КЖЕ оголосила попередження онлайн-виданню «Дзвін» через матеріал з критикою черкаських громадських активістів

КЖЕ оголосила попередження онлайн-виданню «Дзвін» через матеріал з критикою черкаських громадських активістів

17 Березня 2024
1364
17 Березня 2024
15:52

КЖЕ оголосила попередження онлайн-виданню «Дзвін» через матеріал з критикою черкаських громадських активістів

1364
Комісія з журналістської етики зауважила, що авторській колонці журналістки Поліни Котової бракує посилань на попередні матеріали медіа, на яких будуються судження авторки. Окрім цього, згідно з висновком експертів, колонка містить тези, що свідчать про зневажливе ставлення до людей із психологічними проблемами і знецінення професійної психологічної допомоги.
КЖЕ оголосила попередження онлайн-виданню «Дзвін» через матеріал з критикою черкаських громадських активістів
КЖЕ оголосила попередження онлайн-виданню «Дзвін» через матеріал з критикою черкаських громадських активістів

Комісія з журналістської етики оголосила попередження онлайн-медіа «Дзвін» через матеріал журналістки Поліни Котової «Черкаські громадські активісти виступили проти закупівлі техніки, яку потім мають передати ЗСУ» від 18 січня 2024 року. КЖЕ вбачає в ньому порушення пунктів 6 та 9 Кодексу етики українського журналіста, йдеться на сайті органу саморегуляції.

В оскаржуваному матеріалі у форматі авторської колонки журналістка критикує громадських активістів у Черкасах, які, на її думку, є непослідовними у своїй позиції щодо алокації значної частини міського бюджету на фінансування ЗСУ. Поліна Котова наводить скриншоти дописів у соцмережах представників громадянського суспільства та критикує їх контрастну позицію щодо забезпечення особистісного добробуту в розрізі постійної критики витрат з міського бюджету.

Водночас назва руху, який би вони представляли, а також належність активістів, чиї дописи відображено у скриншотах, до єдиної спільноти не представлені у матеріалі. 

21 лютого 2024 року Комісія звернулася до онлайн-медіа з проханням надати коментарі щодо наявності порушень вимог пунктів 6 та 10 Кодексу етики українського журналіста.

Зазначимо, що згідно з пунктом 6 Кодексу етики українського журналіста, «повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста». У пункті 10 зазначено, що точки зору опонентів та оцінки незалежних експертів мають бути представлені збалансовано.

За два дні від онлайн-медіа надійшла відповідь, у якій головна редакторка Тетяна Воронцова зазначила, що всі події та висловлювання активістів підтверджуються відповідними матеріалами у медіа, дописами на сторінках руху «Спротив Черкащини» та на сторінках активістів-організаторів. За її словами, всі оціночні судження в матеріалі, на які має право журналіст, ґрунтуються на наведених у публікації скриншотах, а також на інших дописах, що раніше згадувалися «Дзвоном» у матеріалах.

Комісія зазначає, що авторський погляд на події не звільняє журналіста та медіа від дотримання етичного кодексу, тому, висловлюючи оціночні судження, він має будувати їх на перевірених фактах. Матеріал має містити посилання на використані матеріали, зокрема і попередні публікації медіа, що поширює новий матеріал, дописи в соцмережах, експертні звіти тощо.

Експерти КЖЕ погоджуються з головною редакторкою «Дзвону» щодо того, що авторка матеріалу мала право на оціночні судження, та припускають, що вони справді могли бути побудовані на попередніх матеріалах медіа. Утім Поліна Котова не розмістила посилання на жоден з них у своїй колонці. Через це споживачі інформації, які вперше натрапили на цю тематику, можуть не зрозуміти контекст конфлікту, а читачам, обізнаним з ним, може бракувати позиції іншої сторони.

При детальнішому розгляді справи Комісія вирішила також додатково проаналізувати матеріал на предмет дотримання пункту 9 Кодексу: «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення».

КЖЕ звертає увагу на намагання зіграти на емоціях своєї аудиторії через подання спроби однієї з активісток більше турбуватися про себе як чогось, що суперечить цілям її публічної діяльності. Цей крок, за словами експертів, перетинає межу між критикою публічної діяльності та створенням упередженого ставлення до активістки.

«Матеріал містить тези, що свідчать про зневажливе ставлення до людей із психологічними проблемами і знецінення професійної психологічної допомоги — що може призвести до подальшої негативної стереотипізації практики звернень до фахівців у воюючій країні, де такої допомоги потребує більшість населення. Таке подання матеріалу є неприпустимим та свідчить про недотримання вимог журналістської етики», — додали в Комісії.

Читайте також: 

Фото: КЖЕ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1364
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду