«Зеленський, рушай до Вашингтона». Моніторинг теленовин 18‒23 січня 2021 року

«Зеленський, рушай до Вашингтона». Моніторинг теленовин 18‒23 січня 2021 року

30 Січня 2021
3663

«Зеленський, рушай до Вашингтона». Моніторинг теленовин 18‒23 січня 2021 року

3663
5 канал та «112» уподібнюються до піар-служб своїх власників. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
«Зеленський, рушай до Вашингтона». Моніторинг теленовин 18‒23 січня 2021 року
«Зеленський, рушай до Вашингтона». Моніторинг теленовин 18‒23 січня 2021 року

Найрезонансніші теми тижня в теленовинах — трагічна пожежа в будинку для літніх людей у Харкові та інавгурація Джо Байдена. Стабільно в топі тем тримаються огляди ситуації з коронавірусною епідемією в Україні та початок вакцинації від хвороби у світі. Популярною темою був арешт російського опозиціонера Олексія Навального та подальші протести із затриманнями в Росії.

Хоча тон новин задавали надзвичайні та кримінальні події, кількісно переважали у випусках новини внутрішньої політики. Головними темами були державне регулювання цін на газ, заяви щодо поставки в Україну вакцини від коронавірусу, скандал із недопущенням на робоче місце відстороненого судді Конституційного Суду Олександра Тупицького та перспективи звільнення полонених.

Топтеми: Навальний, Байден і пожежі

18 січня в новинах почали говорити про арешт Олексія Навального. Не було новин про нього протягом усього тижня лише у праймі на СТБ та «112». Більшу, порівняно з іншими каналами, увагу справі Навального приділяли на «Україні» (сім повідомлень за тиждень), 5 канал та ICTV дали протягом тижня по чотири матеріали. Зокрема, на каналі «Україна» цю тему також використовували для політичного піару: 18 січня в матеріалі про реакцію світових лідерів на арешт Навального підсумували коментарем експрем’єра та лідера партії «Народний фронт» Арсенія Яценюка — постійного героя піар-сюжетів каналу. Він закликав вимагати санкцій проти Путіна та його режиму. А на 5 каналі в тому ж блоці міжнародних реакцій виокремили реакцію Петра Порошенка: «Засудив дії кремлівських керманичів і очільник "Європейської солідарності". П’ятий президент Петро Порошенко зауважив, що Москва давно вже перейшла всі червоні лінії і не чує законних закликів світу». Цього тижня 5 канал став частіше робити матеріали в інтересах свого власника та його партії. Про це детальніше далі.

Що ж до тематичного наповнення новин, то резонансні пожежі в Україні вивели категорію надзвичайних подій на друге місце за популярністю після політичних тем. Спершу трагічна пожежа в харківському будинку для старих людей, який, як виявилося постфактум, працював без належних дозволів. Згодом пожежа в одеському готелі в туристичному районі Аркадія. Висвітлення цих трагедій, супутні розслідування та нагадування про подібні інциденти в попередні роки становило значну частку випусків новин.

Також удвічі побільшало, порівняно з попереднім тижнем, кримінальних новин. А найбільше таких матеріалів було у випусках новин «1+1» та «України». Найрезонанснішими темами кримінальних новин був вирок підозрюваному в убивстві одинадцятирічної одеситки. Медійності додав і інцидент у суді: на питання журналістів підсудний назвав себе непричетним до злочину й намагався порізати собі шию. Найбільш красномовно це описували в новинах «України»: «Далі кадри не для людей з слабкими нервами» (навіщо ж їх показувати? — Ред.), «побачене неабияк шокувало батьків Даринки. Їх довго довелося заспокоювати». Хоча власне кадри на відео не були надміру деталізованими, але драми додавали коментарі за кадром. «Україна» цього тижня найгірше з усіх каналів дотримувалася відокремлення оцінок від фактів (графік у кінці матеріалу).

Одещина цього тижня висвітлювалася на рівні з Донбасом, до якого прикута щоденна увага через події на фронті. Спричинили це кілька гучних подій: пожежа в готелі в Аркадії, вже згаданий вирок за вбивство дівчинки та ще одне резонансне вбивство.

Помітною була увага до міжнародної політики. Інавгурації Джо Байдена 20 січня приділяли у випусках новин значну увагу. Взагалі весь випуск висвітленню інавгурації й обговоренню можливих наслідків нової політики США для України та світу присвятили на «1+1». Більше половини хронометражу цим темам віддали у випусках ICTV, «112» та «Інтера», майже половину — на 5 каналі. Найменше виділяли у своїх випусках цю подію на СТБ та Суспільному. Новину з інавгурації вони показали лише всередині випуску й загалом цій темі відвели менше 20 % праймового випуску новин. Популярним питанням було «Що новий президент США змінить у відносинах з Україною?». 21 січня на 5 каналі про це робили висновки з коментарів Петра Порошенка. Цей коментар вийшов під титром: «Зеленський, рушай до Вашингтона». Мовляв, п’ятий президент радить своєму наступнику чимшвидше налагоджувати відносини з новим очільником США: «Додає, що сприятиме тому, аби розмова глав держав відбулася якнайшвидше, адже йдеться про національні інтереси».

З піаром зачастили Порошенко і Марчевський

Отже, піар Петра Порошенка та його політсили став частіше з’являтися на 5 каналі. Особисто Порошенкові присвятили чотири матеріали протягом тижня, ще два — партії «Європейська солідарність». Лише за тиждень це вже більше, ніж за цілий місяць у грудні. Спершу на 5-му включили думку Порошенка про події в Росії й Навального в добірку офіційних реакції в Україні та світі. 18 січня Порошенко також привітав свого однопартійця Володимира Борисенка з перемогою на виборах у Борисполі. 21 січня, як уже йшлося вище, Порошенко роздавав поради Зеленському щодо побудови взаємин зі США й вітав українців із Днем Соборності.

Зокрема, й завдяки збільшенню кількості матеріалів з ознаками замовності, на 5 каналі вдвічі погіршився показник дотримання балансу: із 6 % до 13 % незбалансованих повідомлень за весь тиждень. 5-й лишається максимально уважним й до  справді важливих тем, що кидають тінь на політику Володимира Зеленського та його оточення. Цього тижня тільки на 5-му говорили про продаж прав на формат «Ліги сміху», що належить студії «95 квартал», російському телебаченню.

Стабільними лідерами за кількістю підозрілих матеріалів є представники «Опозиційної платформи — За життя», які є постійними героями сюжетів на «Інтері» та «112». Але останнім часом у випусках «112» не просто побільшало (минулого тижня навіть більше, ніж на «Інтері»), а з’явився новий постійний герой. Йдеться про генпродюсера «112» і керівника молодіжної організації «ОПЗЖ» Артема Марчевського. Чи то уподібнюючись власнику каналу «Україна», чи то орієнтуючись на своїх старших колег по партії, Марчевський почав піаритися на благодійності на Донбасі. Цього тижня у трьох сюжетах каналу «112» звітували, як під керівництвом Марчевського на Донеччині роздають їжу для нужденних. Ще в одному матеріалі молодіжний лідер «ОПЗЖ» обіцяв захистити від закриття і звільнень пологовий будинок у Добропіллі. Але позицію тих, хто нібито стоїть за цими скороченнями (йшлося про недофінансування з Національної служби здоров’я), у сюжеті не заслухали.

«Православним» піаром на Водохреще також очікувано скористалися тільки представники «ОПЗЖ». Хоча сам у воду не занурювався, але «морально підтримав» пірнальників на «Інтері» нардеп Микола Скорик. Також цього дня на «Інтері» та «112» передавали вітання зі святом від церкви Московського патріархату, проігнорувавши помісну та греко-католицьку церкви.

Більшість упереджених матеріалів у новинах мали улесливу подачу. Та на «Україні» були й матеріали з ознаками чорного піару. На каналі періодично анонсують програми псевдорозслідувань, що мають викривальну тональність і розповідають «усю правду» про екснардепа Сергія Лещенка. Цього тижня крім власне анонсу у випуску новин «України» видали сюжет на честь п’ятої річниці квартирного скандалу колишнього нардепа. Весь матеріал крутиться довкола тези, що антикорупціонер не міг за легальні доходи придбати таке дороге житло. Але попри те, що сам Лещенко давно пояснював цю покупку, в сюжеті навели лише один його синхрон: «Сподіваюсь, що у двадцять першому році я нарешті переїду в ту саму квартиру Лещенка, про яку весь світ напевно вже каже». Причину такої не надто актуальної з погляду суспільного інтересу уваги до Лещенка можна пояснити хіба що його членством у наглядовій раді «Укрзалізниці». Впливи власника «України» Ріната Ахметова на енергоринок і вантажні перевезення Лещенко неодноразово висвітлював і у своїй авторській програмі.

Частота згадок політсил цього тижня здебільшого залежала від інтенсивності  піару. Тобто потрапляли в новини ті партії, які працювали на свою впізнаваність, і про це розповідали лояльні до них телеканали.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3663
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду