Директорка ІМІ заявила про системний тиск на журналістів і закликала владу відреагувати

Директорка ІМІ заявила про системний тиск на журналістів і закликала владу відреагувати

16 Січня 2024
1868
16 Січня 2024
18:41

Директорка ІМІ заявила про системний тиск на журналістів і закликала владу відреагувати

1868
Таку заяву Оксана Романюк зробила у відповідь на інциденти за участю медійників — журналіста-розслідувача Юрія Ніколова і представників Bihus.Info.
Директорка ІМІ заявила про системний тиск на журналістів і закликала владу відреагувати
Директорка ІМІ заявила про системний тиск на журналістів і закликала владу відреагувати

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск, який чиниться на українських журналістів. Таку заяву вона зробила у відповідь на атаки, яким протягом двох останніх днів були піддані медійники: cьогодні  — представники команди проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info, днями — засновник і редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов

«Якщо сьогодні до вечора не буде жорсткої реакції влади на системний тиск на журналістів, буде дуже і дуже погано для України як для демократичної держави. Вчора — атака на журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, сьогодні — на Bihus.Info. До того був системний тиск на “Детектор медіа” і Севгіль Мусаєву (головну редакторку видання “Українська правда”. — “ДМ”), “Бабель” та інші медіа», — йдеться у заяві керівниці ІМІ.

За словами Романюк, цілеспрямоване полювання на медіа, стеження, запис прихованого відео — неприпустимі в демократичній країні. 

«І мені дуже шкода спостерігати приклади, які нагадують часи Януковича. І яким у 2024 році точно не місце», — сказала директорка ІМІ.

У коментарі «Детектору медіа» Оксана Романюк додала, що випадки тиску на журналістів пов'язані між собою принаймні тим, що залишаються безкарними і провокують наступні: 

«Все, що ми бачимо на оприлюдненому записі стосовно співробітників Bihus.Info, однозначно є порушенням закону. Потрібно лише з’ясувати, з боку кого, — і це мають оперативно розслідувати правоохоронні органи, які мають порушити кримінальне провадження. І потрібна політична реакція влади на системний тиск на медіа. Наразі жодної реакції від Офісу Президента немає, не було засудження цього тиску. Я вважаю, що ці випадки можуть бути пов’язані — принаймні тим, що ці випадки не отримують відповідної реакції, і навпаки, їх поширюють провладні телеграм-канали. Очевидно, ті, хто тисне на журналістів, вирішили, що в них є на це картбланш».

Юрист ІМІ Володимир Зеленчук зазначає: «Головне в цій ситуації — це те, що відбулося порушення права на приватне життя працівників медіа з імовірною метою тиску на це медіа. Тут два варіанти: це або законне втручання (на підставі ухвали суду) — з подальшим незаконним розголошенням таємниці досудового розслідування, або незаконне втручання (сторонніми особами чи працівниками правоохоронного органу). В будь-якому разі, всі ці дії є злочинами, на відміну від вживання наркотиків працівниками медіа».

На інциденти тиску на журналістів також відреагував керівник парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин«Упродовж цього тижня ми вже дізналися про два випадки атак на медійників — спершу несподіваний візит людей у формі до Юрія Ніколова, тепер цілеспрямована робота проти Bihus.info. Очікую, що правоохоронні органи відреагують на це свавілля щодо ЗМІ», — написав у фейсбуку Ярослав Юрчишин.

На його думку, необхідно з’ясувати, хто і з якою метою шпигував за працівниками Bihus.Info та завдяки кому матеріали потрапили у публічний доступ. Коментуючи раніше погрози на адресу Юрія Ніколова, Юрчишин заявив про те, що провокація біля його квартири чітко вкладається у перешкоджання діяльності журналіста.

Як повідомляв «Детектор медіа»,  у вівторок, 16 січня, у мережі на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус записав відеозвернення, у якому заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про звільнення працівників, які вживали наркотики.

Раніше, ввечері 14 січня, до квартири співзасновника та редактора «Наших грошей» Юрія Ніколова прийшли невідомі люди, які намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір та сусідів, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником». 

За 15 хвилин після нападу на квартиру журналіста телеграм-канал «Карточний офіс» опублікував пост, у якому стверджувалося, що невідомі — нібито військові, які «приїхали з нуля на ротацію, щоб передати повістку журналісту». Провокативні пости про Ніколова опублікували майже одночасно ще два телеграм-канали — «Вертикаль» та «Джокер». Останній із них пов'язав напад на квартиру журналіста з його критичними висловлюваннями про президента.

Як повідомляв «Детектор медіа», міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила підтримку журналісту-розслідувачу Юрію Ніколову у зв’язку з погрозами, які він отримав, у тому числі в соцмережах, і закликала МВС України розслідувати інцидент. 

Фото: Національна рада з питань телебачення і радіомовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1868
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду