КЖЕ оголосила журналісту Віталію Глаголі попередження за порушення права на повагу до приватного життя

КЖЕ оголосила журналісту Віталію Глаголі попередження за порушення права на повагу до приватного життя

28 Березня 2024
1083
28 Березня 2024
11:12

КЖЕ оголосила журналісту Віталію Глаголі попередження за порушення права на повагу до приватного життя

1083
Журналіст не зреагував на звернення Комісії з журналістської етики надати коментарі щодо цього інциденту.
КЖЕ оголосила журналісту Віталію Глаголі попередження за порушення права на повагу до приватного життя
КЖЕ оголосила журналісту Віталію Глаголі попередження за порушення права на повагу до приватного життя

Комісія з журналістської етики повідомила, що оголосила попередження журналісту Віталію Глаголі через те, що в одному зі своїх дописів у власному телеграм-каналі «Віталій Глагола Official» він порушив вимоги пункту 3 Кодексу етики українського журналіста.

У повідомленні КЖЕ йдеться про те, що 4 січня 2024 року журналіст Віталій Глагола опублікував у телеграмі допис «Оголена новорічна вечірка на Закарпатті». У дописі є дві фотографії, а також відео, що були зняті під час вечірки в одному з відпочинкових комплексів на Закарпатті.

«У відео, знятому з-поза меж приміщення, у якому відбувався захід, зображені аплодисменти зі сторони аудиторії в такт рухам оголеної танцівниці. Текст допису вказував на організаторів заходу, що були киянами. Під дописом — а також наступним дописом у каналі, в якому детальніше описана програма заходу — можна побачити чимало обурливих реакцій користувачів», — зазначили в Комісії.

6 січня до КЖЕ надійшла скарга на цей допис. На думку заявниці Оксани Охріменко, Глагола поширив фото з вечірки, яка не порушувала чинного законодавства. Заявниця вказала на те, що допис Глаголи спричинив хвилю ненависті, а саму публікацію слід розцінювати як порушення права на повагу до приватного життя, що є кримінально караним діянням.

19 березня 2024 року Комісія звернулася до журналіста з проханням надати коментарі щодо цього інциденту, однак відповіді не отримала.

Оскільки Віталій Глагола є не лише журналістом, але й депутатом Ужгородської міської ради, у КЖЕ окремо пояснили, на яких підставах розглядають його діяльність у телеграмі як журналістську.

«У випадку, що розглядається в рамках цієї справи, Комісія розглядає Віталія Глаголу як журналіста попри його паралельну зайнятість як депутата Ужгородської міської ради. Про це свідчить низка факторів: у описі каналу Віталій Глагола титрує себе як журналіст (також див. рішення щодо допису Ірини Федорів в блозі на “Українській правді”), просить ставити посилання на його канал як своєрідний елемент захисту авторського права, а також заохочує споживачів надсилати йому новини. Його Telegram-канал не є закритим, а отже інформація з нього може поширюватися публічно та на необмежену аудиторію. Саме тому Комісія вважає, що норми Кодексу мають застосовуватися до діяльності Віталія Глаголи в рамках наповнення його Telegram-каналу», — зазначили в Комісії.

На думку експертів КЖЕ, допис Глаголи, на який скаржилася заявниця, — це приклад «бульварної» журналістики, однак і така журналістика «має враховувати стандарти професійної етики, де одним з ключових є право на повагу до приватного життя».

«У своїх Рекомендаціях щодо етичних практик у таблоїдній журналістиці Комісія наголошувала на тому, що поширення без згоди людей приватної інформації є порушенням журналістської етики, а будь-яке втручання з боку журналістів в приватне життя має бути обґрунтованим — і його межі є ширшими для публічних осіб, які мають бути готові до ширших меж критики і до більш пильної уваги до них і до їхніх близьких», — наголосили в КЖЕ.

Читайте також:

Фото з телеграм-каналу «Віталій Глагола Official»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду