detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
18.01.2024 16:06
КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни
КЖЕ: Кампанія тиску на журналістів-розслідувачів є загрозою для демократії і майбутнього країни
Провокації проти медійників, на думку КЖЕ, спрямовані на знищення їхньої репутації та формування в суспільстві недовіри до журналістських розслідувань в Україні.

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) обурена випадками атак на українських журналістів-розслідувачів і вважає це небезпечною загрозою для демократії і майбутнього країни. На цьому КЖЕ наголосила у своїй заяві щодо кампанії тиску і залякування медійників.

«Прослуховування, прихована зйомка, непрохані візити за адресою проживання, цькування в соціальних мережах, звинувачення у нібито порушенні законодавства — усе це ми розцінюємо як залякування журналістів-розслідувачів та їхніх команд. Останні атаки на Юрія Ніколова і Дениса Бігуса виглядають як заздалегідь сплановані кампанії з дискредитації медійників в очах суспільства. Метою таких атак є знищення репутації відомих журналістів і провокування недовіри до журналістських розслідувань в Україні», — ідеться в заяві організації.

Наслідком втручання у приватне життя медійників може бути розкриття конфіденційних джерел, зауважують у КЖЕ. Це може становити загрозу для джерел і в майбутньому ускладнить пошук інформації для всіх журналістів. 

На переконання Комісії, розслідувальна журналістика в Україні відіграє значну роль в умовах воєнного стану, закритих реєстрів та обмежених можливостей суспільства проконтролювати дії влади. Тому КЖЕ вважає неприпустимим, щоб на тлі погроз і тиску журналісти вдавалися до самоцензури й відмовлялися від гострих тем.

«Тільки притягнення винних до реальної відповідальності зможе зупинити ганебну кампанію із залякування журналістів та знецінення їхньої роботи», — вважає Комісія з журналістської етики і нагадує, що гарантом дотримання конституційних прав громадян є Президент України. 

КЖЕ вимагає від глави держави продемонструвати спроможність захищати демократію і свободу слова та закликає правоохоронні органи всебічно й незаангажовано розслідувати зазначені випадки тиску. 

Також, з огляду на серйозні загрози демократії та парламентаризму в Україні, КЖЕ закликає Верховну Раду до незалежного нагляду за розслідуванням атак проти журналістів. 

«Такі злочини не повинні залишитися безкарними», — наголошує Комісія з журналістської етики. 

Нагадаємо, 16 січня  на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info, котрі під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник Bihus.Info Денис Бігус підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив редакції «декілька персонажів (не з журналістів) притягли трави», і повідомив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені. Крім того, він заявив про незаконне спостереження та прослуховування і що за командою Bihus.Info стежили впродовж кількох місяців

Наразі сайт «Народна правда», який оприлюднив на своєму каналі провокативне відео зі співробітниками Bihus.Info, видалив на сторінці у фейсбуку коментарі під цим відео. До того ж редакція обмежила можливість залишати під дописом нові коментарі. 

Служба безпеки України повідомила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів проєкту Bihus.Info. 

Раніше, 15 січня зранку, журналіст-розслідувач, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов повідомив, що напередодні ввечері невідомі намагалися ввірватися до його помешкання, налякали матір та сусідів, гучно лаялись, кричали і вимагали, щоб Ніколов «ішов служити», а також залишили повідомлення на дверях, де назвали його «зрадником» та «провокатором».

Поліція Києва почала перевірку за фактом погроз журналісту, а «Репортери без кордонів» закликали українських правоохоронців знайти тих, хто погрожував Юрію Ніколову.

Український Медіарух заявив про системний тиск на незалежних журналістів і закликав владу та суспільство відреагувати. 

17 січня 2024 року Президент України Володимир Зеленський обговорив з правоохоронцями стеження за Bihus.Info та ситуацію з медійниками й у своєму вечірньому відеозверненні заявив: «Будь-який тиск на журналістів неприпустимий»

Читайте також:

Фото: КЖЕ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY