Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати

17 Січня 2024
1700
17 Січня 2024
10:03

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати

1700
Медіарух: Більше 30 років ми з вами виборювали демократичні цінності, свободу слова. Зараз ми разом маємо відстояти те, заради чого виходили на майдани й чинимо спротив російській агресії.
Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати
Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати

Журналісти та медіа, які є учасниками Медіаруху, заявили про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликали президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників. Про це йдеться в заяві Медіаруху, оприлюдненій 17 січня.

«Анонімні телеграм-канали, які публічно декларують, що працюють на владу і постійно її захищають, та сайти-сміттярки вже системно переслідують незалежні медіа та журналістів-розслідувачів, влаштовуючи їм провокації в реальному житті. Невідомі агресори намагаються виставити українських журналістів “ворогами народу”, російськими агентами, особами, що мають наркозалежність, та дискредитувати їхню професійну роботу», — заявили в Медіарусі.

Як ідеться в заяві, за останні кілька днів сталося одразу декілька  атак на медіа: на журналіста проєкту «Наші гроші» Юрія Ніколова, на Bihus.Info, а до того — на «Детектор медіа», «Українську правду», NV, «Цензор», «Бабель», «Ліга.net», «Еспресо», «Дзеркало тижня». Окрім провокацій і спроб дискредитації, відбувається стеження, прослуховування телефонних розмов та порушення права журналістів на приватне життя ― і все це з метою тиску на незалежні медіа, пише Медіарух. 

«Всі ці дії є злочинами, які потребують оперативної реакції з боку правоохоронних органів. І всі вони завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави», — заявили медійники.

Медіарух закликав правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та оперативно встановити і притягнути до відповідальності людей, причетних до організації цих переслідувань і атак на журналістів. 

«Захистити свободу слова і припинити провокації проти журналістів ― в інтересах керівництва держави, адже анонімні телеграм-канали, ймовірно, причетні до організації цих провокацій, прямо називають їх помстою за критику влади, зокрема президента», — йдеться у заяві.

Медійники закликали також міжнародних партнерів України виступити на захист переслідуваних журналістів, бо лише громадський контроль гарантує непохитність дотримання принципів демократії, верховенства права та ефективної боротьби з корупцією,  які сповідують ваші держави і які прагне втілювати Україна. 

«Звертаємося до громадянського суспільства: більше 30 років незалежності сучасної України ми з вами виборювали саме демократичні цінності, зокрема свободу слова. Якщо Україна відмовиться від цих цінностей, в суспільства зникне розуміння: чи ми воюємо в цій страшній війні за державу, яка йде до європейського майбутнього? Одним із головних рушіїв поступу до демократії є саме незалежні медіа, право на критику, що закріплено в Конституції України. Ми разом маємо і зараз відстояти те, заради чого виходили на майдани, заради чого чинили й чинимо спротив російській агресії, яка прагне повернути нас в авторитарне минуле. 

Тільки спільними зусиллями суспільства і держави ми зможемо подолати загрози нашій державності та свободі. Не дамо знищити нашу єдність тим, хто намагається залякати незалежні українські медіа. Бо тільки в ній — запорука нашої перемоги», — заявили в Медіарусі.       

Медіарух ― спільнота, що з 2019 року об’єднує журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Загалом до меморандуму Медіаруху приєдналися понад 70 організацій та окремих журналістів.

Заява Медіаруху відкрита для підписання. Медійники просять надсилати листи із зазначенням у темі «Підпис під заявою» на адресу: info@detector.media.

Нагадаємо, за попередні два дні українські медійники двічі піддалися атакам.

У вівторок, 16 січня,  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження і прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Медіаюрист ІМІ Володимир Зеленчук зазначив, що відео має ознаки кримінального правопорушення, адже «відбулося порушення права на приватне життя працівників медіа з імовірною метою тиску на це медіа». «Тут два варіанти: це або законне втручання (на підставі ухвали суду) — з подальшим незаконним розголошенням таємниці досудового розслідування, або незаконне втручання (сторонніми особами чи працівниками правоохоронного органу). В будь-якому разі, всі ці дії є злочинами, на відміну від вживання наркотиків працівниками медіа», — сказав юрист.

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір журналіста та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

За 15 хвилин після нападу на квартиру журналіста телеграм-канал «Карточный Офис» опублікував пост, у якому стверджувалося, що невідомі — нібито військові, які «приїхали з нуля на ротацію, щоб передати повістку журналісту». Провокативні пости про Ніколова опублікували майже одночасно ще два телеграм-канали — «Вертикаль» та «Джокер». Голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін припустив, що швидкість, з якою «інформація з’явилася на лояльному Банковій каналі, може свідчити про причетність ОПУ».

Сам Ніколов в коментарі «ДМ» сказав, що «не виключає», що напад на його квартиру може бути пов'язаний з його нещодавніми словами про те, що президент Володимир Зеленський є «ухилянтом», який «ухилився від свого обов’язку очолювати країну, яка воює».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1700
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
З боку бантик
101 дн. тому
Соломко з "Києва" отримав кістку. Тепер буде двадцять днів по двадцять разів на день верещати.
Ігор
101 дн. тому
Хто ще сумнівається що до влади прийшов корумпований фашизм?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду