Мобілізація 5 каналу. Про що говорили й кого піарили теленовини у травні 2020 року

Мобілізація 5 каналу. Про що говорили й кого піарили теленовини у травні 2020 року

10 Червня 2020
2109

Мобілізація 5 каналу. Про що говорили й кого піарили теленовини у травні 2020 року

2109
Телеканал Петра Порошенка став агресивніше просувати інтереси власника та його партії, а «Україна» наздогнала «Інтер» за кількістю підозрілих матеріалів.
Мобілізація 5 каналу. Про що говорили й кого піарили теленовини у травні 2020 року
Мобілізація 5 каналу. Про що говорили й кого піарили теленовини у травні 2020 року

Із січня 2020 року «Детектор медіа» публікує щомісячні підсумки моніторингу новин центральних телеканалів з інфографікою. Підсумки грудня 2019 року тут, січня 2020 року — тут, лютого — тут, березня — тут, квітня — тут.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів із порушенням стандартів, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли різним політикам та різним темам.

Тематична структура

Травень був місяцем поступового скасування карантинних обмежень та витіснення коронавірусної тематики на другий план у порядку денному телевізійних новин. Детальніше про збайдужіння до небезпечного вірусу читайте в тематичних матеріалах. На графіку цей процес помітний — надзвичайні події опустилися на третє місце, пропустивши вперед політику. Найбільше її в новинах 5 каналу (37 %), найменше — «1+1» і СТБ (15 %). Ще одна показова цифра — відсутність матеріалів про війну на Донбасі в новинах телеканалу «112».

Чимало матеріалів, пов’язаних із коронавірусом і карантином, перемістились у категорію «соціалки», адже новинарі говорять уже не про загрозу пандемії, а про те, як пережити й виправити наслідки карантину для суспільства й економіки. Заворушення у Сполучених Штатах зумовили зростання частки міжнародної політики з 4 до 7 відсотків. Як і раніше, на маргінесі культура.

Популярність політиків у новинах

У порівнянні з квітнем співвідношення згадуваності парламентських партій у теленовинах практично незмінне. Дещо побільшало згадок усіх партій, окрім «Голосу». Зросла й кількість негативу проти «Слуги народу»: протягом травня вийшло п’ять таких матеріалів, тоді як у квітні — два. Чотири негативні матеріали вийшли на «Україні», один — на «Інтері». Шість позитивних матеріалів про партію монобільшості розподілилися між «1+1», ICTV, СТБ та «Україною».

Вже традиційно більшість згадок про «Опозиційну платформу — За життя» (51 із 72) — позитивні, й усі вони вийшли на «Інтері» та «112». Цікава метаморфоза відбулась із піаром «Європейської солідарності»: його не лише побільшало — тепер він увесь (11 матеріалів) зосереджений на 5 каналі, який належить лідерові партії Петру Порошенку. «Інтер» і «Україна», які в попередні місяці видавали в ефір улесливі та незбалансовані матеріали в інтересах Порошенка та його партії, у травні цю практику припинили. Натомість канали «112» і СТБ не згадували у праймових випусках новин «Європейську солідарність» жодного разу.

Згадок про «Голос» поменшало, й усі вони нейтральні. Найчастіше партію згадував 5 канал, а зовсім не було згадок про «Голос» у новинах СТБ. Активність «Батьківщини» зросла, а разом із нею й кількість згадок. У травні моніторинг зафіксував три позитивні згадки про партію Юлії Тимошенко, всі вони — на «Україні».

 

Матеріали з ознаками замовності

Кількість матеріалів з ознаками замовності у травні в порівнянні з квітнем залишилась незмінною — 161, як і відсоток — 5,3 % (такої стабільності ми ще не бачили — зазвичай цифри хоч трохи коливаються). А ось їхній розподіл між каналами змінився: якщо у квітні «Інтер» помітно випереджав «Україну», то у травні ці канали зрівнялися: 64 підозрілі матеріали на «Україні» й 63 на «Інтері». На третьому місці канал «112» із 14 підозрілими матеріалами. Далі — 5 канал із 8 матеріалами, ICTV із сімома і «1+1» із п’ятьма підозрілими матеріалами. У новинах СТБ та «UA: Першого» матеріалів з ознаками замовності моніторинг не виявив.

Як і у квітні, найбільше підозрілих матеріалів у травні вийшло в інтересах «Опозиційної платформи — За життя»: 48. Три чверті з них — на «Інтері», решта на «112». Рінат Ахметов залишається на другому місці з практично незмінним показником — 38 матеріалів, усі на каналі «Україна», який належить Ахметову. До його результатів можна умовно приплюсувати матеріали «проти Андрія Геруса» і «проти корпорації “Інтерпайп”», які виходили в новинах «України».

А ось на третьому місці Сергія Капліна, піаром якого дотепер активно займався «Інтер», змінив колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк — 11 підозрілих матеріалів, усі на каналі «Україна», який віддавна займається просуванням політика. Каплін цього разу опустився в антирейтингу — лише 5 матеріалів за місяць. Впав і показник Віктора Пінчука — лише два матеріали. Натомість виходили матеріали в інтересах його бізнесу й такі, що намагались дискредитувати його корпорацію.

Окремою позицією в переліку, яку, втім, можна сміливо плюсувати до результату «ОПЗЖ», є піар фонду Оксани Марченко — дружини Віктора Медведчука. Найактивніше її вихваляє канал «112», неформальним власником якого є Медведчук, але два з дев’яти матеріалів вийшли на «Інтері».

У квітні президент Володимир Зеленський не потрапив до переліку героїв замовних матеріалів, а ось у травні підозрілих сюжетів і повідомлень про нього вийшло аж вісім. Піар президента був розподілений між «Україною», «Інтером», «1+1», ICTV і каналом «112». Піарили й дружину президента Олену Зеленську: чотири матеріали на її користь вийшли на «Україні», ICTV та «1+1».

Тенденція посилення експлуатації 5 каналу в інтересах його власника Петра Порошенка простежується й тут: сім матеріалів з ознаками замовності, створені в інтересах лідера «Європейської солідарності», вийшли саме в новинах 5-го.

На «Інтері» виходили матеріали в інтересах Дмитра Фірташа (7), протеже «ОПЗЖ» Юлії Світличної (4), організації «Стоп корупції», яку канал часто використовує в інтересах свого власника (4), церкви Московського патріархату (3).

Матеріали з ознаками замовності про створення на базі колишньої партії «Укроп» нової — «За майбутнє!» — вийшли на «1+1» та «Інтері».

 

Дотримання стандартів

Загальна картина залишається незмінною: в 11 % аналізованих матеріалах порушено баланс думок, у 36 % — стандарт відокремлення фактів від коментарів. Коронавірусна паніка вщухає, й оцінок, не відокремлених від фактів, у новинах потроху меншає. Найбільше таких порушень на «Україні» (51 % матеріалів із порушенням стандарту відокремлення фактів від коментарів, 18 % без балансу) та «Інтері» (46 % без відокремлення, 21 % без балансу). Це корелює з кількістю матеріалів з ознаками замовності, в яких ці стандарти зазвичай порушені. На «1+1» і СТБ небагато порушень балансу (5 % і 6 % відповідно), натомість один із найвищих відсотків порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів — 41 %. Втім ці показники кращі, ніж квітневі.

Дещо зросли відсотки порушень на 5 каналі, де побільшало підозрілих матеріалів загалом. Незмінно найкращим залишаються показники «UA: Першого»: 2 % матерів без балансу і 4 % з оцінками, не відокремленими від фактів.

Географія новин

Частка столичних новин залишилася практично незмінною, як і частки українських, світових та російських. Поменшало матеріалів із Київської області, попри те, що стрілянина у Броварах та зґвалтування в Кагарлику були серед найважливіших тем кінця місяця. А ось популярність Одещини зросла вдвічі в порівнянні з квітневим показником через надзвичайні події. Багато новин зі Львівщини та Буковини, де кількість хворих на коронавірусну хворобу залишається незмінно високою. «Білі плями» травня — Чернігівська, Хмельницька, Сумська й Полтавська області. Про події в Криму протягом травня в новинах вийшли лише чотири матеріали.

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2109
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду