Комітет гуманітарної та інформполітики направить звернення до СБУ, поліції та прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

Комітет гуманітарної та інформполітики направить звернення до СБУ, поліції та прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

18 Січня 2024
932
18 Січня 2024
11:05

Комітет гуманітарної та інформполітики направить звернення до СБУ, поліції та прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

932
Таке рішення ухвалене комітетом 18 січня 2024 року.
Комітет гуманітарної та інформполітики направить звернення до СБУ, поліції та прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова
Комітет гуманітарної та інформполітики направить звернення до СБУ, поліції та прокуратури щодо Bihus.Info та Юрія Ніколова

Члени парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішили звернутися до Служби безпеки України, Національної поліції та Офісу Генерального прокурора щодо ситуації, яка склалася з Bihus.Info, та Юрія Ніколова. Таке рішення ухвалене на засіданні, що відбулося 18 січня 2024 року.

З ініціативою такого звернення виступила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук. За її словами, комітету варто відреагувати на ситуації, що склалися з журналістами. «Вже є реакція голови комітету свободи слова Ярослава Юрчишина, Медіаруху. Думаю, варто і нам відреагувати. Наскільки я знаю, Бігус уже подав заяву до поліції», — сказала вона.

Голова комітету Микита Потураєв запропонував звернутися до Служби безпеки України, Національної поліції та Офісу Генерального прокурора щодо прослуховувань і погроз журналістам.

На своїй сторінці у Facebook Євгенія Кравчук написала, що депутати з комітету гуманітарної та інформполітики звернуться до Офісу генерального прокурора, Cлужби безпеки України, міністра внутрішніх справ та Нацполу щодо перевірки законності підстав прослуховування телефонних розмов працівників «Bihus.Info» та проведення відеофіксації подій у заміському комплексі і спрямуютьу звернення до Офіс генерального прокурора з проханням надати інформацію, чи було відкрито кримінальне провадження щодо складу злочину стосовно погроз невідомими особами журналісту-розслідувачу Юрію Ніколову. «Також хочу нагадати, що у законі «Про медіа» ми прописали можливість добровільної реєстрації онлайн медіа, в тому числі журналістам, які працюють на таких платформах, як YouTube. Реєстрація як медіа дає захист колективу безвідносно до наявності посвідчення члена Спілки журналістів. Дякую Президенту Володимиру Зеленському за чітку позицію, озвучену вчора», - зауважила Євгенія Кравчук.

Раніше голова Комітету свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо прослуховування та прихованої зйомки працівників Bihus.Info та погроз журналісту видання «Наші гроші» Юрію Ніколову. 

Нагадаємо, 16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Наразі сайт «Народна правда», який оприлюднив на своєму каналі провокативне відео зі співробітниками Bihus.Info, видалив на сторінці у фейсбуку коментарі під цим відео. До того ж редакція обмежила можливість залишати під дописом нові коментарі. 

Служба безпеки України повідомила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати. 

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
932
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду