Піар Порошенка пішов з «України». Про що говорили й кого піарили теленовини в лютому 2020 року

Піар Порошенка пішов з «України». Про що говорили й кого піарили теленовини в лютому 2020 року

16 Березня 2020
2324

Піар Порошенка пішов з «України». Про що говорили й кого піарили теленовини в лютому 2020 року

2324
А в новинах спалахнула епідемія оцінок, які видають за факти. Інфографіка.
Піар Порошенка пішов з «України». Про що говорили й кого піарили теленовини в лютому 2020 року
Піар Порошенка пішов з «України». Про що говорили й кого піарили теленовини в лютому 2020 року

Із січня 2020 року «Детектор медіа» публікує щотижневі підсумки моніторингу новин центральних телеканалів з інфографікою. Підсумки грудня 2019 року тут, січня — тут.

Оцінюючи кількість згадок у новинах, слід мати на увазі, що до вибірки моніторингу потрапляють лише головні випуски новин. Оскільки на центральних телеканалах загального інтересу щодня виходить іще 2-3 випуски, а на 5 каналі та «112» новини щогодини, абсолютна кількість матеріалів, у яких згадуються кандидати, вочевидь, набагато більша. Натомість наші показники дозволяють побачити співвідношення уваги, яку канали приділяли політикам.

Популярність політиків у новинах

Політичне життя після січневих канікул пожвавилось, і згадок про політичні партії в новинах побільшало. На першому місці за кількістю згадок залишається «Слуга народу». Нейтральні згадки про партію монобільшості розподілені по всіх каналах, але найбільше їх на «Україні». На цьому ж каналі найбільше як негативних, так і позитивних матеріалів про «Слугу народу». У негативному ключі про партію влади говорили також «Інтер» і 5 канал, а в позитивному — «Інтер», «1+1» та ICTV.

Помітно зросла в порівнянні із січнем кількість згадок про «Опозиційну платформу — За життя». Дві третини матеріалів, у яких ідеться про партію, — позитивний піар, переважно на «Інтері». Окрім каналу Фірташа-Льовочкіна, «ОПЗЖ» піарив лише «112». По одній негативній згадці про «ОПЗЖ» було на 5 каналі та «1+1».

«Європейська солідарність» збільшила присутність у новинах на третину в порівнянні з минулим місяцем. Найбільше позитиву про цю партію виходить на 5 каналі, який належить лідерові «ЄС» Петрові Порошенку. Також у позитивному ключі її згадували «Інтер» та СТБ. А ось «Україна» стала приділяти «ЄС» менше уваги. Єдиний негативний матеріал про «Європейську солідарність», зафіксований в аналізованих новинах протягом лютого, вийшов на «1+1».

Майже вдвічі побільшало згадок про «Батьківщину», проте переважно вони нейтральні — стосуються участі партії та її лідерки в парламентському житті. Поодинокі позитивні матеріали про «Батьківщину» виходили на «Інтері», «Україні» та ICTV. Побільшало в новинах і «Голосу», а обидва позитивні згадки про цю партію належали ICTV.

Матеріали з ознаками замовності

Загальна кількість матеріалів із ознаками замовності в новинах зросла — в січні їх було 124, в лютому 156. У лютому підозрілі матеріали становили 6,2 % від загальної кількості проаналізованих новин. Більше половини таких матеріалів показав «Інтер», різко відірвавшись від «України»: в січні показники цих каналів були майже однакові, в лютому «Інтер» уже випереджає «Україну» мало не вдвічі. Кількість підозрілих матеріалів у новинах інших каналів на порядок менша, ніж у двох «лідерів» рейтингу. Найменший показник — три матеріали в інтересах «ОПЗЖ» — має канал «112», а суспільний «UA: Перший» уже традиційно залишався чистим від гаданої джинси.

На першому місці серед гаданих замовників прихованої реклами та піару — «Опозиційна платформа — За життя». Цю першість уже другий місяць забезпечує переважно канал «Інтер», який піарить партію своїх інвесторів у кожному випуску новин. На другому місці залишається Рінат Ахметов, чий високий показник забезпечений щоденним піаром на «Україні». А на третє місце несподівано вирвалася постійна героїня новин «Інтера» — Юлія Світлична, яку спільні зусилля «ОПЗЖ» та «Слуги народу» ведуть до перемоги на проміжних виборах на Харківщині. «Детектор медіа» окремо описував цей джинсовий феномен. Якщо в січні Світличну піарили тричі, то за лютий «Інтер» показав у праймових новинах 15 сюжетів. Можна прогнозувати, що в березні показник буде не меншим, адже колишня голова Харківської ОДА залишається щоденною героїнею «Подробиць».

Ще один герой рейтингу, показник якого різко зріс, — Віктор Пінчук. Згадок про нього побільшало вдвічі, а до піару олігарха доклалися не тільки його канали ICTV та СТБ, а й «Інтер» з «Україною».

А ось кількість піару Сергія Капліна, якого роками просуває у своїх новинах «Інтер», зменшилась із січневих 12 матеріалів до восьми. Показник Олега Ляшка — сім матеріалів за місяць — залишився незмінним, як і симпатія каналу «Україна» до колишнього народного депутата.

Найцікавіша зміна, яку ми побачили з результатів лютневого моніторингу, — зникнення піару Петра Порошенка та «Європейської солідарності» з «України» та його поява на «Інтері». Із шести підозрілих матеріалів в інтересах експрезидента чотири вийшли на його власному 5 каналі, два — на «Інтері». В січні піар Порошенка був зосереджений на «Україні».

Матеріали в інтересах Дмитра Фірташа очікувано зосереджені на його каналі «Інтер», а ось піар Володимира Зеленського розподілений між «Інтером», «Україною», ICTV й «1+1». Причому «Плюси», попри усталений у народній уяві імідж захисників Зеленського, піарили президента лише один раз.

Дотримання стандартів

Загальна кількість новин у коротшому місяці лютому дещо менша, ніж у січні, а ситуація з дотриманням стандартів стала дещо гіршою. У порівнянні із січнем зросла кількість порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів — переважно завдяки емоційним сюжетам про епідемію коронавірусу. Найбільше матеріалів із порушенням цього стандарту на СТБ — 58 %, а «Україна» та «1+1» мають показник 51 %. На цьому тлі майже ідеальними виглядають новини суспільного мовника, де стандарт відокремлення фактів від коментарів порушений лише в 6 % матеріалів, а стандарт балансу думок — у 2 %.

Географія новин

Новин з України в порівнянні з попередніми місяцями побільшало на кілька відсоткових пунктів: тепер їх 80 % від загальної кількості. В лютому приблизно на третину від звичних показників зросла частка київських новин — і, відповідно, поменшало новин із регіонів. 94 матеріали з Полтавської області, яка зазвичай належить до «білих плям», — це наслідок розміщення евакуйованих із Китаю українців у Нових Санжарах. Через це Полтавщина вийшла на третє місце за кількістю матеріалів після Донецької та Київської областей. Бурхливі події на Волині збільшили кількість новин із цієї області майже вдвічі в порівнянні із січнем. Цього разу білі плями — Кропивниччина та Хмельниччина, з яких в ефір вийшло по кілька матеріалів. Кількість сюжетів про події на території Криму, яких у січні було лише два, зросла до одинадцяти через затримання українських рибалок.

Тематична структура

Надзвичайні події, до яких належать і новини, пов’язані з епідемією коронавірусу, витіснили в тематичній структурі теленовин соціалку та політику. Найбільше матеріалів цій тематичній категорії присвячував «112» — 39 %. Найбільш політизованими традиційно були новини «Інтера» (37 % політичних матеріалів) та 5 каналу (29 %). Кримська тематика, попри певне зростання уваги до подій на півострові, належить до найменш популярних.

Щотижневі підсумки моніторингу читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2324
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду