Нова роль Оксани Марченко. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2020 року

Нова роль Оксани Марченко. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2020 року

10 Травня 2020
12780

Нова роль Оксани Марченко. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2020 року

12780
Політики в новинах квітня поменшало, ОПЗЖ залишилось стільки, скільки було, а піару на коронавірусній благодійності — побільшало.
Нова роль Оксани Марченко. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2020 року
Нова роль Оксани Марченко. Про що говорили й кого піарили теленовини у квітні 2020 року

Із січня 2020 року «Детектор медіа» публікує щомісячні підсумки моніторингу новин центральних телеканалів з інфографікою. Підсумки грудня 2019 року тут, січня — тут, лютого — тут, березня — тут.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів з порушенням стардартів, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли різним політикам та різним темам.

Помітною тенденцією у новинах у квітні став піар на благодійності. Якщо у березні ним зловживав переважно Рінат Ахметов на «Україні», у квітні підтягнулися й інші доброчинці з числа власників та політичних патронів і протеже центральних телеканалів. 

Тематична структура

У квітні американські, австралійські, британські дослідники почали фіксувати у кількісних показниках медійної аудиторії та соціологічних опитувань те, що називають «втомою» від новин про коронавірус. В Україні таких досліджень поки що немає (або їхні результати не оприлюднюються), однак на порядку денному телевізійних новин із коронавірусною пандемією та карантином почали конкурувати інші теми. Хоча чітко відокремити «коронавірусні» новини від усіх інших у час, коли країна на карантині, нелегко — так чи інакше і політика, і соціалка, і навіть культура стосується пандемії. До речі, моніторингові знахідки «Детектора медіа», які стосуються коронавірусу, з квітня можна знайти в окремій рубриці.

Відносну більшість — 34% новин загалом — матеріали на соціальні та релігійні теми. Надзвичайні події, що були на першому місці в березні, відійшли на друге (28%). А відсоток політичних новин майже не змінився — зріс із 18 до 19. Найбільш політизованим у квітні виявився 5 канал — тут 29% матеріалів були присвячені політичним подіям. На «Інтері», який був першим у березні, політичних сюжетів і повідомлень 26%.

Як і в березні, культурі було присвячено 2% матеріалів у новинах. Подіям у Криму — навіть менше, ніж у березні. Дещо зменшився й відсоток матеріалів про війну на Донбасі.

Популярність політиків у новинах

Загальна кількість згадок про всі парламентські політичні сили у квітні знизилась у порівнянні з березнем, коли боролись за землю та міняли уряд. На першому місці залишається «Слуга народу» (93 згадки — на третину менше, ніж у березні). Обидві негативні згадки про цю партію — на каналі «Україна», а ось позитив розподілений між СТБ, «1+1», «Інтером» та «Україною». Цікаво, що найбільше згадок про партію монобільшості у квітні було на 5 каналі — це можна пов’язати з порівняно більшою політизованістю новин цього каналу.

«Опозиційна платформа — За життя» рідше згадувалась у новинах, але головна тенденція залишилась незмінною: з 70 згадок 55 — позитивні. Це піар, який виходив на підконтрольних представникам ОПЗЖ каналах «Інтер» (40) і «112» (15). Кількість позитивних згадок про ОПЗЖ у порівнянні з березнем зросла на обох каналах.

Про «Європейську солідарність» згадували у 40 матеріалах, із них позитивними було 8 (на 5 каналі, «Інтері» та «Україні»). Зовсім не згадували «Європейську солідарність» у праймових випусках канали СТБ та «112». Для порівняння: 5 канал, окрім чотирьох позитивних, знайшов приводи для десятка нейтральних згадок про партію, яку очолює його власник Петро Порошенко.

Як і в березні, за кількістю згадок «Голос» випередив «Батьківщину». Усі вони були нейтральними, найчастіше про партію говорили на 5 каналі, а СТБ не згадав про «Голос» у праймових новинах жодного разу.

Більш ніж удвічі — з 45 до 21 згадки — зменшилась згадуваність «Батьківщини» у квітні в порівнянні з березнем. По одному позитивному матеріалу про партію Юлії Тимошенко показали «1+1», ICTV та «Україна».

Матеріали з ознаками замовності

Кількість матеріалів із ознаками замовності в новинах дещо знизилась у порівнянні з березнем — із 189 до 161. Відсоток таких новин від загальної кількості теж дещо нижчий — 5,3%, тоді як у березні був 6,6%.

Найбільше таких матеріалів уже традиційно — на «Інтері» (79; майже кожен п’ятий матеріал, що виходив у новинах), де панує піар «Опозиційної платформи — За життя». «Україна» ж різко відстала від конкурента, якому ще в березні наступала на п’ятки: тут у квітні вийшло 55 матеріалів з ознаками замовності. 15 таких матеріалів (усі — на користь ОПЗЖ або її представників) вийшло на каналі «112», 9 — на ICTV, де піарили переважно власника каналу Віктора Пінчука. Пінчукові присвячені й обидва підозрілі матеріали на СТБ. На «1+1» вийшов один матеріал на користь Юлії Тимошенко, по одному — в інтересах Ігоря Коломойського та «Монобанку» (на графіку не відображені). У праймових новинах 5 каналу та «UA:Першого» матеріалів з ознаками замовності не було. Втім 5 канал знаходив інші способи, крім новин, аби пропіарити свого власника і його партію.

На другому місці після стабільної лідерки за кількістю замовних матеріалів — ОПЗЖ — залишається Рінат Ахметов, якому його канал «Україна» присвятив у квітні 39 піар-сюжетів у праймових випусках новин. Після успіху на проміжних виборах Юлія Світлична стала менш цікавою каналу «Інтер», який значною мірою забезпечив її перемогу. Про неї у квітні було лише сім піарних матеріалів, а ось Сергій Каплін повторив березневий результат — 11 матеріалів на «Інтері».

По вісім матеріалів з ознаками замовності присвятили Дмитрові Фірташу на каналі «Інтер», який йому належить, та Арсенію Яценюку на каналі «Україна», який віддавна його піарить.

Окрім власне ОПЗЖ, новою гаданою замовницею піару в новинах стала Оксана Марченко — дружина голови політради цієї партії Віктора Медведчука. У квітні в новинах «Інтера» та «112» вийшло п’ять матеріалів про її доброчинність. У таких матеріалах подекуди згадується й Віктор Медведчук та ОПЗЖ, й часто вони згодом з’являються на ютубі каналів Медведчука, оформлені як реклама:

Індивідуальний піар Петра Порошенка у квітні повернувся — тепер на «Інтері». З чотирьох підозрілих матеріалів, присвячених лідеру «ЄС», три вийшло на «Інтері» й один на «Україні». З семи до чотирьох підозрілих матеріалів знизився показник Олега Ляшка, піар якого традиційно виходить на «Україні».

Серед замовників зафіксованих моніторингом підозрілих матеріалів є церква Московського патріархату. Матеріали, присвячені їй, вийшли на «Інтері». Нагадаємо, у квітні ця церква фактично закликала людей іти на богослужіння, порушуючи карантин.

Дотримання стандартів

Загальна ситуація з порушенням найпроблемніших стандартів — балансу думок і відокремлення фактів від коментарів — практично не змінилась. Найбільше оцінок і емоцій у новинах «1+1», «України» та СТБ, а найстриманіші — новини суспільного каналу, які у квітні продемонстрували майже стовідсоткове дотримання стандартів балансу думок і відокремлення фактів від коментарів. Найбільше проблем із балансом — у «Інтера» та «України». Це легко співвіднести з найбільшою кількістю політичного піару на цих каналах, адже матеріали з ознаками замовності найчастіше незбалансовані. Також канали часто відступають від принципу відокремлення фактів від коментарів у матеріалах, пов’язаних із «жахами» коронавірусної пандемії та «супергероями», які з нею борються.

 

Географія новин

Коронавірусна пандемія відчутно змінила географію теленовин. У квітні за рахунок зменшення кількості політичних подій, прив’язаних до столиці, частка київських новин у загальнонаціональних випусках зменшилась. А увага до регіонів, де буяє епідемія, — зросла.

Вперше за час моніторингу на першому місці за кількістю матеріалів серед областей опинилась Київщина. Це почасти пов’язано зі спалахами коронавірусної інфекції, а почасти з пожежами в Чорнобильській зоні. Через пожежі побільшало й новин із Житомирщини.

Через епідемічну ситуацію зросла увага до Західної України: Тернопільська, Чернівецька та Івано-Франківська області отримали набагато більше згадок, ніж зазвичай, а Львівська — одна з найзгадуваніших. Попри те, що бойові дії не припинялися, кількість новин із Донеччини зменшилась, натомість із Луганщини — зросла майже вдвічі. «Білими плямами» на інформаційній мапі теленовин залишаються Хмельницька, Чернігівська та Полтавська області. А також Крим — про події на півострові за місяць вийшло лише шість сюжетів. Ситуація з коронавірусною хворобою на окупованому півострові майже не висвітлюється в теленовинах.

 

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12780
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду