТБ. Хоча такі припущення є не новими, таку новину низка інформагенцій та сайтів опублікували 27 січня з посиланням на «Білу книгу» Служби зовнішньої розвідки України. Хоча сам документ був оприлюднений ще у грудні, а теза про стан здоров’я російського президента не є центральною в ньому.

Для прихильників теорій змови на «Інтері» вийшов матеріал про… мультсеріал «Сімпсони». Публікацій на цю тему в медіа є ціла купа, а свіжого помітного приводу для сюжету не було. У матеріалі вирішили вчергове нібито розібратися, чи справді автори «Сімпсонів» передбачили коронавірус, президентство Трампа та інші знакові світові події. Самі творці серіалу вже не раз пояснювали, чому сюжети з мультика сприймають як передбачення і в чому їхній секрет. У сюжеті спростовується вже давно спростоване творцями серіалу припущення про геніальні передбачення, тож увага до цієї теми виглядає дивно.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6208
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду