Загострення на фронті, полегшення в новинах. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2021 року

Загострення на фронті, полегшення в новинах. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2021 року

15 Травня 2021
2574

Загострення на фронті, полегшення в новинах. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2021 року

2574
Уваги до більшості політсил поменшало, президентський піар майже зник, серед гаданих замовників джинси засвітився Кличко, а новини каналу Медведчука стали трохи менш токсичними.
Загострення на фронті, полегшення в новинах. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2021 року
Загострення на фронті, полегшення в новинах. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2021 року

Випуски за березень, лютий, січень 2021 року.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та Першому незалежному новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів із порушенням стандартів, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли різним політикам та різним темам.

У лютому у вибірці моніторингу сталася зміна: телеканал «112», який потрапив під санкції, спершу припинив самостійне мовлення і протягом трьох тижнів транслював спільний ефір із NewsOne і ZIKом, а в кінці місяця всі три канали Медведчука почали транслювати Перший незалежний. Формат новин каналу дещо змінився (побільшало коротких повідомлень, поменшало ексклюзивів). Хоча Перший незалежний транслюється лише в інтернеті, «Детектор медіа» вирішив зберегти його у вибірці.

Тематична структура

Загалом соціальні теми (до яких ми відносимо також і релігійні) вийшли на перший план, дещо відтіснивши політичні. Частка політики зменшилась на більшості каналів, а особливо помітно на 5 каналі (до 35 %), який у лютому присвячував політичним подіям фактично кожну другу новину. Найменше уваги соціальним темам приділяє Перший незалежний — 16 %, хоча це набагато більше, ніж минулого місяця, коли новини каналу Медведчука були майже повністю про санкції. Тепер у них побільшало повідомлень про надзвичайні події. З огляду на напружене становище на кордоні та порушення так званого режиму тиші, побільшало новин про війну на Донбасі (з 4 до 6 відсотків; зокрема зросла частка матеріалів про війну в новинах Суспільного), а реакція світу на недружні дії Росії щодо України забезпечила зростання частки матеріалів із тематичної групи «міжнародна політика». А ось частка кримінальних і культурних новин залишилася незмінною, як і майже нульова частка новин про події в Криму.

Популярність політичних сил у новинах

Партія «Слуга народу» стала згадуватись у новинах трохи частіше, ніж у березні, а згадок про «Опозиційну платформу — За життя» поменшало. Водночас помітно зросла кількість негативних матеріалів про «Слугу народу», й більшість їх — сім із одинадцяти — вийшло на каналі «1+1». Решта чотири розподілені між каналами «Опозиційної платформи — За життя», СТБ та 5 каналом. Такої кількості негативу про монобільшість моніторинг не фіксував навіть під час виборчої кампанії. У минулому місяці негативних матеріалів про «Слугу народу» було лише два. Втім зросла й кількість позитиву — із шести до тринадцяти матеріалів, розподілених між «Україною», ICTV, СТБ, «Інтером» і навіть «1+1». А ось нейтральних згадок навіть поменшало в порівнянні з березнем.

Позитивних згадок про «ОПЗЖ», навпаки, різко поменшало — в березні їх було 72, а у квітні 49. Усі вони зосереджені на «Інтері» та Першому незалежному, які належать членам «ОПЗЖ». Єдина негативна згадка про партію була в новинах 5 каналу. Нейтральних згадок теж поменшало, що дало загалом відчутне зниження присутності партії в новинах — із 121 до 83 матеріалів. Два канали Пінчука згадували партію в сумі три рази протягом місяця — бойкот триває.

На третину менше стало матеріалів про «Європейську солідарність». Здебільшого вони нейтральні, а позитивних сюжетів і повідомлень стало менше, ніж у березні (вони розподілилися між 5 каналом та «Україною», один вийшов на ICTV). Три канали демонструють тенденцію до ігнорування «Європейської солідарності»: «1+1» згадав цю партію лише двічі, Перший незалежний — один раз, а жодного разу в праймових новинах не назвав партію Порошенка канал СТБ.

Як і «Європейська солідарність», «Голос» став менш чутним у новинах: 44 матеріали протягом місяця. Із шести позитивних матеріалів п’ять вийшли на СТБ, один — на 5 каналі. Жодного разу не згадав про існування партії «Голос» канал Перший незалежний.

Зниження кількості згадок про «Батьківщину» в новинах не позначилося на кількості позитиву — показник 10 позитивних матеріалів не змінився. Найбільше хвалить «Батьківщину», як і раніше, канал «Україна».

А єдина партія, згадок про яку побільшало, — «За майбутнє». Приріст відбувся за рахунок позитивних матеріалів, більшість яких (9 із 10) вийшла на спорідненому з партією каналі «1+1». Ще один позитивний матеріал показав «Інтер». Повністю проігнорували партію «За майбутнє» Перший незалежний і СТБ.

Матеріали з ознаками замовності

Загальна кількість матеріалів з ознаками замовності знизилась із 197 до 191 (відсотковий показник майже не змінився — 6 %). На перше місце після певного «заспокоєння» новин Першого незалежного повернулась «Україна», за нею знов «Інтер», а канал Медведчука на третьому місці, хоч і з невеликим відривом. Ці три канали сформували «перший ешелон», вслід за яким зі значним відставанням ідуть ICTV і «1+1» (по 16 матеріалів), далі СТБ і 5 канал (8 і 6), а Суспільне залишається чистим від джинси.

Порівняне «очищення» новин від матеріалів з ознаками замовності забезпечила, перш за все, менша кількість матеріалів на користь «Опозиційної платформи — За життя». Їх лише 49, на третину менше, ніж у березні. А ось співвідношення між «Інтером» і Першим незалежним збереглося — канал Медведчука залишається активнішим у промоції «ОПЗЖ». Окремим рядком ми виносимо в рейтинг матеріали про російську вакцину, хоча їх можна було би плюсувати до матеріалів на користь «ОПЗЖ»; у квітні їхня кількість була практично незмінною в порівнянні з березнем.

Рінат Ахметов зберігає друге місце в рейтингу гаданих замовників із фактично незмінним показником: три десятки матеріалів на місяць (зважте, що в цій цифрі не враховується недільна підсумкова програма, де Ріната Леонідовича теж не забувають). Третє місце ділять дві опозиційні партії — «Європейська солідарність», показник якої у квітні знизився, і «За майбутнє», яка піднялась у рейтингу.

Активізувався піар Віталія Кличка — у квітні зафіксовано сім повідомлень на його користь. Вони розподілені між ICTV, «Інтером» та «Україною». А ось президент, його дружина і партія опустились у рейтингу. Їхній піар трапляється здебільшого на «Україні» та ICTV.

Із дрібноти варто відзначити партію Шарія, яка засвітилась у піар-матеріалах на «Інтері» та Першому незалежному, і Арсена Авакова, якому дісталося по позитивному матеріалу від «України» та ICTV. Християнські свята стали приводом для піару церкви Московського патріархату — переважно на каналах «ОПЗЖ», однак раз відзначилась і «Україна».

Дотримання стандартів

«Середня температура по палаті» оптимістична — кількість порушень усіх основних стандартів, які зазвичай порушуються в теленовинах, дещо знизилась. Зокрема показник повноти й відокремлення фактів від коментарів покращився на п’ять пунктів. На жаль, для пересічного глядача ці зміни навряд чи помітні.

У новинах «України» дещо поменшало порушень стандартів повноти й відокремлення фактів від коментарів, але стали дещо рідше дотримуватися балансу й посилатися на джерела. Почистішали (й це не дивно з огляду на те, що поменшало матеріалів з ознаками замовності) новини «Інтера». Дещо рідше стали посилатися на джерела новинарі СТБ. Найбільші ж зміни відбулись у показниках Першого незалежного. Це не значить, що їх можна назвати «чистими», звісно, однак аномально високі показники порушень стандартів трохи вирівнялися: тепер неповні лише 50 % матеріалів, факти не відокремлені від коментарів у 30 %, проблеми з балансом у кожному п’ятому матеріалі, а з посиланням на джерела — в кожному четвертому. Помітно покращилися результати 5 каналу, що, вочевидь, можна пов’язати зі зниженням частки політичних новин. Суспільне традиційно майже не порушує стандартів.

Географія

Частка новин із Росії трохи зросла, що й не дивно, адже українські глядачі уважно стежили за пересуванням російських військ біля нашого кордону. Що ж до внутрішнього розподілу уваги між регіонами, то тут і далі важить коронавірусна епідемія. Запровадження та скасування локдауну, зміна карантинного зонування впливають на кількість матеріалів про ситуацію в тій чи іншій області найбільше. Тож побільшало новин з Одещини (новинарі прогнозують коронавірусний армагеддон у цій області з початком курортного сезону), багато говорили про Харківську, Львівську й Дніпропетровську область. Новин із Донеччини значно побільшало через загострення на фронті, хоча показник Луганщини залишається незмінно низьким. Білі плями на мапі — Тернопільська, Житомирська, Полтавська і Хмельницька області, яким навіть коронавірусна ситуація не дала шансу прозвучати в новинах. Кількість матеріалів про події в Криму майже незмінно низька.

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2574
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду