Віталій Сич: Відносини влади з українськими медіа почали загострюватися з осені минулого року

Віталій Сич: Відносини влади з українськими медіа почали загострюватися з осені минулого року

31 Січня 2024
1638
31 Січня 2024
22:00

Віталій Сич: Відносини влади з українськими медіа почали загострюватися з осені минулого року

1638
У понеділок, 29 січня, відбулася зустріч українських журналістів з послами країн «Великої сімки» щодо свободи слова в Україні. За словами головного редактора NV, під час обговорення він переконався, що ситуація стала більш серйозною, ніж здавалося раніше.
Віталій Сич: Відносини влади з українськими медіа почали загострюватися з осені минулого року
Віталій Сич: Відносини влади з українськими медіа почали загострюватися з осені минулого року

Головний редактор NV Віталій Сич в ефірі Radio NV розповів про зустріч українських журналістів з послами країн «Великої сімки» (G7) 29 січня, на якій обговорювали ситуацію зі свободою слова в Україні.

За словами журналіста, під час зустрічі він переконався, що ситуація стала більш серйозною, ніж здавалося раніше, а відносини влади з медіа почали загострюватися з осені 2023 року.  

«Наприклад, у деяких колег з'явилися темники, кого варто цитувати, а кого ні. Деяким погрожують звільненням, якщо вони не приймуть нові правила гри, у когось відбуваються регулярні візити спецслужб з питаннями про власників та співпрацю з іншими ЗМІ. Медіа почали сприйматися як вороги влади десь з осені, бо до цього все було конструктивно», — розповів Віталій Сич.  

Під час зустрічі медійники також обговорили з дипломатами тему анонімних телеграм-каналів, які атакують ЗМІ та дискредитують журналістів, що критикують владу. 

На думку головного редактора NV, запрошення журналістів на зустріч з усіма послами G7 свідчить про стурбованість на найвищому рівні стосовно ситуації зі свободою слова в Україні. 

«Я бачив по обличчях послів, що вони були дуже збентежені, і це було серйозніше, ніж вони очікували. Єдине лише питання, що з цим робити і в якій площині. Я думаю, що це буде в непублічній площині, але про це все ж таки варто говорити теж», — додав Віталій Сич. 

Нагадаємо, у жовтні 2023 року головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова, політичний оглядач, ведучий «Еспресо» та «Радіо Свобода» Віталій Портников та шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова взяли участь у дискусійній панелі «Свобода медіа під час війни та після» на National Media Talk

З того моменту анонімні телеграм-канали розпочали масштабні атаки на українських журналістів. Так, анонімні ресурси організували кампанію проти «Детектора медіа», поширюючи фейки про видання. Цькувань також зазнали журналісти «Української правди»,  NV, «Цензора», «Бабеля», «Ліга.net», «Еспресо» та «Дзеркала тижня».

Окрім цього, восени 2023 року тривали інформаційні кампанії проти антикорупційних активістів і тиск на них, зокрема, на команду «ЦПК», головою якої є Віталій Шабунін, Олександра Лємєнова з організації StateWatch, активіста Михайла Жернакова та інших

Протягом останніх місяців проти низки українських видань та окремих журналістів відбулися провокації, протиправні дії та масштабна кампанія з дискредитації незалежних ЗМІ. Зокрема, за командою Bihus.Info стежили протягом тривалого часу, прослуховували телефони співробітників проєкту, а також знімали прихованою камерою корпоратив видання

Також невідомі прийшли до квартири журналіста-розслідувача, співзасновника та редактора «Наших грошей» Юрія Ніколова, намагалися ввірватися до помешкання, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником»

17 січня Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав президента Володимира Зеленського рішуче засудити цю кампанію тиску та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Фото: Валентина Науменко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1638
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду