Представники громадськості вимагають припинити переслідувати активістів та журналістів-розслідувачів

Представники громадськості вимагають припинити переслідувати активістів та журналістів-розслідувачів

12 Квітня 2024
648
12 Квітня 2024
16:49

Представники громадськості вимагають припинити переслідувати активістів та журналістів-розслідувачів

648
Автори заяви закликали президента публічно засудити переслідування і дискредитацію журналістів та активістів, а правоохоронців — припинити використовувати свої повноваження для тиску на них в інтересах окремих осіб.
Представники громадськості вимагають припинити переслідувати активістів та журналістів-розслідувачів
Представники громадськості вимагають припинити переслідувати активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства висловили вимогу до української влади припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів. 

У своїй заяві представники громадськості констатували «небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів в Україні, зокрема, в контексті діяльності Збройних сил України та кампанії з мобілізації».

Так, автори заяви наводять приклади обшуку в голови правління Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) і чинного військовослужбовця Нацгвардії Дмитра Булаха, що пройшов 10 квітня в Харкові. Одним із можливих мотивів переслідування Дмитра Булаха в заяві називають те, що Харківський антикорупційний центр ще в лютому 2022 року опублікував інформацію, що заступник голови Харківської обласної ради від «ОПЗЖ» Богдан Мальований має російське громадянство. Раніше Дмитро Булах отримував «попередження» за це викриття від наближених до оточення Мальованого людей. Крім того, ХАЦ проводить системну роботу з моніторингу публічних закупівель на Харківщині.

«Відтак, відкриття кримінального провадження проти Дмитра Булаха вже після його мобілізації з обвинуваченням у зловживанні при прийомі на військову службу ми розглядаємо як імовірну помсту проросійських сил або місцевих корупціонерів, здійснену руками українських органів правопорядку», — йдеться в заяві.

У документі також згадують про попередні випадки переслідування або спроб дискредитації антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів, частина з яких відбуваються в контексті мобілізації та військової служби. Зокрема, про недавні випадки переслідування голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, журналістів-розслідувачів «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата та проєкту «Наші Гроші» Юрія Ніколова, редакції антикорупційних розслідувань Bihus.Info, головного редактора Руху «Чесно» Олександра Саліженка та інших.

Крім того, стверджують автори заяви, «викликає занепокоєння також публічна кампанія, спрямована на прицільну дискредитацію активістів, які викривають корупційні схеми».

«У своїй риториці проти антикорупціонерів та журналістів-розслідувачів органи правопорядку порушують презумпцію невинуватості та маніпулюють особливо чутливою для суспільства тематикою про мобілізацію чи службу у силах безпеки й оборони України. Подібна риторика є неприпустимою та навмисно зміщує фокус суспільної уваги з фігурантів антикорупційних розслідувань на тих, хто ці розслідування проводить, дискредитуючи їхню діяльність та нівелюючи результати розслідувань. Крім того, це дискредитує Україну та міжнародному рівні і підіграє російській пропаганді в поширенні наративу про авторитарну і недемократичну країну, що б’є по допомозі, критично важливій для протистояння російській агресії», — ідеться в заяві.

Тому автори заяви закликають:

  • Президента України Володимира Зеленського публічно засудити практику переслідування і дискредитації представників медіа та громадянського суспільства, яка розгортається, зокрема, в контексті мобілізації і діяльності сил оборони;
  • представників органів державної влади та місцевого самоврядування — негайно припинити переслідувати громадських активістів, журналістів, зокрема з використанням органів ТЦК (такі дії є незаконним перевищенням службових повноважень, вони порушують Конституцію України і права людини).
  • представників органів слідства , зокрема СБУ, ДБР, Національну поліцію, — припинити використовувати свої повноваження як спосіб переслідування громадських активістів та журналістів в інтересах окремих політиків або посадових осіб, а також розслідувати всі згадані випадки зловживань з боку посадових осіб і притягнути винних до відповідальності.

«Якщо цього не буде зроблено, ми розцінюємо таку позицію як зелене світло від влади на продовження таких дій», — ідеться в заяві.

Крім того, зазначають представники громадськості, органи прокуратури України в межах процесуального керівництва в кримінальних провадженнях мають звертати особливу увагу на дії слідства щодо активістів і журналістів, зокрема тих, які борються з корупцією, і запобігати використанню органами слідства своїх повноважень для переслідування.

Судді ж, ідеться в заяві, мають звертати особливу увагу на законність дій слідства при розгляді клопотань правоохоронців про проведення негласних слідчих дій щодо антикорупційних активістів та журналістів. Ця категорія людей є важливою частиною громадянського суспільства при викритті корупції, висвітленні зловживань та інших незаконних дій посадових осіб.  

Заяву вже підтримали ГО «Детектор медіа», «Центр прав людини Zmina», Центр протидії корупції, Інститут масової інформації, Кримська правозахисна група, Рух «Чесно», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Агенція «Ґрунт.Медіа», Фундація Dejure, Transparency International Ukraine, Сергій Стерненко, Тетяна Печончик та низка інших організацій і активістів. 

Заява відкрита для підписання на сайті Zmina.

Фото: кадр з вручення повістки Євгену Шульгату / «Слідство.Інфо» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
648
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду