«Голос» перегнав «ОПЗЖ». Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2020 року

«Голос» перегнав «ОПЗЖ». Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2020 року

9 Липня 2020
2095

«Голос» перегнав «ОПЗЖ». Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2020 року

2095
Вакарчук забезпечив своїй партії популярність у новинах, а піару Зеленського побільшало втричі.
«Голос» перегнав «ОПЗЖ». Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2020 року
«Голос» перегнав «ОПЗЖ». Про що говорили й кого піарили теленовини в червні 2020 року

Із січня 2020 року «Детектор медіа» публікує щомісячні підсумки моніторингу новин центральних телеканалів з інфографікою. Підсумки грудня 2019 року читайте тут, січня 2020 року — тут, лютого — тут, березня — тут, квітня — тут, травня — тут.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів із порушенням стандартів, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли різним політикам та різним темам.

Тематична структура

У червні умовно «соціальних», «політичних» і «надзвичайних» новин у випусках було порівну — 24–26 %. «Соціалки» поменшало, натомість надзвичайних подій у новинах побільшало передусім через повені в західних областях. Збайдужіння суспільства і ЗМІ до коронавірусної загрози контрастує з тривожними інформаційними приводами — зростанням кількості хворих та спалахами в окремих областях. У другій половині червня кількість матеріалів про коронавірусну епідемію та карантин знов почала зростати. «Детектор медіа» аналізує висвітлення коронавірусної тематики в теленовинах в окремому моніторингу. Найбільш політизованими залишаються 5 канал (41 % політичних матеріалів у випусках) та «Інтер» (32 %) — це вищі показники, ніж у травні; порівняно найменше політики на «1+1» та СТБ (по 17 %). «1+1» і «Україна» приділяють порівняно найбільше уваги соціальним темам (33 %).

Дещо знизився (з 5 до 4 %) відсоток матеріалів про війну на Донбасі. Найбільше про неї говорять ICTV (10 % матеріалів) та Суспільне (6 %), а ось новини каналу «112» у праймових випусках не висвітлювали бойові дії взагалі.

 

Популярність політичних сил у новинах

Кількість згадок про всі парламентські політичні сили в новинах зросла в порівнянні з травнем. Найдужче зросла кількість згадок про «Голос» — більш ніж удвічі, з 38 до 81 згадки, що дозволило партії випередити «Опозиційну платформу — За життя». Причиною такого зростання популярності, перш за все, стало рішення Святослава Вакарчука відмовитись від мандата. Більшість згадок про «Голос» — на 5 каналі, багато говорять про партію також «1+1» і «Інтер». А ось «112» згадав «Голос» лише чотири рази (порівняйте з 25 згадками на 5-му), й два з них — у негативному контексті.

Вражаючий стрибок популярності продемонструвала і «Європейська солідарність» — кількість матеріалів про цю партію зросла вдвічі, з 52 до 105 за місяць. Зокрема, подвоїлася кількість позитивних матеріалів (у червні 26, у травні було 11) — здебільшого на 5 каналі, побільшало й негативних — у червні їх було три (два на «1+1», один на «112»), тоді як у травні лише один на «1+1». Увага до «Європейської солідарності» зросла зокрема через кримінальні справи проти Петра Порошенка.

Натомість «Опозиційна платформа — За життя» продемонструвала несуттєве зростання (вочевидь ресурс «Інтера» та «112» й до того використовувався максимально) — з 72 до 76. Як і в минулому місяці, дві третини цих матеріалів позитивні, й увесь цей позитив зосереджений на каналах, що належать членам «ОПЗЖ» — «Інтері» та «112». Ще одна тенденція, яку ми помітили вже у травні — зростання частки «112» у піарі «ОПЗЖ»: із 53 позитивних матеріалів 19 вийшло саме на цьому каналі.

Зростає й кількість негативу про «Слугу народу». Загальна кількість згадок зросла приблизно на третину (з 98 до 127), а ось кількість негативних матеріалів — із 5 до 9. Цього разу по 4 негативні матеріали про «Слугу народу» показали «Україна» і 5 канал, один — «Інтер». Найбільше нейтральних згадок про монобільшість було також у новинах 5 каналу. А ось позитив про «Слугу народу», якого також побільшало в порівнянні з травнем,  розподілений між ICTV, «1+1», СТБ та «Україною».

«Батьківщина» після травневого комунікаційного спаду взялася за свій піар всерйоз: не лише стала фігурувати в новинах у півтора разу частіше, а й збільшила кількість позитивних матеріалів із трьох у травні до тринадцяти. Порівняно найбільше позитиву про «Батьківщину» на каналах «Україна» та ICTV. Аномальною кількістю нейтральних згадок про цю партію тим часом відзначився «Інтер».

Наближаються вибори, тож у новинах частішають згадки про інші політсили. Партія «За майбутнє», яку неформально підтримує Ігор Коломойський, згадувалась у новинах у червні 14 разів. Сім згадок були позитивними, здебільшого на каналі «1+1», який належить Коломойському. З’явилися також матеріали про новостворену партію «Пропозиція». Надалі ми будемо додавати до переліку партії, про які протягом місяця згадували більш ніж десять разів.

Матеріали з ознаками замовності

Загалом у червні ми виявили 175 матеріалів з ознаками замовності — на 14 більше, ніж у травні. Частка підозрілих матеріалів у загальному аналізованому масиві зросла несуттєво — з 5,3 до 5,6 %. Якщо у травні «Україна» та «Інтер» мали приблизно однакові показники, то у червні «Україна» (68) помітно випередила «Інтер» (59). На решті каналів матеріалів з ознаками замовності в кілька разів менше: 15 на «112», 11 на 5-му, 10 на ICTV. Найменше підозрілих матеріалів було на СТБ (7) та «1+1» (5), а в новинах Суспільного сюжетів і повідомлень з ознаками замовності не було.

Серед гаданих замовників перше і друге місце за кількістю підозрілих матеріалів залишаються за «ОПЗЖ» (41) та Рінатом Ахметовим (30) — їхні показники помітно зменшились у порівнянні з травнем. Піар «ОПЗЖ» зосереджений на «Інтері» та «112», Ахметова — на «Україні».

Несподіванкою стало різке зростання кількості матеріалів з ознаками замовності в інтересах Володимира Зеленського. У травні таких сюжетів і повідомлень було вісім, у червні — двадцять три. Із восьми досліджуваних каналів лише 5-й та «UA: Перший» не піарили Зеленського. Цікаво, що порівняно найактивніше (по 6 матеріалів у червні) піаром президента займаються «Інтер» і «Україна». Посилена увага журналістів до заяв і поїздок президента проявилась і в тому, що після заклику Зеленського розвивати внутрішній туризм у новинах побільшало матеріалів про туристичні маршрути та місця в Україні.

Кількість матеріалів на користь Петра Порошенка у червні також зросла в порівнянні з травнем — із 7 до 15. Дві третини з них на 5 каналі, але також піарили лідера «Європейської солідарності» «Україна», «Інтер» і ICTV. Дещо знизилась кількість піару Арсенія Яценюка, зосередженого на «Україні», натомість на канал повернувся Олег Ляшко, на користь якого за місяць випустили сім матеріалів. Це не дивно, адже Ляшко планує балотуватись у мажоритарному окрузі на Чернігівщині. Не забула «Україна» і свого давнього недруга Андрія Геруса: у червні вийшло п’ять сюжетів із негативом проти нардепа. А загалом перелік гаданих замовників стає розмаїтішим — у ньому і Михеїл Саакашвілі, і Олег Бахматюк (продовження тенденції, про яку ми писали у березні), і Вадим Новинський із Борисом Колесніковим, і Віктор Пінчук із Леонідом Кучмою.

Дотримання стандартів

Картина дотримання двох ключових стандартів, які порушуються в теленовинах, змінилася мало. На «Україні» стали трошки ретельніше відокремлювати факти від коментарів, але дещо частіше відмовлялися від балансу. Дещо поліпшилась ситуація з дотриманням обох стандартів і на «Інтері», «112» та ICTV, помітно поліпшилась на 5 каналі. Новини СТБ стали менш оцінними та емоційними. Найкращим залишається результат «UA: Першого», де стандартів дотримуються майже ідеально.

 

Географія новин

Співвідношення українських, світових і російських новин залишилося майже незмінним у порівнянні з травнем. Дещо побільшало новин про події у столиці, що зокрема пов’язано з політичними та надзвичайними подіями. Серед областей першість залишається за Донецькою, але відчутно зросла кількість матеріалів із Львівщини (через загрозливу ситуацію з коронавірусною епідемією), Івано-Франківщини, Буковини та Закарпаття (через повені). Одещина привертає чимало уваги новинарів як головний курортний осередок. «Білі плями» цього разу на Лівобережжі — Полтавщина, Сумщина та Чернігівщина. Про події в Криму протягом червня в новинах вийшло 11 матеріалів.

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2095
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду