Шкарпетки й чутки про підпільну вакцину. Моніторинг теленовин 4—10 січня 2021 року

Шкарпетки й чутки про підпільну вакцину. Моніторинг теленовин 4—10 січня 2021 року

15 Січня 2021
3529

Шкарпетки й чутки про підпільну вакцину. Моніторинг теленовин 4—10 січня 2021 року

3529
У новинах кількох каналів непідтверджену інформацію про щеплення «віпів» від COVID-19 подали без перевірки. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Шкарпетки й чутки про підпільну вакцину. Моніторинг теленовин 4—10 січня 2021 року
Шкарпетки й чутки про підпільну вакцину. Моніторинг теленовин 4—10 січня 2021 року

Головні теми тижня — посилення карантину, святкування Різдва, вакцинація від коронавірусу, ситуація з епідемією в Україні та політична ситуація в США, де учасники мітингу прихильників Трампа увірвалися в Капітолій, що завершилося загибеллю кількох людей. З невеликим відривом соціальні теми переважали над політичними. Але йшли вони майже впритул, оскільки цього тижня політика здебільшого стосувалася посилення в Україні карантину.

 

Скандали з вакциною

Тиждень розпочався зі скандалу в Міністерстві охорони здоров’я. Директор державного підприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов повідомив про втручання МОЗ у процес закупівлі вакцини проти коронавірусу. Про це 4 січня розповідали на ICTV, СТБ та «Інтері», додаючи позицію міністра Максима Степанова, який звинувачував «Медичні закупівлі» у неефективній роботі.

5 січня тему продовжили на «Інтері» та СТБ, а також до висвітлення скандалу долучилися новинарі «UA:Першого». Цього дня у новинах повідомляли про блокування роботи «Медичних закупівель» із боку МОЗ та передавали заяви міністра про нібито неефективну роботу держпідприємства. Цікаво, що «Інтер», СТБ та ICTV використовували коментарі Максима Степанова, а «UA:Перший» лише констатував, що редакція скерувала запит до МОЗ і чекає відповіді. Така ситуація на Суспільному є типовою. Чи то брак наполегливості журналістів, чи то упереджене ставлення політиків до «UA: Першого» перешкоджає новинарям отримувати важливі коментарі оперативно.

Також на цьому тижні стало відомо про намір харківської компанії зареєструвати в Україні російську вакцину Sputnik V. І хоча це питання викликало значний суспільний інтерес, про цю новину у вечірніх випусках розповіли тільки на 5 каналі та СТБ. Раніше про інтереси російського виробника на українському ринку показово дбав голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук. Хоча в МОЗ щодо цієї ідеї налаштовані доволі скептично. Натомість на каналах Медведчука переконували не вірити планам МОЗ щодо вакцинації. «Китайську вакцину проти коронавірусу навряд чи отримає Україна, повідомив директор Інституту вакцинології та імунобіопрепаратів Сергій Кравченко в інтерв'ю блогеру Анатолію Шарію», — йшлося у новинах каналу «112». Нагадаємо, МОЗ говорить про закупівлю китайської вакцини як гарантовану перспективу. Наприкінці повідомлення ведучий Богдан Біленко озвучив і з посиланням на Кравченка: «Тож слова міністра охорони здоров'я Максима Степанова, його заступника Віктора Ляшка та керівника парламентського комітету з питань медицини Михайла Радуцького, які заявили про неможливість зареєструвати російську вакцину "Супутник V" через незавершену третю фазу клінічних випробувань, Кравченко назвав, цитую: "Брехнею"». Таке ж твердження фігурує у однотипних публікаціях інших проросійських медіа (ZIK, «Страна»).

І ще один скандал стосувався повідомлень, що в Україні нібито вже діє контрабандна вакцинація. «Контрабандну вакцину проти ковіду могли ввести в Україну та навіть щепити деяких політиків. Така інформація днями, розлетілася мережею», — повідомили СТБ та озвучили реакцію Володимира Зеленського на ці чутки. «Раніше в ЗМІ з'явилося повідомлення, що кілька народних депутатів і навіть прем'єр-міністр таємно вакцинувались в одній із приватних клінік», — повідомив канал «Україна», так і не уточнивши, про які ЗМІ йдеться. А ось «1+1»: «Так він відреагував на повідомлення деяких ЗМІ щодо можливості щепитися вакциною проти коронавірусу в одній із Київських приватних клінік. Лише кілька днів гуляє інформація, що начебто за кілька тисяч євро в одному з медзакладів столиці VIP та чиновники можуть отримати щеплення закордонними вакцинами від ковіду». На «Інтері» цю чутку взагалі поширили як факт, так і не уточнивши джерело: «Виявляється, таємна імунізація в Україні вже почалася. У ЗМІ з'явилася інформація, що багаті та впливові — роблять собі щеплення контрабандною європейською сироваткою в одній зі столичних клінік». Про спроби журналістів перевірити ці чутки в цих матеріалах не йшлося.

Найточніше повідомили джерело появи цих підозр на ICTV: «Така реакція на заяву бізнесмена Михайла Бродського, який у своїй колонці у ЗМІ сказав, що низка народних депутатів і представників уряду начебто таємно вакцинувалися проти ковід-19 нелегально завезеною до України з Ізраїлю вакциною Pfizer». Та загалом бачимо, як сумнівна інформація, яка не має підтверджень, компрометує конкретних людей і вносить розбрат у суспільство, налаштовуючи громадян проти «віпів», легалізується в новинах центральних телеканалів і підноситься до рангу фактів.

 

Заборонені шкарпетки та їдальня просто неба

Найбільш обговорюваною темою тижня було посилення карантину в Україні. Ще на початку тижня теленовинарі почали поширювати чутки без посилання на обґрунтовані аргументи чи джерела, що локдаун від 8 січня ще під питанням. Про це йшлося 4 січня на «Інтері»: «Запланований на 8 січня жорсткий локдаун можуть перенести! Принаймні, про це пишуть ЗМІ із посиланням на власні джерела в офісі Президента. Відкласти карантин попередньо хочуть на кінець місяця». До цього повідомлення долучили коментар керівника МОЗ Максима Степанова, але на іншу тему: припущення про перенесення локдауну він не спростував і не підтверджував. Такі ж чутки з неназваними джерелами в Офісі президента поширювали на «1+1» вже 5 січня. Ці передбачення не знайшли підтвердження, і вже наприкінці тижня новинарі констатували, що локдаун діє, хоч і вибірково.

З 8 січня у випусках новин почали огляди дотримання локдауну і як змінилося життя у країні. На каналі «Україна» основну частину випуску новин побудували на включеннях з різних міст, у яких кореспонденти описували ситуацію. Справжніми зірками репортажів про локдаун стали шкарпетки — саме цей товар чи не найчастіше згадували у переліку тих, до яких доступ тепер обмежений: «Прилавки зі шкарпетками, білизною, одягом і канцтоварами обгороджують стрічкою» (ICTV); «Частина товару і справді відгороджена. Намагаюсь купити бодай шкарпетки», «Шкарпеткове питання сьогодні неабияк тішить українців» («Україна»), «Намагаюся купити собі шкарпетки за 30 гривень», «У супермаркетах не вдається купити пакети для сміття чи шкарпетки» («1+1»); «Табу на масові зібрання, роботу кафе, ресторанів, а ще на продаж шкарпеток та будматеріалів» («Інтер»); «В соцмережах люди скаржаться, що не можуть купити в магазині, приміром, канцелярські товари, лампочки або ж шкарпетки» («UA:Перший»); «І людей це дивує, бо за всією логікою купити нові шкарпетки заборонено, а от випрати старі можна, тому що буквально на сусідньому прилавку теж продають пральний порошок» (СТБ); «Відділи побутової хімії, шкарпеток та інших непродовольчих товарів перекриті червоною стрічкою» («112»). Не піддалися шкарпетковій істерії на 5 каналі, там у вечірніх випусках згадок про них не було. А ще новинарі вправлялися у красномовності та метафорах. На «Інтері» назвали головну ялинку «лакмусовий папірець для запровадженого карантину», а на «Україні» Львів порівняли з «харчевнею просто неба».

 

Дуже виразних регіонів-лідерів у новинах не було, все було за класичною схемою: найбільше повідомлень центральні канали збирали з міст-мільйонників. Дещо більшою за звичну була активність у Полтаві через аварію на газогоні. Також кілька днів новинарі стежили за народженням четверні в Ужгороді. Помітно побільшало і новин світу, оскільки новинарі стежили за подіями в США, за  поширенням нового штаму коронавірусу, святковими локдаунами у світі та ситуацією з вакцинацією.

Вітання Зеленського

Єдиним каналом, який є виразно опозиційними і демонструє це в оцінкових судженнях та доборі тем, у нашому моніторинговому пулі лишається 5 канал. 1 січня новинарі 5-го розкритикували новорічне звернення президента. А цього тижня продовжили розкручувати скандал довкола цього звернення.

4 січня на 5 каналі вийшов сюжет із промовистою підводкою: «А нам соромно за вас. Мешканці Нових Санжар на Полтавщині обурилися новорічним вітанням від Володимира Зеленського». Повідомлення-відповідь на новорічне звернення президента через чотири дні, мабуть, було настільки терміновим для каналу, що його зробили не у вигляді сюжету, а у форматі прямого включення. Новосанжарці назвали згадку своєї батьківщини у зверненні президента маніпуляцією, і коментували цю думку лише мешканці. Жодної спроби отримати вибачення чи пояснення з Офісу президента у сюжеті не відобразили. Натомість соромом назвали самого Зеленського: «Бути головним соромом країни жителі Нових Санжар не згодні, адже не все так однозначно, як вважає президент. І, до речі, відповідь Володимиру Зеленському не забарилася.

Мешканка Нових Санжар: А нам соромно за Президента.

Мешканець Нових Санжар: Треба більше з народом розмовляти.

Мешканка Нових Санжар: Ожидали кращого, не дождалися кращого».

 

Наступного дня на 5 каналі присвятили сюжет скандалу із залученням дітей до зйомки новорічного привітання президента. Зокрема наводили аргументи, що «у світі чимало країн, де заборонена участь дітей у політичній діяльності», без уточнення, про які країни йдеться. У сюжеті є коментар колишньої уповноваженої президента з прав дитини Людмили Волинець, яка назвала цю практику цинічною; а також коментарі психолога та фахівця з репутації, які висловлювали застереження щодо такої практики. Щоправда наприкінці сюжету все ж додали тези відповіді з Офісу президента, зокрема, заперечення щодо залучення до відбору дітей кастинг-агенції.

Але 6 січня 5 канал, як і більшість інших каналів у новинах, показав привітання Зеленського з Різдвом (яке новиною, власне, не є). Але після цього одразу показали аналогічне вітання від Петра Порошенка. Оскільки ні Ющенка, ні Кучми з Кравчуком (мовчимо про Януковича) далі не було, припускаємо, що в такий спосіб канал просто пропіарив свого власника.

Порошенко також з’являвся на своєму каналі з коментарями про захоплення Капітолія у США. На «Україні» цю почесну експертну роль відвели Арсенію Яценюку. Також Яценюк фігурував у позитивному сюжеті про проєкт «Стіна», який навряд чи пам’ятають глядачі інших каналів. Але  на каналі «Україна» про цей скандальний довгобуд періодично згадують лише у позитивному ключі.

Тарифний Майдан

Наскрізною, хоч і другорядною темою у випусках новин були протести проти підвищення комунальних тарифів. Протягом 4-7 січня виходили тільки короткі повідомлення про протести і Лубнах, де мешканці перекрили трасу Київ-Харків. У цих повідомленнях не було ні синхронів організаторів протесту, ні реакції компанії «Лубнигаз» чи інших організацій, що могли би прокоментувати перспективи розв’язання конфлікту. Тим часом на «Інтері» 6 січня з посиланням на Віктора Медведчука застерігали: «Підвищення комунальних тарифів в Україні загрожує соціальним вибухом. Про це заявляють в опозиції».

 «Опозиційна платформа — За життя» стала найпопулярнішою політсилою у сезон політичного затишшя. Вже традиційно їхню її у новинах забезпечують лояльні «Інтер» та «112» у матеріалах, що мають ознаки замовності. Цього тижня крім тарифних тем співголова ОПЗЖ Юрій Бойко критикував бюджет на 2021 рік, заполітизованість локдауну і пропонував провести дострокові вибори парламенту.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3529
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду