ОГП: Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою журналістки Bihus.Info про порушення недоторканності приватного життя

ОГП: Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою журналістки Bihus.Info про порушення недоторканності приватного життя

18 Січня 2024
823
18 Січня 2024
18:08

ОГП: Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою журналістки Bihus.Info про порушення недоторканності приватного життя

823
Адвокатка медійників каже, що вона як представниця заявників ще не отримала про це офіційного повідомлення.
ОГП: Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою журналістки Bihus.Info про порушення недоторканності приватного життя
ОГП: Поліція відкрила кримінальне провадження за заявою журналістки Bihus.Info про порушення недоторканності приватного життя

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя (ст. 182 КК України). Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

«До поліції звернулась журналістка інформаційного проєкту із заявою про те, що невстановлені особи незаконно зібрали та поширили конфіденційну інформацію про неї. Напередодні в медіа поширено відео за участі потерпілої в одному із заміських комплексів Київської області, яке знято прихованою камерою в орендованому номері», — йдеться у повідомленні ОГП.

Приводом для порушення кримінального провадження, вочевидь, стала заява до Національної поліції представниці проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Марії Землянської. Раніше «Детектор медіа» писав про те, що журналістка подала таку заяву за трьома статтями: ч. 2 ст. 182 (втручання в особисте життя), ч. 2  ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності), ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер). Однак поки, як видно, провадження порушено тільки за однією статтею.

У розмові з «ДМ» адвокатка проєктів Bihus.Info Марія Музичка повідомила, що ніяких офіційних підтверджень щодо відкриття провадження за заявою журналістки медіа вона як представниця заявниці ще не отримувала. 

За словами ж пресслужби Офісу генпрокурора, нині вживаються заходи для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, за яким відкрито провадження, та причетних до нього осіб. Досудове розслідування проводить ГУ Нацполіції в Київській області.

Нагадаємо, 16 січня на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

17 січня Служба безпеки України повідомила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. Кримінальне провадження відкрите за ст. 359 Кримінального кодексу України — незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Цього ж дня ввечері представники Служби безпеки України приїхали з обшуком до заміського комплексу, в якому таємно знімали членів команди Bihus.Info, та вилучили жорсткі диски із записами камер відеоспостереження. 

17 січня 2024 року Президент України Володимир Зеленський обговорив з правоохоронцями стеження за Bihus.Info та ситуацію з медійниками і у своєму вечірньому відеозверненні заявив: «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий»

Після інцидентів із Bihus.Info та Юрієм Ніколовим учасники Медіаруху заявили про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликали президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Заяву про те, що тиск та погрози українським журналістам-розслідувачам є небезпечною загрозою для демократії і майбутнього країни, зробила й Комісія з журналістської етики

Читайте також:

Фото: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
823
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду